Σιγά, θα τους ξυπνήσετε! Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Σιγά, θα τους ξυπνήσετε!  Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Είμαστε μια βδομάδα πριν τις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου και αν δεν υπήρχαν κάποια διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση, δεν θα παίρναμε χαμπάρι ότι έχουμε εκλογές και μάλιστα, όπως λέγεται, καθοριστικές. Θα μου πείτε, ποιές βουλευτικές εκλογές δεν είναι καθοριστικές. Έλα ντε!

Υπάρχει βέβαια μια δικαιολογία για την χαλαρότητα γιατί στην ουσία βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο πάνω από δύο μήνες. Είναι φυσικό να έχει επέλθει κούραση στο εκλογικό σώμα και για το λόγο αυτό στις συγκεντρώσεις όλων σχεδόν των υποψηφίων δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.
Καλό θα ήταν να είχαν διεξαχθεί όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις στις 26 Μαΐου. Αυτό το σενάριο των τετραπλών εκλογών το είχαν εισηγηθεί στον Αλέξη Τσίπρα και είχε γίνει μάλιστα και η κατάλληλη προετοιμασία από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών. Ο πρωθυπουργός είχε απορρίψει αυτό το σενάριο και προγραμμάτιζε να διεξαχθούν εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας του, τον Οκτώβριο του 2019. Μετά όμως τη μεγάλη ήττα που υπέστη στις Ευρωεκλογές με μια διαφορά 9,5% από τη Νέα Δημοκρατία αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές για τις 7 Ιουλίου.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, τη βραδιά της Κυριακής των εκλογών απλά θα μπει η σφραγίδα ενός αποτελέσματος το οποίο όλοι γνωρίζουν. Το παιχνίδι, όσο και να λέει ο κ. Τσίπρας ότι γυρίζει, δεν γυρίζει με τίποτα! Οι εκλογείς έχουν πάρει την απόφασή τους για πολιτική αλλαγή και δεν την έχουν πάρει τώρα. Εδώ και πάρα πολύ καιρό το εκλογικό σώμα, όπως έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου, είχε προσανατολιστεί στην καταψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι λόγοι; Πολλοί. Υπερφορολόγηση, αλαζονεία, ύφος εξουσίας, καθεστωτική αντίληψη, ιδεοληψία, βόλεμα ημετέρων, χαρακτήρισαν την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ το παλιό πολιτικό σύστημα αλλά συνεργάστηκε μαζί του και τελικά κατέληξε να είναι πιο παλιό από το παλιό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, η Νέα Δημορκατία έρχεται και έρχεται πολύ αθόρυβα. Μετά τη νίκη της στις Ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή σε όλα τα στελέχη του κόμματος να προσέχουν τη συμπεριφορά τους, να μην δείχνουν αλαζονεία και η μπάλα χαμηλά για να μην τρομάξουν οι ψηφοφόροι. Γενικά έχει επιβληθεί σιωπητήριο προς όλους. Μέχρι και ο Άδωνις έχει γίνει ψιθυριστής.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αυτό που φροντίζει, από τις Ευρωεκλογές και μετά, είναι να μην υποπέσει τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του κόμματος, σε κάποιο σοβαρό λάθος.
Το ερωτηματικό του αποτελέσματος των εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι αν η Νέα Δημοκρατία πάρει αυτοδυναμία ή όχι. Όπως φαίνεται θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία είτε οριακή είτε άνετη και αυτό θα εξαρτηθεί, όχι από τη διαφορά που θα έχει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Ο τρίτος της παρέας θα είναι το ΚΙΝΑΛ, το οποίο πιέζεται τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός όμως από την πίεση που δέχεται από δεξιά και αριστερά, το ίδιο το Κίνημα Αλλαγής με την πρόεδρό του Φώφη Γεννηματά, δεν είχε από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, σαφή προσανατολισμό και στόχο: μια αριστερά, μια δεξιά, μια στηρίζουμε με ανοχή, την άλλη καμία συνεργασία. Στο τέλος οι οπαδοί του κόμματος ζορίστηκαν. «Έφαγε πόρτα» και ο Βενιζέλος, με την ελπίδα ότι θα ανοίξει η πόρτα του κόμματος για να υποδεχτεί τους μετανοημένους ψηφοφόρους οι οποίοι είχαν μετακομίσει στο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα τους περιμένουν… Αν γυρίσουν, θα φανεί την Κυριακή 7 Ιουλίου. Αν όμως δεν γυρίσουν, τότε θα «φάει πόρτα» η Φώφη Γεννηματά.
Τέταρτο κόμμα όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις θα είναι το ΚΚΕ, με συμπιεσμένο ίσως το ποσοστό του.
Καλό είναι να τελειώσουν όλα την Κυριακή 7 Ιουλίου και να μην τρέχουμε μες το κατακαλόκαιρο για επαναληπτικές εκλογές γιατί τότε θα πρέπει να στήσουν τις κάλπες στις παραλίες. Ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν έλεγε ότι δεν θα χαλάσουμε τα μπάνια του λαού, κάτι παραπάνω ήξερε.


Τώρα που ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης του NBA,
είναι «ο Γιάννης ο δικός μας», «το καλό παιδί», «ο Έλληνας».
Μέχρι όμως το 2013 που πήρε μεταγραφή για το ΝΒΑ,
το ελληνικό κράτος αρνιόταν πεισματικά να του χορηγήσει
την ελληνική υπηκοότητα αν και έχει γεννηθεί στην Ελλάδα.


Στις σελίδες 14 & 15 του φύλλου αυτού…

…δημοσιεύουμε τα επίσημα αποτελέσματα σταυροδοσίας όλων των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του Γαλατσίου των Δημοτικών Εκλογών της 26ης Μαΐου, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Αθηνών.
Στην ουσία δεν υπάρχει αλλαγή ως προς τους εκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους. Οι 33 που εκλέγονται είναι οι ίδιοι τα ονόματα των οποίων είχαμε δημοσιεύσει στο φύλλο της 31ης Μαΐου.
Αυτό που αλλάζει είναι η σειρά εκλογής των 20 δημοτικών συμβούλων του Γιώργου Μαρκόπουλου. Η σειρά των 10 πρώτων παραμένει η ίδια και υπάρχει μικρή τροποποίηση στη σειρά εκλογής των υπόλοιπων 10 δημοτικών συμβούλων. Μην νομίσετε ότι είναι κάτι το συνταρακτικό: το να εκλέγεται κάποιος 12ος από 14ος ή 17ος από 15ος δεν έχει, τουλάχιστον για εμένα, καμία σημασία.
Ίσως όμως έχει για κάποιους οι οποίοι αντιλαμβάνονται λάθος τον τρόπο εκλογής δημάρχου και δημοτικών συμβούλων.
Η δημοσίευση των επίσημων αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο, τα οποία είναι και τα τελικά, μπορεί να στενοχωρήσει κάποιους οι οποίοι αλλιώς υπολόγιζαν τα πράγματα. Διατηρούν όμως το δικαίωμα, αν νομίζουν ότι έχουν αδικηθεί, να καταθέσουν ένσταση στο Πρωτοδικείο για επανακαταμέτρηση των σταυρών προτίμησης.
Συγχαρητήρια σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους που εξελέγησαν. Περισσότερα θα έχουμε να πούμε μετά τον Σεπτέμβριο όταν πλέον θα έχουν ορκιστεί και θα έχουν αναλάβει επίσημα καθήκοντα.

Πήγαινε στην κορυφή