Εκδηλώσεις για την παρουσίαση των Δράσεων του 2ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Εκδηλώσεις για την παρουσίαση των Δράσεων του 2ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου

«Έρχομαι κοντά σου» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ  της Ζώνης Δημιουργικών Δραστηριοτήτων
Στο πλαίσιο του υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ” μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ΚΑΜΙΝΙ, στις 10 ΜΑΪΟΥ 2019, το 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου παρουσίασε το Σχέδιο Δράσης του για το Σχολικό έτος 2018-2019.
«Έρχομαι κοντά σου» ήταν ο τίτλος του προγράμματος και το θέμα του Σχεδίου Δράσης ήταν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πόσο εύκολο είναι τελικά κάποιος να έρθει σ’ επαφή με συναισθήματα, με βιώματα όταν είναι πολύ δύσκολο να τα αναγνωρίσει, να τα αποδεχτεί και να τα εκφράσει; Πόσο μάλλον όταν μοιράζεται την καθημερινότητα σ’ ένα πολυπληθές πολυπολιτισμικό σχολείο, είτε ως μαθητής, είτε ως εκπαιδευτικός.
Αυτό λοιπόν προσπαθήσαμε να κάνουμε στο 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου, να μοιραστούμε όσο πιο αληθινά, όσο πιο δημιουργικά, όσο πιο βιωματικά γίνεται ένα τρίωρο μέσα στην εβδομάδα 9 εκπαιδευτικοί με 92 μαθητές.
Μοιραστήκαμε ένα σχεδιασμένο και δομημένο πρόγραμμα βιωματικών ασκήσεων γνωριμίας και γνώσεων, παιγνιδιών που είχε στόχο, σκοπό και αποτέλεσμα. Ο στόχος ήταν ο τίτλος μας, σκοπός ήταν το βαθύτερο νόημα επικοινωνίας και της αποδοχής του άλλου και το αποτέλεσμα οι 4 δράσεις μας. Οι δράσεις έγιναν από τα 5 τμήματα της Α΄ Λυκείου και είχαν ως εξής:
Τμήμα Α1: έρευνα και συλλογή ταινιών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Τμήμα Α2 & Α3: δημιουργία χώρου γνώσης και μάθησης – βιβλιοθήκης-κέντρο αναφοράς βιβλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Τμήμα Α4: δημιουργία βιβλίου συνταγών από τα μέρη καταγωγής των μαθητών μας
Τμήμα Α5: ο κήπος της ζωής – σχολικός λαχανόκηπος.
Έτσι έγινε μια ειδική κατασκευή βιβλιοθήκης και τοποθετήθηκε στην είσοδο του σχολείου, αγοράστηκαν 15 ταινίες και 60 τίτλοι βιβλίων, διαμορφώθηκε ο κήπος μας και γράφτηκε και το βιβλίο συνταγών.
Όλα αυτά οι μαθητές τα αναπαράστησαν με μια «σκηνοθετημένη επίσκεψη σ’ ένα πολυχώρο τεχνών» διακοσμημένο με φυτά που παρέπεμπαν στον κήπο μας πάνω στη σκηνή μιας από τις αίθουσες στο ΚΑΜΙΝΙ, όπου απόλαυσαν μια έκθεση φωτογραφίας, μια βιβλιοθήκη-ταινιοθήκη και παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η έκθεση φωτογραφίας είχε φωτογραφίες από την καθημερινότητά τους με το δικαίωμα στη χαρά, στη ζωή, στην τέχνη, στον πολιτισμό. Το θεατρικό δρώμενο είχε τρία μέρη: μια παρουσίαση για την αξία της ανθρώπινης ζωής, το κείμενο του Μ. Μπρεχτ «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι» με βιντεοπροβολή και παρουσίαση από τα παιδιά και το κείμενο του Ε. Γκαλεάνο «Ο κόσμος ανάποδα» σε ελεύθερη απόδοση από τα παιδιά. Παράλληλα ακούστηκαν ποιήματα που έγραψαν τα παιδιά, όπως το παρακάτω από τον Αμίρι Ραχμάτ, που είναι πρώτη χρονιά στην Ελλάδα!
Αγάπη είναι μια λέξη γλυκιά.
Μια λέξη μεγάλη,
Του κόσμου η πιο όμορφη ,
Σαν αυτή δεν είναι άλλη !
Αγάπησα είναι λέξη μάγισσα,
που όσο και να έψαξα,
όσο και να πάσχισα ,
όμοια της στη ζωή δε συνάντησα.
Αν στην καρδιά σου αγάπη δεν κρύβεις,
Αν στην καρδιά σου αγάπη δεν νιώθεις,
Θα΄ σαι υπόλογος μπροστά στη ζωή!
Γιατί δεν αγάπησες θα μετανιώσεις.
Είμαστε άνθρωποι και
Θέλουμε να ζήσουμε στην πατρίδα του ο καθένας,
Με γαλήνη ,
Μέσα σε ένα κόσμο πιο σωστό, πιο δίκαιο,
με σύντροφο μας πάντα την ΕΙΡΗΝΗ!!!!
Τελικά ξέρεις τι ψάχνουμε όλοι;
Μια αγκαλιά κι έναν άνθρωπο να μας αγαπάει,
τις στιγμές που δεν ξέρουμε πώς να αγαπάμε εμείς τον εαυτό μας.
Η εκδήλωσε έκλεισε με την απονομή επαίνων στους μαθητές και στους καθηγητές που συνοδέψαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της χρονιάς στην προσπάθεια αυτή για να μπορούν όλοι να λένε «Έρχομαι κοντά σου». Συγχαρητήρια σε όλους.
Η Συντονίστρια του Σχεδίου Δράσης
Αικατερίνη Λυκοστράτη

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή