Άσφαιρα τα ευρωπαϊκά πυρά, Γράφει ο Β. Ντάλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Άσφαιρα τα ευρωπαϊκά πυρά, Γράφει ο Β. Ντάλης

Είναι άσφαιρα κυριολεκτικά γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικό της στρατό, ούτε και στρατιωτική πολιτική. Αυτή την έχει παραχωρήσει στο ΝΑΤΟ. Είναι άσφαιρα όμως και μεταφορικά γιατί ούτε μπορεί αλλά μάλλον ούτε και θέλει νε εμπλακεί σε οποιοδήποτε αντιδικία με την Τουρκία.

την Ελλάδα καλλιεργούμε υπερβολικές προσδοκίες από τους «Ευρωπαίους συμμάχους» οι οποίοι ούτε «Ευρωπαίοι» είναι τις κρίσιμες ώρες αλλά ούτε και «σύμμαχοι». Αυτή η συλλογική αυταπάτη καλλιεργείται από την εποχή που μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ και αναγεννάται κάθε φορά που έχουμε κρίση με γείτονα χώρα.
Σε αντίθεση με εμάς, οι Τούρκοι ξέρουν καλά πόσο ανύπαρκτη στρατιωτικά και πολιτικά είναι η «Ευρώπη» και γι’ αυτό με την απειλή μόνο ότι θα παρθούν μέτρα – κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, τους έτριψε ένα non-paper στη μούρη. Καθίστε στα αυγά σας και μην ανακατεύεστε ήταν το νόημά του γιατί αλλιώς θα την πληρώσετε κι εσείς! Τα έχουμε ξαναπεί. Η Τουρκία έχει μια σοβαρή διπλωματία και αδιάλειπτους σχεδιασμούς σε βάθος χρόνου οι οποίοι προχωράνε ανεξάρτητα από υπουργούς και κυβερνήσεις. Για όσους διαβάζουν τα «ψιλά γράμματα» της ενημέρωσης, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενισχύονται συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες και …προετοιμάζονται για επίθεση.
Πού επιτίθενται; Όπου μπορούν, όπου η συγκυρία τους ευνοεί κι όπου βρουν αδύναμο κρίκο. Όταν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αγόραζαν για παράδειγμα αεροπλάνα, έκλειναν συμφωνίες για συμπαραγωγή ανταλλακτικών σε τουρκικά εργοστάσια βάζοντας έτσι και την οικονομία τους σε κίνηση. Η Ελλάδα τότε ασχολούνταν με το πώς θα μοιραστούν οι μίζες… Τα τουρκικά γεωτρύπανα βγήκαν στο Αιγαίο αλλά είχε προηγηθεί η τεράστια ενίσχυση του τουρκικού ναυτικού με φρεγάτες, υποβρύχια και πλοία ηλεκτρονικού πολέμου. Ελάχιστοι έχουν ίσως προσέξει ότι η Τουρκία διαβλέποντας την κρίση με τις ΗΠΑ λόγω των S-400 και των F-35, φρόντισε να ανανεώσει και να διπλασιάσει στις αποθήκες της το στοκ των εξαρτημάτων και ανταλλακτικών για την πολεμική της μηχανή ώστε αν οι αμερικανοί πάψουν να τους τροφοδοτούν, να μπορούν επί πολλούς μήνες να μην τους έχουν ανάγκη! Άλλωστε ποιά πολεμική σύρραξη στις μέρες μας κρατάει μήνες; Κάποιες εβδομάδες ίσως…
Βγαίνοντας ο Πορθητής, το τουρκικό γεωτρύπανο στη Μεσόγειο και στα ύδατα της κυπριακής ΑΟΖ, η κυπριακή και κατόπιν η ελληνική κυβέρνηση έτρεξαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας διπλωματική στήριξη, καταδίκες της Τουρκίας και μέτρα – ποινές εναντίον τους. Για ποιό λόγο θεωρούμε ότι οι Ευρωπαίοι είναι αλληλέγγυοι στην Ελλάδα και την Κύπρο, μόνο πολιτικός ψυχίατρος μπορεί να το εξηγήσει. Εδώ ολόκληρος στρατιωτικός μηχανισμός, το ΝΑΤΟ, δεν κινήθηκε εναντίον της Τουρκίας το 1974 όταν καταπάτησαν σχεδόν τη μισή Κύπρο και πιστεύουμε ότι θα κινηθούν για να προασπίσουν τα οικονομικά οφέλη της κυπριακής δημοκρατίας. Είμαστε τόσο αφελείς; Στη μοιρασιά θέλουν να χωθούν, μερτικό ίσως θέλουν να πάρουν από τα κοιτάσματα μέσω των εταιρειών τους, αλλά συμμαχική διάθεση δεν έχουν πάντως.
Κι επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση γερμανοκρατείται, ας διαβάσουμε προσεκτικά, την πρόσφατη ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών: «Για διμερείς διαφορές που αφορούν το Δίκαιο της Θάλασσας μεταξύ τρίτων χωρών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επί της αρχής δεν λαμβάνει νομική θέση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλεί την Τουρκία να αποστεί από ενέργειες οι οποίες εντείνουν την διένεξη, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να καταβάλει προσπάθειες για μια συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου για την αμοιβαία οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών δυτικά της Κύπρου». Πόντιος Πιλάτος η Γερμανία δηλαδή…
Πώς θα μπορούσε άλλωστε η Γερμανία να συγκρουστεί με έναν τόσο καλό οικονομικό εταίρο της; Είναι τεράστιες οι ανταλλαγές μεταξύ τους και δεν ρισκάρουν να τις χάσουν. Είναι τεράστια επίσης τα ποσά με τα οποία τροφοδοτούν, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, την Τουρκία ώστε να κρατάει στα σύνορά της δύο-τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες από ολόκληρη την Ασία αλλά και την Αφρική, οι οποίοι περιμένουν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Με αυτό το «χαρτί» οι Τούρκοι απειλούν τους Γερμανούς και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Δώστε χρήματα και μην μας πάτε κόντρα γιατί αλλιώς όλοι αυτοί θα βρεθούν στις χώρες σας. Ειδικά με τους Γερμανούς έχουν και το «χαρτί» των πάμπολων Τούρκων που ζουν στη χώρα τους. Ας θυμηθούμε το μεγάλο «τσαμπουκά» που έκανε ο Ερντογάν στη Μέρκελ γιατί δεν τον άφηναν να κάνει προεκλογικές συγκεντρώσεις σε γερμανικό έδαφος, για τους μετανάστες ψηφοφόρους του!
Η Τουρκία λοιπόν αντεπιτίθεται στην κίνηση της κυπριακής κυβέρνησης για τους υδρογονάνθρακες. Το non-paper που έστειλε η Τουρκία στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. (πλην Κυπριακής Δημοκρατίας δηλαδή) είναι ξεκάθαρα απειλητικό και εμμέσως υποτιμητικό για τους εταίρους. Ζητά από την Ε.Ε. να παραμείνει αμέτοχη στο ζήτημα της ΑΟΖ, με σαφείς προειδοποιήσεις για επιδείνωση των προοπτικών λύσης του Κυπριακού, αλλά και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Υποδεικνύει πως μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ, «θα ήταν λάθος» και προειδοποιεί ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην «αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ε.Ε. ως «προκατειλημμένος παράγοντας στη περιοχή».
«Είμαστε της άποψης – προσθέτει – ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα». Τί ζητάνε οι Τούρκοι; «Την εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας, με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, διαφορετικά, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα».
Ως υστερόγραφο να προσθέσουμε ότι υπάρχουν και χώρες της ΕΕ που θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να διαταραχθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Πρώτη και καλύτερη η Μ. Βρετανία η οποία θεωρεί την κυπριακή και τις άλλες ΑΟΖ «διαφιλονικούμενη περιοχή». Έπονται Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία. Γι’αυτό και η ΕΕ το μόνο που έκανε ήταν μια φραστική καταδίκη και μια απειλή ότι θα παγώσει τις, για άλλους λόγους, ήδη παγωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Παγώσαμε!
Τί κάνουμε εμείς τώρα; Στρατιωτική ισχύ δεν έχουμε, σοβαρή και μακροχρόνια εξωτερική πολιτική δεν έχουμε, στις διπλωματικές ικανότητες υστερούμε, ε, ας το ρίξουμε στην ποίηση. Μήπως και μάθουμε από τα λάθη μας, μήπως και καταλάβουμε τι εννοούσε ο Δ. Σολωμός πριν δύο αιώνες όταν περιέγραφε την αναμονή των προς επανάσταση αλλά απελπισμένων από την αδυναμία τους Ελλήνων που ήθελαν να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό και μάταια περίμεναν ευρωπαϊκή βοήθεια: «Κι ακαρτέρει κι ακαρτέρει φιλελεύθερη λαλιά, το ‘να χτύπαε τ’ άλλο χέρι από την απελπισιά»…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή