Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Ημερίδα ενημέρωσης για την Ανακύκλωση στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής

Η συμμαχία Δήμου και πολιτών έχει αποτελέσματα και στο περιβάλλον και στην τσέπη των Ηρακλειωτών – Συνεχής η ενημέρωση για τις δράσεις

Απτά αποτελέσματα, που μεταφράζονται σε όφελος τόσο για το περιβάλλον, όσο για τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της πόλης, φέρνει πλέον η ευρεία συμμαχία Δήμου και πολιτών για την προώθηση της Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο Αττικής. Στην ειδική, ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος για την χρήση του καφέ κάδου για τα οργανικά απορρίμματα στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο, πιστοποίησε αυτή την συνεργασία, δίνοντας οδηγίες και συμβουλές για το πως μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.
Για του λόγου το αληθές, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής ήταν το 2018 ο τρίτος δήμος στην Αττική σε ποσοστά Ανακύκλωσης, στα υλικά, δηλαδή, που μαζεύονται στην πηγή, στους ειδικούς κάδους (μπλε, καφέ για τα οργανικά, κίτρινος για το χαρτί κοκ) και ανακυκλώνονται. Αποτέλεσμα τούτου, όχι μόνο η πόλη να είναι πιο καθαρή και φιλική στο περιβάλλον, αλλά το οικονομικό κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων για το Δήμο να πέσει δραστικά.
Αυτό, ως γνωστό, μεταφράστηκε σε φορο-ελαφρύνσεις για τους Ηρακλειώτες με τις μειώσεις των δημοτικών τελών και του ΦΗΧ που εφάρμοσε η δημοτική αρχή του Νίκου Μπάμπαλου τις δύο τελευταίες χρονιές (10% + 10% για όλα τα νοικοκυριά το 2018 και το 2019 αντίστοιχα, 7% στον ΦΗΧ και 6% για τους επαγγελματικούς χώρους).
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικής Ανάπτυξης, Νίκο Σπυρόπουλο, στόχος είναι η Ανακύκλωση να αυξηθεί και άλλο στα επόμενα χρόνια, με τον Δήμο να δίνει τα μέσα και τους Ηρακλειώτες να ανταποκρίνονται εφαρμόζοντας τη διαλογή στην πηγή: στο σπίτι ή στην επιχείρηση. Το μυστικό της επιτυχίας, όπως σχολίασε ο αντιδήμαρχος, είναι η καλή οργάνωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, η ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων που έκανε η διοίκηση του Δήμου, η υλοποίηση κάθε διαθέσιμου προγράμματος Ανακύκλωσης και η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης.
Από την δική του πλευρά, ο περιφερειακός σύμβουλος, επιφορτισμένος για τη λειτουργία του ΕΔΣΝΑ, Άρης Βρούστης, τόνισε τις εξαιρετικές επιδόσεις στην Ανακύκλωση που σημειώνει το Ηράκλειο, Δήμος και πολίτες. Όπως είπε ο κ. Βρούστης, ο ΕΔΣΝΑ αναβαθμίζει συνεχώς τις υποδομές του προκειμένου να μειώνεται συνεχώς ο όγκος των σκουπιδιών που θάβεται στον ΧΥΤΑ και να αυξάνεται εκείνος που ανακυκλώνεται.
«Η τόνωση της Ανακύκλωσης είναι το μεγαλύτερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να ρίξουμε το κόστος της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων με αντίκτυπο στην τσέπη των πολιτών, κυρίως όμως στο Περιβάλλον, για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Τα τελευταία χρόνια η Ανακύκλωση έχει κάνει άλματα στον Δήμο μας με την συνεισφορά όλων των Ηρακλειωτών. Έτσι, το 2018 βγήκαμε 3ος δήμος σε όλη την Αττική στην προδιαλογή, κάτι που μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε για δεύτερη χρονιά μείωση στα δημοτικά τέλη και μας δίνει την ευχέρεια να κάνουμε και άλλη το επόμενο έτος», το μήνυμα του δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου.

 

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ