Δημοτικές εκλογές & πολιτικά κόμματα, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Έχω γράψει και στο παρελθόν ότι η συμπεριφορά των ψηφοφόρων στις Δημοτικές Εκλογές έχει αλλάξει. Δεν υπάρχουν πλέον οι κομματικές γραμμές – εκτός του ΚΚΕ – και σε όλους σχεδόν τους δήμους οι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι, με εξαίρεση κάποιους μεγάλους δήμους της χώρας που οι υποψήφιοι δήμαρχοι εκπροσωπούν τα κόμματά τους.

Το ίδιο σχεδόν σκηνικό παρουσιάστηκε και στο Γαλάτσι στις Δημοτικές Εκλογές της 26ης Μαΐου.
Από τους επτά (7) υποψήφιους δημάρχους, οι τέσσερις (4) ήταν ανεξάρτητοι, ένας (1) στηρίχθηκε από το ΚΚΕ, ένας (1) από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας (1) ήταν της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Παρατηρώντας τα ποσοστά των υποψηφίων δημάρχων στο Γαλάτσι με τα ποσοστά των κομμάτων στις Ευρωκλογές, θα δούμε τελείως διαφορετικά πράγματα. Αν προσθέσουμε το ποσοστό του Γιώργου Μαρκόπουλου (61,34%) με το ποσοστό του Κώστα Ζώμπου (19,3%), οι οποίοι προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο, θα δούμε ότι το σύνολο του ποσοστού που πήραν οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι στο Γαλάτσι (80,64% και 20.115 ψήφους) απέχει πάρα πολύ από το 28,06% και 7.406 ψήφους που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις Ευρωκλογές στην πόλη μας. Τους δύο υποψήφιους δημάρχους ψήφισε στο Γαλάτσι ένα ποσοστό 52,58% ή 12.709 ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία γιατί αν ανήκαν, προφανώς θα ψήφιζαν στις Ευρωκλογές τη Νέα Δημοκρατία.
Η Λαϊκή Συσπείρωση με υποψήφιο τον Γρηγόρη Χαραλαμπίδη μπορεί να είχε πτώση στο ποσοστό της σε σχέση με το 2014 (από 9,35% το 2014, στο 7,99% το 2019), είναι όμως πολύ κοντά στο 8,27% που πήρε το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές στο Γαλάτσι.
Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ έχασε 4 δήμους τους οποίους είχε κερδίσει το 2014. Επανεξελέγη μόνο ο Κώστας Πελετίδης στην Πάτρα που είναι μια ξεχωριστή περίπτωση γιατί οι Πατρινοί εξέλεξαν δήμαρχο τον «κυρ Κώστα» , ο οποίος εκτός από στέλεχος του ΚΚΕ είναι γιατρός και υπηρέτησε για 35 χρόνια στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πατρών. Είναι πολύ αξιόλογος άνθρωπος και πολύ αγαπητός στην αχαϊκή πρωτεύουσα.
Μια άλλη πιο ιδιάζουσα περίπτωση είναι τα ποσοστά που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές στο Γαλάτσι και το ποσοστό που πήρε εδώ η υποψήφια δήμαρχος που στήριζαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωκλογές πήρε 27,44% και 7.241 ψήφους και η Αγγελική Σαπουνά πήρε 4,38% και 1.092 ψήφους. Ένα ποσοστό 23,06% ή 6.149 εκλογείς ψήφισαν άλλον για δήμαρχο Γαλατσίου. Η εξήγηση που μπορώ να δώσω εγώ είναι ότι πρώτον, η υποψήφια δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκτησε ποτέ την αναγνωρισιμότητα που χρειαζόταν και η ευθύνη φυσικά είναι όλη δική τους, και δεύτερον, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αποκτήσει ακόμα οργανική σχέση με το κόμμα.
Καλός δήμαρχος πάντως μπορεί να είναι και ο εκλεκτός ενός κόμματος αλλά και ο ανεξάρτητος. Εξαρτάται από τα προσόντα του, το όραμά του και τις ώρες που θα διαθέτει για να λύνει προβλήματα της πόλης του.


300.000 θέσεις εργασίας το 2015
+ 500.000 θέσεις εργασίας το 2019
= 0% ανεργία …………………….


Ακόμα δεν ήλθαν…

…τα οριστικά αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών από το Πρωτοδικείο Αθηνών και κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες για παραιτήσεις δημοτικών συμβούλων.
Τώρα φαίνεται κατάλαβε μια κυρία, εκλεγμένη ήδη δημοτική σύμβουλος, αυτά που της έλεγαν κάποιοι προεκλογικά.
Όπως λέει όμως και το τραγούδι «τώρα είναι αργά, αγάπη μου γλυκιά».
Αν όμως, όπως ακούγεται παραιτηθεί, ίσως προστατεύσει την αξιοπρέπειά της.


Το ΣΙΝΕ ΓΑΛΑΤΣΙ

ξεκίνησε και πάλι τις προβολές του.
Φέτος όσοι το επισκεφθείτε θα δείτε έναν τελείως διαφορετικό χώρο. Ανακαινίστηκε πλήρως και λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση.
Όπως θα διαβάσετε και στο πρώτο θέμα μας, ο Δήμος Γαλατσίου ίσως για πρώτη φορά βρήκε ένα νοικοκύρη για να νοικιάσει τον δημοτικό θερινό κινηματογράφο κι αυτό είναι θετικό όχι μόνο για το δημοτικό ταμείο αλλά και για τους Γαλατσιώτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ταινίες ποιότητας σε έναν πραγματικά υπέροχο χώρο.
Καλές προβολές, λοιπόν, και καλή σας διασκέδαση!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή