Φώφη Γεννηματά: Είτε κάποιος ψηφίσει τον κ.Τσίπρα ,είτε τον κ. Μητσοτάκη στο τέλος βγαίνει ο κ. Καραμανλής

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού Σταθμού ΣΚΑΪ με τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη

“Οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις είναι σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, της Ευρώπης και των ηγετών της

Εάν ο απερχόμενος Πρωθυπουργός εκτιμούσε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα όφειλε να έχει ζητήσει άμεσα να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε πριν το ΚΥΣΕΑ είτε αμέσως μετά. Επέλεξε αντί για αυτό να κάνει μία θεαματική κίνηση διακόπτοντας την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα και πραγματοποιώντας το ΚΥΣΕΑ. Είμαστε το πρώτο κόμμα που εκδηλωθήκαμε, με προσωπική μου δήλωση ζητώντας την καταδίκη της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει μεθαύριο και ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα γιατί αυτό είναι που πρέπει να γίνει τώρα. Αυτό λοιπόν που έχει υποχρέωση να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι να απαιτήσει, εκτός από την καταδίκη, να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα, κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εφόσον συνεχιστούν όλες αυτές οι προκλήσεις οι οποίες κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι μονάχα προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, είναι προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου, σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμα και σε βάρος ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περιμένουμε από τον απερχόμενο Πρωθυπουργό να διεκδικήσει αυτά που πρέπει στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Έχουμε επιδιώξει ήδη ενημέρωση. Ο κ. Ευθυμίου που έχει αναλάβει τον συντονισμό αυτών των θεμάτων κατά τον προεκλογικό αγώνα, έχει ήδη ενημερωθεί επισήμως από το Υπουργείο Εξωτερικών. Άκουσα ότι θα υπάρξει Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής τις επόμενες ημέρες, όμως πραγματικά και αυτό με προβληματίζει διότι είναι ένα Συμβούλιο στο οποίο οι εκπρόσωποί μας δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν δημόσια λόγω των περιορισμών της προεκλογικής περιόδου. Δύο πράγματα θα κάνουμε από τη μεριά μας: Όσον με αφορά θα θέσω το θέμα και στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών την Πέμπτη που θα παρευρεθώ στις Βρυξέλλες και το δεύτερο είναι ότι περιμένουμε από τον απερχόμενο Πρωθυπουργό να διεκδικήσει αυτά που πρέπει στο Συμβούλιο και ταυτόχρονα να μην υπάρξουν μέχρι το τέλος της θητείας του, μέχρι τις εκλογές, ζητήματα που θα ζημιώσουν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Μοναδική εγγύηση απέναντι στην ανεξέλεγκτη κυριαρχία της Δεξιάς και τον αχαλίνωτο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι μόνο ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής

Θεωρώ ότι ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής μπορεί να είναι αντίβαρο απέναντι στη συντήρηση και απέναντι στο λαϊκισμό. Η λογική μπορεί να επιστρέψει στη χώρα με την ψήφο των προοδευτικών πολιτών στο Κίνημα Αλλαγής. Το βλέπουμε αυτό να γίνεται ολοένα και περισσότερο καθημερινά. Σκεφτείτε πως μπορεί να είναι το τοπίο την επόμενη μέρα των εκλογών από μία ανεξέλεγκτη κυριαρχία της ΝΔ, η οποία θα θέσει σε αμφισβήτηση εργασιακά δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος. τα δημόσια αγαθά, τις ίσες ευκαιρίες των νέων. Μοναδική εγγύηση απέναντι σε όλα αυτά μπορεί να είναι μόνο ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής. Σκεφτείτε επίσης, απέναντι σε αυτή την κυριαρχία της Δεξιάς να υπάρχει ένας ανεύθυνος ΣΥΡΙΖΑ με τον Ρουβίκωνα παρά πόδα, να καίγεται η Ελλάδα ξανά (το έχουμε ξαναζήσει αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση), να σαμποτάρεται η προσπάθεια για άλλη μία φορά με έναν ανεύθυνο και αχαλίνωτο λαϊκισμό στην αντιπολίτευση από έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ.

Είτε κάποιος ψηφίσει τον κ. Τσίπρα, είτε τον κ. Μητσοτάκη στο τέλος βγαίνει ο κ. Καραμανλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη. Δημιούργησε όλο αυτό το κύμα της αγανάκτησης και της απογοήτευσης με τον τρόπο που κυβέρνησε τον τόπο όλα αυτά τα χρόνια, και αυτό το κύμα εκφράστηκε με ψήφο υπέρ του δεύτερου κόμματος της Ν.Δ. Υπάρχει και μία άλλη τεράστια διαφορά. Έλεγα όλο το προηγούμενο διάστημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε η Νέα Δεξιά. Έχουμε την παλιά, την original Δεξιά του κ. Μητσοτάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε να είναι η Νέα Δεξιά. Ποια είναι η πραγματικότητα ό,τι κριτική και αν κάνει ο κ. Τσίπρας, ό,τι κι αν λέει προκαλώντας το φόβο για την κυβέρνηση της Ν.Δ.; Η πραγματικότητα είναι πως είτε ψηφίσει κάποιος τον κ. Τσίπρα, είτε ψηφίσει κάποιος τον κ. Μητσοτάκη στο τέλος βγαίνει ο κ. Καραμανλής. Αυτή είναι μία τεράστια διαφορά ανάμεσα σε μας και στον ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα σε μένα και τον κ. Τσίπρα. Είναι ολοφάνερο ότι ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε όλα αυτά τα χρόνια με μια καραμανλική συνιστώσα στο εσωτερικό του, με ανθρώπους στην κυβέρνηση και σήμερα στα ψηφοδέλτια του που προέρχονται από την καραμανλική Δεξιά. Είναι επίσης ολοφάνερο ότι όλα αυτά τα χρόνια έκανε ό,τι μπορούσε για να εξαφανίσει και να ξεπλύνει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, της περιόδου 2004- 2009 για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας, για το γεγονός ότι η χώρα μπήκε στην κρίση και στα μνημόνια. Έχει έρθει η ώρα να επιστρέψει η λογική στον τόπο και επιστρέφει η λογική στον τόπο με την τεράστια δύναμη των προοδευτικών πολιτών.

Από τη θέση της υπεύθυνης αντιπολίτευσης θα στηρίξουμε εκείνες τις αλλαγές που πρέπει να ολοκληρωθούν για να μην μπει η χώρα σε αλλεπάλληλες περιπέτειες

Δεν βάζουμε πήχη. Είμαι αισιόδοξη, δεν ξεκινώ έναν αγώνα με τη σκέψη ότι δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας. Μέχρι τώρα πετύχαμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Είχαμε ζητήσει από τον ελληνικό λαό να μας δώσει την τρίτη θέση στο πολιτικό σύστημα και πράγματι ανταποκρίθηκαν οι προοδευτικοί πολίτες στο κάλεσμά μας. Στόχος μας να είμαστε ισχυρή προοδευτική δύναμη στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Είμαστε και αντίβαρο στις συντηρητικές πολιτικές και στο λαϊκισμό, είμαστε όμως και δύναμη σταθερότητας και ομαλότητας για τη χώρα. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι έχουμε αυτόνομη πορεία αλλά ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, δεν θα αφήσουμε τη χώρα να μπει σε περιπέτειες. Η χώρα χρειάζεται δημοκρατική ομαλότητα και πολιτική σταθερότητα. Και έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι την εθνική συνεννόηση την εννοούμε και ως υπεύθυνη αντιπολίτευση θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να υπάρξει ένα σταθερό εκλογικό σύστημα και να αλλάξει η απλή αναλογική την οποία καταψηφίσαμε όταν την έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και να ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση. Θα στηρίξουμε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τα εθνικά μας θέματα και βεβαίως τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας.

Από τη θέση της υπεύθυνης αντιπολίτευσης θα στηρίξουμε εκείνες τις αλλαγές που πρέπει να ολοκληρωθούν για να μην μπει η χώρα σε αλλεπάλληλες περιπέτειες. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική σταθερότητα.

Να σημειώσω εδώ γιατί βλέπω πάρα πολύ κόσμο να χύνει πολλά δάκρυα για το εκλογικό σύστημα. Αν δεν υπάρξουν στην επόμενη Βουλή 200 βουλευτές που να στηρίξουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, οπωσδήποτε κάποια στιγμή η χώρα θα πάει σε εκλογές με την απλή αναλογική. Θυμίζω ότι όταν έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ την απλή αναλογική εμείς όχι απλά διαφωνήσαμε αλλά καταθέσαμε δική μας πρόταση για μικρότερο bonus και αναλογικότερο σύστημα και τότε ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να στηρίξει την πρότασή μας. Τότε βεβαίως ο κ. Μητσοτάκης επιθυμούσε να κάνει χρήση του bonus των 50 εδρών προκειμένου να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεκανίκι δεν θα γίνουμε σε καμία περίπτωση. Δεν μπαίνουμε για να συμπληρώσουμε τους αριθμούς, δεν μπαίνουμε χωρίς να μπορούμε να έχουμε καθοριστικό ρόλο στο πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης αλλά δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στον γκρεμό. Είμαστε δύναμη σταθερότητας και δύναμη εξόδου από την κρίση, οι μόνοι που καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση και για την ανάπτυξη και για την κοινωνική δικαιοσύνη, το «σχέδιο Ελλάδα».

Στις εκλογές του Ιουλίου οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να παραδώσουν την προοδευτική τους ταυτότητα

Έχουμε σταθερά ανοδική τάση το τελευταίο διάστημα. Διαρκώς επιστρέφουν σε μας απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, άνθρωποι που στις ευρωεκλογές επέλεξαν την αποχή. Απευθύνομαι και σήμερα σε όσους αγανακτισμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ προοδευτικούς πολίτες επέλεξαν στις ευρωεκλογές να ψηφίσουν Ν.Δ. και τους λέω ότι δεν έχουν κανένα λόγο να παραδώσουν την προοδευτική τους ταυτότητα.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή