Η Βίκυ Αδάμου Καλλιτεχνική Διευθύντρια -Ηθοποιός στον ΠΑΛΜΟ: Πάντα υπάρχει μια άλλη οπτική να δεις τα πράγματα, ακόμα κι αυτά που σε απωθούν

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Βίκυ Αδάμου Καλλιτεχνική Διευθύντρια -Ηθοποιός στον ΠΑΛΜΟ: Πάντα υπάρχει μια άλλη οπτική να δεις τα πράγματα, ακόμα  κι αυτά που σε απωθούν

ΤΟ ΖΗΤΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ!ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ
ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ -ΓΚΙΩΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΠΑΛΜΟΣ”.ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ Η ΒΙΚΥ ΑΔΑΜΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟΣ  !

Η Βίκυ Aδάμου είναι ηθοποιός, performer και σκηνοθέτης. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη (1996) και της σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών «Βακαλό» (1992). Υπήρξε μαθήτρια της Ι. Γραμματικούλη (Γιόγκα & Διαλογισμός, 1998-2004). Έχει παρακολουθήσει σειρά εξειδικευμένων σεμιναρίων Κίνησης, Αυτοσχεδιασμού, Experiential Listening, Devised Theatre, Grotowski Αcting, Σκηνογραφίας, καθώς και σεμινάρια ψυχοκοινωνικής εκπαίδευσης σε γονείς.

Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του πρώτου Artistic Residency Centre για παραστατικές τέχνες, στην Αθήνα, το Κινητήρας studio.
Παραδίδει σεμινάρια θεατρικού και κινητικού αυτοσχεδιασμού για ηθοποιούς, ερασιτέχνες και γονείς με παιδιά, με τους οποίους έχουν παρουσιάσει πολλές παραστάσεις στην Αθήνα και την επαρχεία.
Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Ξένη Γλώσσα» 2009 και «Timeline Project» 2013.
Αυτή την περίοδο συμμετέχει και συνδημιουργεί την παιδική αυτοσχεδιαστική παράσταση «Πού είναι η Καμηλοπάρδαλη;»
Από το 2012 κυκλοφορεί το διαδικτυακό φωτορομάντζο της «Αρ Γιου Σείριους?»
Ως μέλος του Κινητήρα Χοροθέαμα έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις όπως: «Κλυταιμνήστρα Αόρατη», συμμετοχή στην Πλατφόρμα χορού 2008 στο Μέγαρο Μουσικής & στο Διεθνές Φεστιβάλ Fringe Theatre στην Ταϋλάνδη “Λυσιστράτη”-συμμετοχή στην Πλατφόρμα χορού 2006 στο Μέγαρο Μουσικής «Πλεκτάνη», «Καρδερίνες», «Πόρτες & Σύννεφα» συμμετοχή στην Biennale Νέων Καλλιτεχνών από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, Τορίνο, Πάρμα, Μπιέλλα 1997 κ.α.
Η Βίκυ Αδάμου έχει διακριθεί ανάμεσα στους 10 καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς και έχει αποσπάσει μοναδικές κριτικές τόσο από κριτικούς όσο κι από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες (Λ. Λαζόπουλος).
Συνεργάζεται με τους «Splish-Splash» του Γιάννη Ο. και έχει υπάρξει μέλος της «Ομάδα δράσις» του Βασίλη Μυριανθόπουλου για πολλά χρόνια στις παραστάσεις: «Μόλις Χώρισα», «Ο κόσμος της Πάττυ», «Black out».
Στο παρελθόν έχει δουλέψει με πολλούς σκηνοθέτες σε θέατρο και τηλεόραση.
Επίσης δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η Σκηνογραφία, η Ενδυματολογία και η Γραφιστική.

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα και είναι μητέρα δύο παιδιών.

 Σε ποιά οικογένεια μεγαλώσατε;

 Μεγάλωσα στην οικογένεια του Νίκου και της Μαρίας Αδάμου στη Νέα Χαλκηδόνα

Είστε πολυπράγμων, ηθοποιός, perormer, σκηνοθέτης και ακολουθούν και άλλες σας ιδιότητες. Από πού αντλείτε τόση ενέργεια;

 

Από την ανάγκη μου να εκφράσω τη δημιουργικότητά μου, να καταλάβω τον κόσμο, τους άλλους και τον εαυτό μου.

 

Είστε μητέρα δύο παιδιών και το βιογραφικό σας είναι ποικίλο και πλούσιο. Πώς τα καταφέρνετε;

 Δεν τα καταφέρνω πάντα δυστυχώς. Έχω μια πολύ καλή συνεργασία με τον άντρα και τα παιδιά μου και ενίοτε της μητέρας μου. Δεν θα τα κατάφερνα αλλιώς, μένω πολύ μακρυά από το πατρικό μου και δεν έχω άλλη βοήθεια.

 

 Πείτε μας για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του χαρακτήρα σας. Τι σας διακρίνει περισσότερο;

 Ό,τι και να πω είναι υποκειμενικό. Η αλήθεια είναι οπτική γωνία. Όπως κάθε άνθρωπος είμαι γεμάτη αντιφάσεις.

 

 Πού σας βρίσκουμε σήμερα; 

 Σήμερα έχω πρόβα με τους μαθητές του Κινητήρα, ετοιμάζουμε μια παράσταση μαζί με την Αντιγόνη Γύρα με χορό και λόγο, με τον τίτλο «Απ-Οστα-Συ». Είναι το αποτέλεσμα του μαθήματος που γίνεται όλο το χρόνο στο κινητήρας στούντιο.

 

 Όποιος θέλει να δουλέψει, βρίσκει δουλειά; Πώς είναι τα πράγματα στον χώρο σας;

Όχι, δεν είναι εύκολο να βρεις δουλειά και ακόμα κι αν βρεις, οι συνθήκες είναι ακόμα δυσκολότερες. Εγώ πάντως όταν δεν βρίσκω, φτιάνω κάτι δικό μου. Πιστεύω ότι όταν είσαι καλλιτέχνης δουλεύεις 24ώρες το 24ωρο έχεις ή όχι δουλειά. Είναι πρώτα φύση και μετά επάγγελμα.

 

Έχετε διακριθεί ανάμεσα στους 10 καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς με μοναδικές κριτικές. Είναι το διαβατήριο που σας οδήγησε άνετα στον χωρο της Τέχνης;

Αυτό είναι κάτι που συνέβει το 1999. Ο κύριος Λαζόπουλος έγραψε στο περιοδικό «Σινεμά» για τους νέους ηθοποιούς. Εκείνη την περίοδο ναι βοήθησε, έκανα πολλά πράγματα αλλά δεν υπάρχει διαβατήριο που να μην έχει ημερομηνία λήξης.

 

 Πώς πήρατε την απόφαση να γίνετε ηθοποιός και πότε;

 

Από παιδί ηθελα να γίνω ηθοποιός, βλέποντας τηλεόραση και λίγο σινεμά. Φοβόμουν να μιλήσω για την επιλογή μου και για αυτό το δήλωσα αφού σπούδασα στη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών «Βακαλό». Έκτοτε είδα και βλέπω πολύ σινεμά και ακόμα περισσότερο θέατρο.

 

Παίρνετε ρίσκα ή συμβιβάζεστε με τις επιταγές του θεάματος;

Ναι, παρέα με τον φόβο μου τόσο για τα ρίσκα όσο και για τους συμβιβασμούς.

 

 Είστε ηθοποιός performer. Πείτε μας τι ακριβώς ειναι αυτό;

 Η performance ή επιτέλεση είναι ένα είδος που, κατά τον Richard Schechner, αμφισβητεί τους συμβατικούς ορισμούς του θεάτρου, της τελετουργίας και της παράστασης. Το δράμα δεν είναι μονάχα κάτι που συμβαίνει πάνω στη σκηνή, αλλά κάτι γεμάτο νόημα που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα της καθημερινής ζωής, τόσο στις κοσμικές όσο και στις ιερές τελετουργίες, στο παιχνίδι, στα αθλήματα, στις νομικές διαδικασίες και στις δημοφιλείς διασκεδάσεις.

 

 Καταπιάνεστε με ό,τι σας παθιάζει;

 Είναι ωραίο να υπάρχει πάθος και αγάπη σε ό,τι κάνουμε. Κι αν δεν υπάρχει, προσπαθώ να το ανακαλύψω. Πάντα υπάρχει μια άλλη οπτική να δεις τα ακόμα και τα πράγματα που σε απωθούν.

 

Τι γίνεται σημαντικό στο χώρο της Τέχνης σήμερα;

Αυτό το καλοκαίρι έχουμε το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και ένα πολύ ωραίο και δωρεάν πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων με προβολές ταινιών σε υπαίθριους χώρους. Χρόνο να έχεις να ψάχνεις και να πηγαίνεις!

 

Οι γονείς των παιδιών στο θεατρικό και κινητικό αυτοσχεδιασμό που εσείς διδάσκετε, τι αναζητούν μέσω αυτού;

 Να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά τους βρίσκοντας το παιδί μέσα τους.

 

 Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Αυτή την περίοδο παρακολουθώ μαθήματα φιλοσοφίας και feldenkrais, μια μέθοδο άσκησης που βοηθάει το σώμα να θυμηθεί και να εξελίξει τις αρχικές του λειτουργείες αυτοοργάνωσης.

 

 Σας θαυμάζουν τα παιδιά σας;

 Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές ναι.

 

Ποιό το όνειρό σας;

Να γεράσω δίπλα στους ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπάνε, να συνεχίσω να νιώθω ενθουσιασμό για τον κόσμο, να μην σταματήσω να δημιουργώ σαν καλλλιτέχνης.

 

 Είστε χαρούμενος, ικανοποιημένος άνθρωπος;

 Δυστυχώς όχι. Αλλά είναι στόχος!

 

Τι στέκεται εμπόδιο κατά την γνώμη σας στα όνειρα και τις επιθυμίες των παιδιών;

Η κοινωνία. Εμείς οι γονείς που έχουμε ανατραφεί σε μια κοινωνία που δεν δέχεται ότι τα λάθη, η αποτυχίες και τα αρνητικά συναισθήματα είναι μέσα στη διαδικασία του προχωρήματος μας. Που φοβάται το διαφορετικό και δεν ξέρει να το χρησιμοποιεί υπέρ της. 

 

Τι συμβουλεύετε τα παιδιά που θελουν να γίνουν ηθοποιοί;

 Να παίξουν πολύ θέατρο. Να βρουν μαθήματα, να φτιάξουν ομάδες και να αναμετρηθούν με αυτό. Έπειτα, με ειλικρίνεια να απαντήσουν αν «είναι» για αυτό.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή