Μανώλης Χριστοδουλάκης: Πολύ αργά για δάκρυα κ. Τσίπρα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΣΤΗΝ THESSNEWS ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ

“1.Το Κίνημα Αλλαγής πάει πληγωμένο στις εκλογές μετά τα όσα έγιναν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο;

Το Κίνημα αλλαγής έδωσε μια δύσκολη εκλογική μάχη, μέσα σε κλίμα πολύ ισχυρής πόλωσης συνηγορούμενο τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την ΝΔ, και παράλληλα επενδύοντας ένα μεγάλο μέρος του ενεργού στελεχιακού μας δυναμικού στη μάχη για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Η αύξηση των ποσοστών μας και οι περισσότεροι από 90 Δήμοι που βρίσκονται πλέον υπό την διοίκηση ανθρώπων από τον δικό μας πολιτικό χώρο, μας δίνουν μία ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για την πιο κρίσιμη μάχη των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου. Είναι προφανές ότι από αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Ούτε φυσικά ένας άνθρωπος που έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με μεγάλη πορεία και συνεισφορά στον χώρο, όπως ο Ευ. Βενιζέλος. Όμως η εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για την παράταξη μας αλλά και για την ίδια την χώρα μας, τη νέα γενιά, την επόμενη μέρα της πατρίδας μας, επιβάλλει σε όλους μας να δώσουμε την μάχη αυτή μέσα σε κλίμα απόλυτης ενότητας, συσπείρωσης και συστράτευσης. Αυτό ακριβώς αποτυπώθηκε τόσο στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου, όσο και στην Πολιτική Διάσκεψη της περασμένης Τετάρτης. Προχωράμε όλοι μαζί ενωμένοι για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και την ανασυγκρότηση ενός ισχυρού και πραγματικά προοδευτικού πολιτικού χώρου που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα.

2.Η «μάχη» για το ΚΙΝΑΛ είναι πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον χώρο της Κεντροαριστεράς;

Ποτέ κανείς δεν πίστεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί πραγματικά να εκφράσει έστω και σε επίπεδο ρητορικής ένα χώρο προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό, μετριοπαθή και ριζοσπαστικό όπως η κεντροαριστερά που οραματιζόμαστε εμείς. Η πολιτική πρακτική του καθεστωτισμού και της αλαζονείας με την οποία πολιτεύτηκε ηττήθηκε ηχηρά στις Ευρωεκλογές. Πλέον ήρθε η ώρα αυτή η αντίληψη για την εξουσία να ηττηθεί οριστικά. Και αυτό περνάει μόνο μέσα από την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και την ισχυροποίηση του Κινήματος Αλλαγής. Ανοίγουμε το κόμμα μας στους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες, κάνουμε ένα κάλεσμα στην διαχρονική κοινωνική βάση της δημοκρατικής παράταξης, στους πολίτες που επέλεξαν να απέχουν, που αν και δεν συμφωνούν ιδεολογικά ψήφισαν ΝΔ για να φύγει ο Τσίπρας, ή που στήριξαν κατά το παρελθόν το ΣΥΡΙΖΑ, απογοητεύτηκαν και ψάχνουν διέξοδο. Είμαστε εδώ στην βάση ενός συγκεκριμένου προγραμματικού σχεδίου να εγγυηθούμε μία καλύτερη μέρα και ειδικά για εκείνους που έχουν πληγεί πραγματικά μέσα στην κρίση. Να αποδείξουμε στην πράξη ότι νοιαζόμαστε για την καθημερινότητα και τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτή ακριβώς είναι η μάχη που θα δώσουμε στις 7 Ιουλίου.

3.Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το κυβερνητικό του πρόγραμμα και υποσχέθηκε 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Θα μπείτε σε «πλειστηριασμό υποσχέσεων» και εσείς;

Πολύ αργά για δάκρυα κ. Τσίπρα. Είναι απολύτως κατανοητή μέσα στην απελπισία του η προσπάθεια του να αντιγράψει έστω και 20 μέρες πριν τις εκλογές ένα μεγάλο μέρος του δικού μας πολιτικού πλαισίου. Αλλά ακόμα και σήμερα, αυτό γίνεται χωρίς κανένα σχέδιο επιδιώκοντας τυχοδιωκτικά και σε επίπεδο τίτλων να προσεγγίσει κοινωνικές ομάδες που στις εκλογές του γύρισαν την πλάτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τώρα που αναγκάστηκε μετά από δική μας πρόταση να ψηφίσει την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, πήρε πίσω τα δικά του αντίμετρα που αφορούν τις ελαφρύνσεις για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους στο φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης. Εμείς από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε το αναλυτικό, εξειδικευμένο και κοστολογημένο σχέδιο μας, το «Σχέδιο Ελλάδα» που μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Σε αντίθεση με τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη δεν πρόκειται να μπούμε σε κανέναν λαϊκίστικο πλειστηριασμό που απλά θα ακούγεται εύηχα στα αφτιά των Ελλήνων που λίγες μέρες πριν τις εκλογές αναζητούν ξανά την ελπίδα στην ζωή τους. Καταθέτουμε το σχέδιο μας και ζητάμε την δύναμη να το κάνουμε πράξη.

4.Πολλοί σύντροφοί σας ζήτησαν μια ξεκάθαρη στρατηγική στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Το ΚΙΝΑΛ θα είναι πιθανός κυβερνητικός εταίρος ή το έχετε αποκλείσει;

Τα πράγματα για μας είναι πάρα πολύ απλά. Είναι αδιαπραγμάτευτη η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να γίνουμε βολικό συμπλήρωμα κανενός απλά και μόνο για να βγαίνουν οι αριθμοί. Το θέμα δεν είναι ποιοι αλλά το τι θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση. Εμείς, λοιπόν, καταθέτουμε το Σχέδιο μας ώστε μαζί με την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας να μπορέσουμε να εγγυηθούμε τα συμφέροντα των μη προνομιούχων, των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, που έρχονται σε αντίθεση με την συντηρητική ατζέντα που προτάσσει σήμερα η ΝΔ. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό την ψήφο και τη δύναμη να το εφαρμόσουμε. Αν έχουμε την δύναμη αυτή θα το θέσουμε ως βάση συζήτησης, με τους δικούς μας όρους, για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου την επόμενη μέρα. Είμαστε οι τελευταίοι που θα επενδύσουμε στην διάλυση της πολιτικής σταθερότητας της χώρας αλλά αυτό δεν συνεπάγεται και απαραίτητα μετεκλογική συνεργασία. Κάνουμε σαφές πως όποια και αν είναι η εντολή και ετυμηγορία του ελληνικού λαού το βράδυ των εκλογών εμείς θα την τιμήσουμε.

5.Το ρεπορτάζ λέει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αλλάξει τόσο τον εκλογικό νόμο για την απλή αναλογική όσο και για τον Κλεισθένη. Εσείς ποια στάση θα κρατήσετε στην Βουλή για τα δύο αυτά θέματα;

Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε κατά της απλής αναλογικής αλλά και της μεταρρύθμισης του Κλεισθένη τις οποίες καταψηφίσαμε. Όσον αναφορά τον εκλογικό νόμο έχουμε καταθέσει την δική μας πρόταση για ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα από το υφιστάμενο, το οποίο όμως με συσχέτιση ποσοστού του πρώτου κόμματος, θα του διασφαλίζει ένα μειωμένο bonus εδρών. Αντίστοιχα η νοθευμένη απλή αναλoγική του Κλεισθένη με τον Δήμαρχο με αυξημένη νομιμοποίηση την δεύτερη Κυριακή, δημιουργεί μία αντίφαση και μεγάλους κινδύνους και πιθανότητες ακυβερνησίας στους Δήμους και τις Περιφέρεις της χώρας. Ήταν μια σαφής πρόθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει σχέσεις εξάρτησης των μελλοντικών αυτοδιοικητικών αρχών από τις δικές του μικρές κομματικές μειοψηφίες. Έχουμε καταθέσει την δική μας πρόταση για το πως μπορούμε να ενισχύσουμε τον χώρο της αυτοδιοίκησης με περαιτέρω αρμοδιότητες και ανακατανομή των πόρων της κεντρικής εξουσίας. Το σχέδιο μας θα είναι η βάση για οποιαδήποτε συζήτηση την επόμενη μέρα.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή