Φεστιβάλ Γαλατσίου: Κάθε χρόνο και φτωχότερο του Β. Γιαννακόπουλου

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Φεστιβάλ Γαλατσίου:  Κάθε χρόνο και φτωχότερο  του Β. Γιαννακόπουλου

Στο περσινό φύλλο του «Παλμού» στις 13 Ιουλίου, σχολιάζοντας το Φεστιβάλ Γαλατσίου 2018 έγραφα: «Τί εμποδίζει τους αρμόδιους να εντάξουν στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ και κάποιες αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, με εύλογο αντίτιμο εισιτηρίου. Υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν δυνατότητα να διαθέσουν ένα ποσό για να παρακολουθήσουν μια αξιόλογη θεατρική παράσταση.»

Ξεφυλλίζοντας το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, δεν έχω να προσθέσω και πολλά πράγματα στο παραπάνω σχόλιο. Είναι αντίγραφο του περσινού με ελάχιστες και μη ουσιώδεις διαφοροποιήσεις. Φέτος έχουμε 24 μουσικές παραστάσεις και 18 θεατρικές. Από τις μουσικές ξεχωρίζει μόνο η συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη με τον Γιάννη Κότσιρα. Και από τις θεατρικές «Η Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ και ο «Δον Ζουάν» του Μολιέρου.
Συγκρίνοντας το Φεστιβάλ Γαλατσίου με αυτό άλλων δήμων της Αττικής, παράδειγμα Δήμων Βύρωνα και Πετρούπολης, διαπιστώνουμε τη διαφορά στην ποιότητα των μουσικοθεατρικών παραστάσεων. Εμείς εδώ έχουμε αφιέρωμα στον Γιώργο Νταλάρα και εκεί έχει συναυλία ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας μαζί με τον Μίλτο Πασχαλίδη αφιερωμένη στον μεγάλο Μάνο Ελευθερίου. Εκτός αυτών, συναυλία έχουν προγραμματίσει να δώσουν πολλοί ακόμα καλλιτέχνες, όπως Κραουνάκης, ΠΥΞ ΛΑΞ, Locomondo, Ρέμος, Γαλάνη, Μποφίλιου, Νέγκα, Μάλαμας, Φαραντούρη, Λέκκας, Μητσιάς, Θαλασσινός, Μπάσης, Ασλανίδου, Θεοδωρίδου, Χατζής. Και από θεατρικές παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί: ο «Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου, «Λωξάντρα», «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σέξπηρ, «Οι γαμπροί της Ευτυχίας» του Τσιφόρου, «Προμηθέας Δεσμώτης», «Νεφέλες» του Αριστοφάνη κ.α.
Ερωτώ και φέτος την κυρία Πρόεδρο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Γαλατσίου: είναι τόσο δύσκολο να εντάξετε στο Φεστιβάλ και μερικές από τις αξιόλογες παραστάσεις του καλοκαιριού όπως κάνουν οι άλλοι δήμοι;
Μαζί με τις δωρεάν παραστάσεις, οι οποίες πρέπει να παραμείνουν, ας προγραμματιστούν και κάποιες άλλες με το ανάλογο φυσικά εισιτήριο. Είναι παρά πολλοί οι Γαλατσιώτες κάθε χρόνο τέτοια εποχή, που μας κάνουν τα παράπονά τους για την απουσία αξιόλογων παραστάσεων.
Κάποια στιγμή, βέβαια, θα πρέπει να γίνει ένας ανασχεδιασμός και να δωθεί μια άλλη προσέγγιση γύρω από τα πολιτιστικά του Γαλατσίου. Για εμένα προσωπικά, αλλά και για πολλούς άλλους φαντάζομαι, πολιτισμός σημαίνει διάρκεια, σημαίνει συμμετοχή. Καλό το Φεστιβάλ του καλοκαιριού, όσο φτωχό κι αν είναι, αλλά πρέπει να υπάρξουν πολιτιστικές δραστηριότητες όλο το χρόνο και να γίνει προσπάθεια να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.
Είχα προτείνει στο παρελθόν, το προτείνω και τώρα, στη διοίκηση του Δήμου μας: να οργανωθούν, για παράδειγμα, οι μαθητικοί αγώνες θεάτρου με τη συμμετοχή των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας αρχικά και αργότερα άλλων σχολείων από τους όμορους δήμους. Θα επιλέγουν οι μαθητές μαζί με τον Σύλλογο Διδασκόντων ένα θεατρικό έργο και με την υλικοτεχνική βοήθεια του Δήμου, όλες οι παραστάσεις να ανεβαίνουν το καλοκαίρι μετά το τέλος της σχολικής περιόδου. Θα αξιολογούνται από κάποια καλλιτεχνική επιτροπή και θα απονέμονται τα ανάλογα βραβεία. Σε αυτή τη διαδικασία θα συμμετάσχουν μαθητές, καθηγητές, γονείς και άλλοι παράγοντες.
Μια άλλη πολιτιστική δραστηριότητα, την οποία είχα επίσης προτείνει στο παρελθόν, είναι η δημιουργία στο Δήμο μας ενός λαογραφικού μουσείου. Για να υλοποιηθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει αρμονική συνεργασία του Δήμου με τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας. Η κάθε περιοχή της χώρας μας (Πελοπόννησος, Κρήτη, Ήπειρος, Νάξος, Θεσσαλία, Ρούμελη) θα διαθέτει στο λαογραφκό μουσείο τη δική της γωνιά όπου θα εκτίθενται εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης, συσκευές, χειρόγραφα κ.α. της ζωής των κατοίκων εκείνων των περιοχών. Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί.
Έχω την πεποίθηση ότι και για τις δύο αυτές πολιτιστικές δραστηριότητες, αν μπουν σε τροχιά υλοποίησης, θα υπάρξει ενδιαφέρον από πολλούς συμπολίτες μας. Πιστεύω ότι το Γαλάτσι διαθέτει πολιτιστικές δυνάμεις, αρκεί να τους δωθεί το κατάλληλο ερέθισμα για να κινητοποιηθούν.
Θυμάμαι γύρω στο 1995, ο «Παλμός» από κοινού με ένα ιδιωτικό φροντιστήριο της περιοχής, είχαμε διοργανώνει ένα διαγωνισμό ποίησης για μαθητές Λυκείου. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή των νέων η οποία μας εξέπληξε θετικά. Έτσι πιστεύω ότι μπορεί να γίνει και σήμερα, αν οργανωθούν και σχεδιαστούν με σωστό τρόπο οι ΄δυο παραπάνω πολιτιστικές δραστηριότητες.
Ας τολμήσει η διοίκηση του Δήμου να προχωρήσει γιατί ο πολιτισμός δεν είναι στατική υπόθεση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή