Φώφη Γεννηματά: Αποκαλυπτικές οι πρώτες μέρες της κυβέρνησης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φώφη Γεννηματά: Αποκαλυπτικές οι πρώτες μέρες της κυβέρνησης

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ OMIΛΙΑ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

“1. Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά σε όλους σας, να έχουμε καλή θητεία, δυναμική και μαχητική αλλά πάντα τεκμηριωμένη και προγραμματική. Έχουμε μια παράδοση σε αυτό το χώρο, είχαμε μια πολύ δυναμική Κοινοβουλευτική Ομάδα, έχουμε λοιπόν ψηλά τον πήχη και σκοπεύουμε να τον ξεπεράσουμε.

Είμαστε περισσότεροι, υπάρχει και νέο αίμα, υπάρχει και η γνώση, έρχονται και κάποιοι συνάδελφοι από τα παλιά, είμαστε ένα μίγμα εξαιρετικό, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι και ξεκινάμε από μια πολύ καλύτερη αφετηρία. Ίσως μια εικόνα έχει τη δύναμη που έχουν χίλιες λέξεις. Το γεγονός ότι μετά από τα τελευταία δύσκολα και πέτρινα χρόνια, επιστρέψαμε μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, μπροστά στη θέση μας, εκεί που ανήκουμε, είναι νομίζω πάρα πολύ σημαντικό για όλους μας.

Ομολογώ ότι περάσαμε δύσκολα πολύ, αλλά αντέξαμε, δεν το βάλαμε κάτω, με το κεφάλι ψηλά, χωρίς να θριαμβολογούμε όπως έχω πει πολλές φορές, ήταν εξαιρετικά σημαντικό ότι έκλεισε αυτός ο κύκλος και εμείς είμαστε πιο δυνατοί, αντέξαμε σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, μεγάλης πόλωσης, πίεσης και πολέμου από παντού.

2. Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, που έδωσε την αυτοδυναμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο έχει τεράστια, ίσως και ολοκληρωτική ευθύνη ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του που κατάφερε να φέρει ξανά στην εξουσία την παράταξη που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Βέβαια είναι και αποτέλεσμα της κρυφής σύμπραξης του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, όλα αυτά τα χρόνια, που προσπάθησαν λυσσαλέα να ρίξουν όλες τις ευθύνες για την κρίση που πέρασε η χώρα, στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επί 4 χρόνια αρνήθηκαν και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης να δημιουργηθεί Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία όπως προτείναμε εγγράφως, από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ, προκειμένου να δούμε τί έφταιξε σ’ αυτό τον τόπο, τί πήγε λάθος, τί δεν πρέπει να επαναληφθεί. Εμείς δεν είμαστε της λογικής ότι πρέπει να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ευθύνες του καθενός και ποια ήταν τα λάθη που πρέπει η χώρα ν’ αποφύγει οπωσδήποτε από δω και στο εξής ώστε να μην ξαναβρεθεί ποτέ σ’ αυτό το σημείο.

Γι’ αυτό και την πρότασή μας αυτή για Εξεταστική Επιτροπή θα την επαναφέρουμε το φθινόπωρο σε αυτή τη νέα Βουλή. Απ’ το Σεπτέμβριο θα επανέλθουμε για να δούμε ποιοι έχουν πραγματικά τη διάθεση να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να χτίσουμε ένα νέο μέλλον γι’ αυτό τον τόπο.

3. Η συνάντησή μας αυτή δε γίνεται σε αποκομμένη από τις εξελίξεις και θέλω να σταθώ σε δυο σημεία τα οποία θεωρώ σημαντικά. Το πρώτο αφορά την Τουρκία. βλέπουμε ότι συνεχίζει τις απειλές της, την προκλητικότητά της, είναι φανερό ότι τα μέτρα που πάρθηκαν από το Συμβούλιο ήταν άτολμα, αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίζουν τις απειλές.

Εμείς περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει και να παρθούν οι αποφάσεις για στοχευμένα μέτρα έτσι όπως έχει ανακοινωθεί και βεβαίως έχει ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την κυπριακή, να ασκήσουν πιέσεις.

Από τη μεριά μας, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να πιέζουμε την κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση αλλά και με τους Ευρωβουλευτές μας να επαναφέρουμε διαρκώς το θέμα στο επίπεδο των Βρυξελλών.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο θέλω να σταθώ, είναι η ανάδειξη της κας Λάιεν , στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλω να πω ότι αυτή δεν είναι μία θετική εξέλιξη, αν εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει μια γυναίκα. Όμως είναι ένα πρόσωπο συντηρητικό, οι πολιτικές που θα εφαρμόσει είναι σε αντίθεση με το αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών να δώσουμε ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας και των συντηρητικών επιλογών. Θα μας βρει απέναντι σκληρά και τεκμηριωμένα και βέβαια είναι μια σοβαρή οπισθοδρόμηση το γεγονός ότι δεν έγιναν σεβαστές οι δημοκρατικές επιλογές των Ευρωπαίων των πολιτών όπως εκφράστηκαν στις ευρωεκλογές.

Οι σοσιαλιστές και δημοκράτες στην Ευρώπη ψήφισαν υπέρ του Φραντς Τίμερμανς και δυστυχώς με το έτσι θέλω, πίσω από κλειστές πόρτες και με συναλλαγές και συνεννοήσεις, έμειναν στην άκρη οι επιλογές αυτές. Κάηκε στην πραγματικότητα αυτός ο θεσμός και έτσι ακολούθησαν οι μοιρασιές οι οποίες δεν τιμούν την Ευρώπη και δε βοηθούν την ώρα που οι ευρωπαϊκοί λαοί διεκδικούν ακόμα μεγαλύτερη δημοκρατία στη λειτουργία και τη λήψη αποφάσεων στα ευρωπαϊκά όργανα.

4. Έρχομαι τώρα στο εσωτερικό μέτωπο. Οι πρώτες μέρες της Κυβέρνησης είναι αποκαλυπτικές.

Το πρώτο το οποίο επισημαίνω, είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει παραδοθεί στους δανειστές σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα, τη δέσμευση αυτή που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, που πολλές φορές έχουμε χαρακτηρίσει ως θηλειά στο λαιμό του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας

Είναι πάρα πολύ απογοητευτική εξέλιξη αυτή, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με το καλημέρα, υποτάσσεται στη βούληση των δανειστών και αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους στόχους και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις και η διαπραγμάτευση για τις αλλαγές τους, πηγαίνει στο μέλλον.

Επομένως δεν περιμένουμε να δούμε και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής και ανακούφιση της μεσαίας τάξης. Στήριξη συστηματική, οργανωμένη και αποτελεσματική και όχι αποσπασματική των πιο αδύναμων και όλων αυτών που φτωχοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα.

Η δεύτερη απογοητευτική ένδειξη είναι ο τρόπος λειτουργίας και στελέχωσης αυτής της κυβέρνησης. Βασικό ζήτημα για ν’ αφήσουμε πίσω τις παθογένειες του χτες, ήταν, είναι και θα είναι, να χτυπήσουμε το πελατειακό κράτος και να ξεφύγουμε από την κομματικοποίηση του.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά έχουμε μία από τα ίδια. Εμείς επιμέναμε και επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει προκήρυξη για τους Γενικούς Γραμματείς με διαφάνεια, με κριτήρια, με αξιοκρατία, με θητεία, για να μπορεί να υπάρχει συνέχεια επιτέλους στο κράτος, όπως γίνεται σε όλα τα υπόλοιπα οργανωμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από την αφόρητη πίεση της τρόικας, προχώρησε σε νομοθέτηση, βεβαίως τελευταία στιγμή δεν άντεξε κι έβαλε φωτογραφικές διατάξεις στην αξιολόγηση των Γενικών Γραμματέων την οποία και δεν προχώρησε και έρχεται τώρα η Νέα Δημοκρατία να επιστρέψει στο παλιό καθεστώς, και να τοποθετήσει Γενικούς Γραμματείς με άγνωστα κριτήρια και χωρίς δεοντολογία και χωρίς αρχές.

Δε μπορώ να μη σταθώ στο γεγονός ότι Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τοποθετείται ένας άνθρωπος ο οποίος είχε ευθύνη για όσα συνέβησαν στο Μάτι. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή η επιλογή είναι μια προσβολή στη μνήμη των νεκρών.

Είναι υποκρισία, επίσης πραγματικά δεν καταλαβαίνω, με ποιες αρχές και με ποια κριτήρια επιλέγει ένα κόμμα που κράτησε μετά από πολλές βέβαια ταλαντεύσεις και αλλαγές στάσης, μια στάση αρνητική απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών, να αξιοποιήσει ένα πολιτικό πρόσωπο που ψήφισε, δεν τάχθηκε απλώς, ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

5. Είμαστε στο κέντρο του πολιτικού συστήματος , είμαστε ένα κόμμα με ρίζες, ερχόμαστε από μακριά και έχουμε να πάμε πολύ μακριά ακόμα. Είμαστε ένας χώρος που ανάμεσα σε όλα τ’ άλλα είναι βέβαιο ότι θα γίνει και χώρος υποδοχής των απογοητευμένων προοδευτικών ψηφοφόρων. Και αυτών που φοβήθηκαν πιθανή επαναφορά του κ. Τσίπρα και ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και αυτών που μετά τον πόλεμο που υποστήκαμε ακόμα και την ημέρα των εκλογών, θεώρησαν ότι μοναδικό ανάχωμα στη Δεξιά μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή