Φορολογικές Δηλώσεις: Χρήσιμες συμβουλές


Γράφει ο ΜΕΜΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ,
Λογιστής Α’ Τάξης


Οι δηλώσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά με εξαίρεση τις δηλώσεις αποβιωσάντων και ανηλίκων τέκνων (με υποχρέωση υποβολής Ε3), οι οποίες υποβάλλονται στην Δ.Ο.Υ. Πάμε να δούμε κάποια σημεία κλειδιά που πρέπει να γνωρίζετε.
Για την επιβεβαίωση των στοιχείων σας θα πρέπει να συμπληρώσετε τον ΑΜΚΑ σας, επίσης θα πρέπει να ελέγξετε και να συμπληρώσετε ή να διορθώσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (e-mail).
Πριν την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ είτε για την έγγαμη σχέση (για να μπορέσει στον πίνακα επιβεβαίωσης να εμφανίζεται η σύζυγος) είτε για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης (για να διαγράψετε από τον πίνακα τα στοιχεία της συζύγου.
Σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής των εισοδημάτων σας (προσυμπληρωμένα κελιά), θα πρέπει να ενημερώσετε τον εργοδότη σας ή τον αντίστοιχό φορέα και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης.
Τα αναδρομικά συντάξεων προηγούμενων ετών που έχετε λάβει θα πρέπει να δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν. Ωστόσο εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015, 2016 και 2017, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2019.
Η συμπλήρωση του αριθμού παροχής για όλα τα ακίνητα είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει μετρητής θα συμπληρώσετε τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό Α.Φ.Μ. προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωσή σας.

Πήγαινε στην κορυφή