Σε δυο μέρες κληρώνει, Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος


Την Τετάρτη 22 Μαΐου έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Αποστολίδης,
εκδότης της εφημερίδας «ΗΧΩ του Γαλατσίου», η οποία κυκλοφορούσε
στην πόλη μας από το 1990 έως το 2015.
Ήταν παντρεμένος και είχε τρεις κόρες.
Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.


Δύο ημέρες έμειναν μέχρι την Κυριακή το βράδυ, της 26ης Μαΐου, για να πληροφορηθούν οι Γαλατσιώτες ποιός από τους επτά (7) υποψηφίους δημάρχους, με τη δική τους εντολή φυσικά, θα αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Με το σημερινό νόμο «Κλεισθένη» ισχύει η τετραετής θητεία των δημάρχων και οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν την β’ Κυριακή του Οκτώβρη το 2023. Αν και φαντάζει πολύ μακρινή αυτή η ημερομηνία, πιστέψτε με είναι πάρα πολύ κοντά γιατί ο χρόνος κυλάει σαν νερό.
Και το λέω αυτό για όσους δεν εκλεγούν τώρα – είτε υποψηφίους δημάρχους είτε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους. Δεν υπάρχει λόγος απογοήτευσης. Όποιος, όμως, θέλει να έχει τύχη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, πρέπει να αρχίσει να δουλεύει από την Δευτέρα 27 Μαΐου. Ο προεκλογικός χρόνος πάντα είναι μικρός.
Οι νέοι υποψήφιοι σ’αυτές τις εκλογές δεν κατόρθωσαν να κάνουν γνωστή στο εκλογικό σώμα την υποψηφιότητά τους. Πόσοι από αυτούς, για παράδειγμα, γύρισαν τις γειτονιές της πόλης μας; Σε πόσα καφενεία και σε πόσα καταστήματα μπήκαν; Ποιά είναι τα προβλήματα που κατέγραψαν; Τί παράπονα τους έκαναν οι Γαλατσιώτες; Η καρτούλα με τα τηλέφωνα ή ένα μικρό διαφημιστικό, το οποίο θα διανεμηθεί λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και όχι σε όλο το Γαλάτσι, δεν είναι αρκετά για να γίνει ευρέως γνωστή μια υποψηφιότητα.
Λίγοι από τους υποψήφιους το είχαν πάρει πολύ ζεστά και έτρεχαν σε καθημερινή σχεδόν βάση. Κάποιοι άλλοι αναπαύθηκαν στις δάφνες του παρελθόντος και κάποιοι άλλοι φάνηκε ότι κάνουν αγγαρεία. Οι τελευταίοι μου θύμισαν τον Βύρωνα Πολύδωρα, τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όταν μετά τις πυρκαγιές του 2007 στο Νομό Ηλείας είχε πει στη Βουλή τη χαρακτηριστική φράση «ποινήν εκτίω».
Αν γίνει μια αποτίμηση της προεκλογικής περιόδου, θα βγει αβίαστα το συμπέρασμα ότι δεν αναδείχθησαν τα προβλήματα της πόλης ούτε ακούστηκαν σοβαρές προτάσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Τα προγράμματα όλων σχεδόν των υποψηφίων ήταν γενικόλογα και με αρκετές αοριστίες. Επειδή 26 χρόνια τώρα, λόγω της δουλειάς, ασχολούμαι με τις Δημοτικές Εκλογές στο Γαλάτσι, θα μου επιτρέψετε να σας παρουσιάσω τις προσωπικές μου αναλύσεις και εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της Κυριακής.
Όπως είναι ήδη γνωστό, οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών θα διεξαχθούν για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον «Κλεισθένη», με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από την α’ Κυριακή και δήμαρχος εκλέγεται αυτός που θα πάρει το 50% των έγκυρων συν μία ψήφο. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναμετρηθούν οι δύο πρώτοι την επόμενη Κυριακή, 2 Ιουνίου.
Από τους επτά υποψηφίους Δημάρχους, αυτός ο οποίος φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει υπέρ του ένα ρεύμα και ένα ικανό προβάδισμα είναι ο Γιώργος Μαρκόπουλος. Ο εν ενεργεία δήμαρχος έχει, πάντα υπό προϋποθέσεις, δύο πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων διεκδικητών. Πρώτον διαθέτει μεγάλη αναγνωρισιμότητα και δεύτερον πλεονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί η θητεία που διανύει, αν είναι όμως πετυχημένη. Πιστεύω ότι και τα δυο τα έχει ο σημερινός δήμαρχος, ασχέτως των καταγγελιών των αντιπάλων του. Εκτός αυτού, καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, πραγματοποίησε πολλές μικρές κλειστές συγκεντρώσεις σε πολλά γαλατσιώτικα σπίτια.
Εκτιμώ, σύμφωνα και με τα υπάρχοντα δεδομένα, ότι ίσως να μην χρειαστεί να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές στις 2 Ιουνίου.
Δεύτερος και σε απόσταση, πιστεύω ότι θα είναι ο Κωσταντίνος Ζώμπος. Είναι γεγονός ότι ήταν πολύ δραστήριος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ασχέτως αν συμφωνείς ή διαφωνείς με τον τρόπο που κινείται. Ένα αρνητικό, κατά την άποψή μου, στοιχείο του υποψηφίου Κ. Ζώμπου, έχει σχέση με τον χαρακτήρα του: συμπεριφέρεται και λειτουργεί περισσότερο με το θυμικό παρά με τη λογική κι αυτό δεν είναι καλό για έναν πολιτικό.
Η έκπληξη αυτών των δημοτικών εκλογών στο Γαλάτσι και ως προς τα ποσοστά και ως προς τον αριθμό των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, πιστεύω ότι θα είναι η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Γρηγόρη Χαραλαμπίδη.
Οι επόμενοι τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι, Αγγελική Σαπουνά, Έλενα Ζέρβα και Σπύρος Παναγιώτου, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα εκλέξουν τον ίδιο αριθμό δημοτικών συμβούλων και τα ποσοστά τους, μεταξύ τους, θα κινηθούν στο ίδιο περίπου επίπεδο.
Ο έβδομος της παρέας, Σταύρος Σκεύος, δεν νομίζω να καταφέρει να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο.
Ως προς το ποιοι από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους θα εκλεγούν, λίγο πολύ είναι γνωστά τα ονόματα με μικρές ίσως εκπλήξεις.
Κλείνοντας το τελευταίο μου προεκλογικό άρθρο, να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους και στους ψηφοφόρους ψυχραιμία και λίγη υπομονή γιατί την Κυριακή θα ψηφίσουμε σε τρεις κάλπες, σε δύο διαφορετικά εκλογικά τμήματα: α’ εκλογικό τμήμα για Ευρωεκλογές και Περιφερειακές και β’ για Δημοτικές Εκλογές. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, συνεπάγεται και κάποια καθυστέρηση. Αξίζει όμως τον κόπο η αναμονή. Εξάλλου δεν έχουμε κάθε μέρα εκλογές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή