Φακοί επαφής: Προσοχή από πού τους αγοράζετε

Περίπου 350.000 άνθρωποι στην Ελλάδα και 25 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιούν φακούς επαφής για τα προβλήματα της όρασής τους και συνήθως, σε καθημερινή βάση. Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που προκύπτει είναι η ορθή αγορά και η διακίνησή τους. Για τον λόγο αυτό η Πανελλήνια Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών ξεκινά μια καμπάνια ενημέρωσης όλων όσων χρησιμοποιούν φακούς ή πρόκειται να χρησιμοποιήσουν. Το θέμα της είναι «Φοράω Φακούς, Ενημερώνομαι Υπεύθυνα».

Δυστυχώς, παρατηρείται το φαινόμενο της διακίνησης φακών επαφής από μη πιστοποιημένα καταστήματα ή από το διαδίκτυο τόνισαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης, του Συνδέσμου Οπτικών και Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος (ΣΟΟΒΕ) και της Ελληνικής Ακαδημίας Οπτομετρίας (ΕΑΟ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Μάλιστα, οι σύλλογοι που έχουν καταθέσει και δύο εξώδικα, έκαναν λόγο για επικίνδυνα προϊόντα όσον αφορά την υγεία του καταναλωτή, επισημαίνοντας ότι τα μόνα πιστοποιημένα καταστήματα για την διακίνηση φακών επαφής είναι τα οπτικά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Όσον αφορά στο διαδικτυακό εμπόριο και ειδικότερα την προμήθεια φακών επαφής, γυαλιών οράσεως και ηλίου, δυστυχώς υφίσταται έλλειμμα στο νομικό πλαίσιο και δεν διασφαλίζεται πλήρως η ορθή λειτουργία της διακίνησης των φακών επαφής, όπως αυτό συμβαίνει με τον φυσικό χώρο του οπτικού καταστήματος, ο οποίος έχει ελεγχθεί από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας», ανέφερε ο Ηλίας Σαπουνάκης, Αντιπρόεδρος της ΠΕΟΟ.
Σύμφωνα με τον κ. Σαπουνάκη, η πώληση των φακών επαφής πρέπει να γίνεται σε ιχνηλάσιμη συσκευασία όπως αυτό ορίζεται από την κοινοτική οδηγία περί διακίνησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ως ιχνηλάσιμη νοείται η συσκευασία της οποίας μπορεί να αναζητηθεί η πορεία από τον κατασκευαστή έως τον τελικό καταναλωτή, στην οποία αναγράφεται ο αριθμός παρτίδας (LOT NUMBER), η ημερομηνία λήξεως, το υλικό, τα στοιχεία του φακού επαφής και ο κατασκευαστής.
Η Ευγενία Κωνσταντακοπούλου, Αν. Γραμματέας της ΕΑΟ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας στη χρήση τους, ενώ, με την προϋπόθεση ότι ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης και εφαρμογής τους όπως ορίζονται από τον ειδικό, οι φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και από παιδιά.
Η καμπάνια «Φοράω Φακούς, Ενημερώνομαι Υπεύθυνα» στοχεύει στην ενημέρωση του καταναλωτή, του χρήστη φακών επαφής ή και των φροντιστών ατόμων που χρησιμοποιούν φακούς επαφής. Μάλιστα έχει δημιουργηθεί διαδικτυακή σελίδα: www.foraofakous.gr.

Πήγαινε στην κορυφή