Ένας χρόνος μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες της Ανατολικής Αττικής με ποιοτικές και ουσιαστικές δράσεις

“Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι που προκάλεσαν την απώλεια της ζωής σε δεκάδες συνανθρώπους μας. Εκτός από τον πόνο και την οδύνη για τους ανθρώπους που χάθηκαν, η καταστροφή άφησε πίσω και χιλιάδες πληγέντες που χρειάζονταν όχι μόνο υλική υποστήριξη και συνδρομή αλλά και άμεση ψυχολογική υποστήριξη, απόρροια των τραγικών συνεπειών της πυρκαγιάς.

Ιδιαίτερα για τα παιδιά που βίωσαν την τραυματική εμπειρία της πυρκαγιάς, οι επιπτώσεις από πλευράς ψυχικής υγείας υπήρξαν σημαντικές, ενώ και οι ενήλικες και ειδικότερα οι ηλικιωμένοι έχρηζαν και συνεχίζουν να χρήζουν, έναν χρόνο μετά, σταθερής ολιστικής φροντίδας και υποστήριξης.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στους πληγέντες παρέχοντας μια σειρά υπηρεσιών σε παιδιά, σε ενήλικες και στις οικογένειές τους που, μεταξύ άλλων, συμπεριελάμβαναν υλική ενίσχυση, ιατρική βοήθεια στο κινητό πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», κάλυψη ιατροφαρμακευτικών αναγκών, ψυχοκοινωνική στήριξη από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν μεταφορές με τα οχήματα Άμεσης Επέμβασης, διακομιδές με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες (Ασθενοφόρα) του Οργανισμού, συνεργασία με τα Νοσοκομεία Παίδων για την υποστήριξη των νοσηλευόμενων παιδιών, αναζήτηση παιδιών που αγνοούνταν, σταθερή παρουσία Κινητών Ιατρικών Μονάδων στις πληγείσες περιοχές και διαθεσιμότητα για την παράδοση γευμάτων στους πληγέντες.

Πέρα από την πρώτη ανακουφιστική παρέμβαση «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία µε τους αρµόδιους κρατικούς φορείς, τους πληγέντες ∆ήµους, αλλά και την πολύτιμη υποστήριξη και εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και ιδιωτών, δημιούργησε Κινητό Συνεργείο με στόχο την κάλυψη ζημιών σε οικήματα που επλήγησαν.

Επίσης, διέθεσε το Κέντρο Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» για τη θεραπευτική υποστήριξη των παιδιών, διοργάνωσε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά με στόχο την ενδυνάμωσή τους και την υποβοήθηση της επιστροφής στην «κανονικότητά» τους. Σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους Υπευθύνους Αγωγής Υγείας πραγματοποίησε ενημερωτικές δράσεις αγωγής υγείας και ενδυνάμωσης σε σχολεία της περιοχής.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανταποκρινόμενο στην ολοένα αυξανόμενη και επιτακτική ανάγκη παροχής ψυχολογικής υποστήριξης, θεραπείας και φροντίδας των παιδιών που υπέστησαν τις τραυματικές συνέπειες της πυρκαγιάς δημιούργησε εξειδικευμένη υπηρεσία ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής μέριμνας. Συγκεκριμένα, εκτός των κλιμακίων ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που αναπτύχθηκαν επιτόπου στα διάφορα σημεία φιλοξενίας πυρόπληκτων, διαμορφώθηκαν ειδικοί χώροι στο Επιχειρησιακό Κέντρο και Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Αττικής στη Νέα Μάκρη (γραφεία/ ιατρεία ψυχικής υγείας παίδων και εφήβων).

Μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοποριακή σύμπραξη φορέων της κοινωνίας πολιτών και σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και φορείς ψυχικής υγείας, στον χώρο λειτούργησε την Μονάδα Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας για παιδιά και πληγείσες οικογένειες, η οποία στελεχώνεται από ψυχιάτρους παιδιών και εφήβων, κλινικούς ψυχολόγους και άλλους εξειδικευμένους θεραπευτές.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλες τις εταιρείες και τους ιδιώτες για την ανταπόκρισή τους, τη στήριξη και την πολύτιμη προσφορά τους σε είδη και υπηρεσίες για τους πληγέντες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Γραφείο Τύπου, Tηλ. 210-3306140, press@hamogelo.gr

Από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει προσφέρει:
● Υλική ενίσχυση σε περισσότερα από 200 άτομα (οικογένειες και ενήλικες)
● Η Μονάδα Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας έχει δεχθεί και αντιμετωπίσει περισσότερα από 60 αιτήματα για συνδρομή σε παιδιά και εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας, τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται ήδη σε συστηματική θεραπευτική παρέμβαση.
● Ψυχοκοινωνική στήριξη σε περισσότερα από 50 παιδιά και ενήλικες από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους
● Ιατρική βοήθεια σε περισσότερα από 20 παιδιά και ενήλικες στο κινητό πολυϊατρείο «Ιπποκράτης»
● Συμβουλευτική υποστήριξη σε 20 άτομα μέσω της Γραμμής SOS 1056 και από Ψυχολόγους που βρέθηκαν στην περιοχή από τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς
● Διαχείριση εξαφάνισης 3 παιδιών
● Διακομιδές 7 παιδιών και 2 ενηλίκων προς εφημερεύοντα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από εισπνοή καπνού, τραυματισμοί, τροφική δηλητηρίαση και ένα νεογνό που διακομίστηκε εμπύρετο).
● Ιατρικές εξετάσεις σε 10 άτομα στο Κινητό Πολυϊατρείο «Ιπποκράτης»
● Καταγραφή αναγκών 112 ατόμων (36 οικογενειών) στην 5η Κατασκήνωση «Αγίου Ανδρέα»
● Μεταφορές 15 ατόμων κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών σε ασφαλή σημεία
● Δημιουργική απασχόληση σε 10 παιδιά που νοσηλεύτηκαν σε Νοσοκομεία Παίδων.

Οι δράσεις του Οργανισμού για την υποστήριξη των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας υλοποιούνται μέσα από το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού του:
● Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας στη Νέα Μάκρη εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα για την ασφαλή υποδοχή, αποθήκευση τροφίμων και άλλων ειδών
● Τα Φορτηγά και τα φορτηγά ψυγεία για τη μεταφορά και διανομή προϊόντων καθώς και παλετοφόρα
● Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες για νεογνά και παιδιά (Ασθενοφόρα) με θερμοκοιτίδα
● Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής, μεταξύ αυτών και το Κινητό Πολυϊατρείο «Ιπποκράτης»
● Τα Οχήματα Άμεσης επέμβασης με φάρους και σειρήνες μεταξύ αυτών και διασωστικά jeeps
● Την Εθνική Γραμμή SOS 1056 που λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο με κλήση δωρεάν από σταθερό και κινητό καθώς και διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Γραμμή Βοήθειας 112
● Το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Οδυσσέας»
● Οι επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων όπως γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, ψυχιάτρους ενηλίκων και παίδων και εφήβων, διασώστες, παιδαγωγούς, ειδικούς καλλιτεχνικής αγωγής, οδηγούς, τεχνικούς
● Οι εθελοντές διαφόρων ηλικιών και ειδικοτήτων που συνέβαλαν ουσιαστικά και ακούραστα στη συγκέντρωση, την παραλαβή και την αποθήκευση των προσφορών του κόσμου και των εταιριών”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή