Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Ένα δασάκι στο Άλσος στη μνήμη του Γκάντι

Προς τιμήν της επετείου της συμπλήρωσης 150 ετών από τη γέννηση του ηγέτη της ανεξαρτησίας της Ινδίας Μαχάτμα Γκάντι (Mahatma Gandhi) θα δημιουργηθεί στο Άλσος Βεΐκου ένα μικρό δασάκι 150 δέντρων, αφιερωμένο στην εμβληματική αυτή προσωπικότητα του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης.

Η Ινδική Πρεσβεία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Δήμο Γαλατσίου, θα υλοποιήσουν τη συγκεκριμένη συμβολική φύτευση, που είναι μέρος μιας παγκόσμιας δράσης της Ινδικής Κυβέρνησης, η οποία πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου.
Από την Ελλάδα επιλέχθηκε το δασάκι αυτό να φυτευτεί στο Άλσος Βεΐκου, ένα από τα ομορφότερα αστικά πάρκα της χώρας, με εγκεκριμένη διαχειριστική δασική μελέτη που επιτρέπει την εν λόγω φύτευση, με ενδημικά είδη. Συγκεκριμένα τα 150 δέντρα, προσφορά της Ινδικής Κυβέρνησης, θα φυτευτούν στο επάνω ακάλυπτο τμήμα του Άλσους, στα «Πέτρινα».
Στην Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στις 9 το πρωί πραγματοποιήθηκε συμβολική φύτευση πέντε (5) υψηλόκορμων δέντρων παρουσία του Αν. Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλου, του Δημάρχου Γαλατσίου κ. Μαρκόπουλου και μελών του Διπλωματικού Σώματος της Ινδικής Πρεσβείας. Η φύτευση των υπολοίπων 145 δέντρων θα γίνει τον Οκτώβριο προκειμένου να είναι ευνοϊκότερες οι κλιματολογικές συνθήκες.
Τις λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας συζήτησαν στο Δημαρχείο Γαλατσίου, στις 31 Μαΐου, διπλωματικοί υπάλληλοι της Ινδικής Πρεσβείας, ο εκπρόσωπος του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Βαρελίδης (Διευθυντής ΕΚΠΑΑ), ο κ. Δημήτρης Βακάλης, Γεν. Δ/ντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, ο κ. Σταύρος Τσιλίκουνας, Διευθυντής Δασικών Έργων και Υποδομών, ο Αντιδήμαρχος Γαλατσίου κ. Μάνος Ελευθερίου, ο Γενικός Γραμματέας κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και η Προϊσταμένη του Τμήματος Πρασίνου κα. Σοφία Δουλουμπάκα.
Ο Γκάντι (2 Οκτωβρίου 1869 – 30 Ιανουαρίου 1948) ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών. Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει «Μεγάλη Ψυχή».