Α Ν Τ Ι Γ Ο Ν Η Κ Ο Υ Τ Α Λ Ι Ε Ρ Η «Τόποι & Μνήμες»

Το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού – Αθλητισμού – Κοινωνικής Πολιτικής & Προσχολικής Αγωγής (Π.Α.Κ.Π.Π.Α) του Δήμου Ελευσίνας έχει την χαρά να φιλοξενεί και να παρουσιάζει την 1η Ατομική έκθεση της εικαστικού Αντιγόνης Κουταλιέρη με τίτλο «Τόποι & Μνήμες », σε επιμέλεια της Αναστασίας Δάλμα, Αρχιτέκτων Μηχανικού και Υπεύθυνης Εικαστικών του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 Μαϊου 2019, στις 20:30 μμ
στον νέο (μικρής διάρκειας) εκθεσιακό χώρο του Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας , ART Gallery : Κανελλοπούλου 4 & Νικολαίδου, 19 200, Παραλία Ελευσίνας | Έναντι της Κινηματογραφικής Λέσχης Ελευσίνας.

Α Ν Τ Ι Γ Ο Ν Η Κ Ο Υ Τ Α Λ Ι Ε Ρ Η
Τόποι & Μνήμες

Εγκαίνια:Σάββατο11Μαϊου 2019, 20:30 | Διάρκεια:11Μαϊου – 21Μαϊου 2019

«Έτυχε ποτέ να περάσεις μπροστά από ένα παλιό, παρατημένο σπίτι?
Μπορεί να έχει στην γειτονιά σου ένα τέτοιο.
Τα βράδια είναι έρημο και σκοτεινό, σιωπηλό και μυστηριώδες τα πρωινά. Στάσου λίγο, κοίταξέ το, αφουγκράσου τις μνήμες του. Πιάσε έναν τοίχο που ξεφτάει, άγγιξε τη σφαλισμένη πόρτα, σκύψε πάνω στις σπασμένες γρίλιες και προσπάθησε να διακρίνεις δωμάτια. Κούρδισε τη φαντασία σου και άσε την να περιπλανηθεί μέσα στην σκόνη των πατωμάτων, πάνω στους ξεθωριασμένους τοίχους. […] Το σπίτι αυτό που μέρα με τη μέρα περιμένει την μπουλντόζα να έρθει, το άλλο, που είναι πια πολυκατοικία και εκείνο που γκρεμίστηκε πέρυσι – θα γίνουν, είπαν, γραφεία εκεί – αλλά και πολλά όμοιά τους σπίτια, μεγάλα και μικρά, με αυλές ή με μπαλκόνια , σπίτια μονά ή δίπατα, μια γειτονιά ολόκληρη.Δρόμοι χωμάτινοι, γεμάτοι παιδιά, γεμάτοι παιχνίδι. Πλήθος παιδιά, χαρούμενα, λυπημένα, κλαμένα, μαλωμένα, παιδιά ευτυχισμένα.Μια γενιά που χόρτασε παιχνίδι. […]»

(Καλημέρα Καληνύχτα, Μαρία Ε. Σκιαδαρέση, εκδόσεις Δελφίνι, 1994)

Η βιωσιμότητα και εξοικονόμηση ενέργειας είναι μια επιταγή όχι μόνο ηθική αλλά και πολιτιστική για τους καλλιτέχνες. Τα δημιουργήματά τους χτισμένα πάνω στην έννοια της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, μεταφέρουν από γενιά σε γενιά και από τόπο σε τόπο: συναίσθημα, μνήμες, παρελθόν, θεμελιώνουν το μέλλον.

Η Αντιγόνη Κουταλιέρη, κινείται βιωματικά μέσα στο χώρο, δίπλα από τα καρφιά και το εύκαμπτο μέταλλο, τα καλώδια και τους μετασχηματιστές, τα κομμάτια παλαιωμένου ξύλου και το σκουριασμένο σίδερο. Απολαμβάνει την απροσδόκητη έκπληξη που της χαρίζουν τα αντικείμενα, καθώς ανοίγει τα συρτάρια της αποθήκης του δικού της παρελθόντος. Αφουγκράζεται την ενέργεια, πειραματίζεται με τα στοιχεία που βρίσκει στα κουτιά και ως κατάθεση ψυχής τα μετατρέπει σε έργα τέχνης. Η βιωσιμότητα σε επίπεδο σχεδιασμού, υλοποίηση και σχέσης των έργων της με την κοινωνία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την παιδεία, αποτέλεσε πυρήνα της δημιουργικότητάς της. Μέσα στα χρόνια, η ιδέα πήρε σάρκα και οστά, θέτοντας τις βάσεις για τον τρόπο που το εικαστικό της έργο θα προσέγγιζε το κοινό.

Με επιμελητική ατζέντα αδέσμευτη από κανόνες, «πρέπει» και στοιχεία «must», με ανήσυχο εικαστικό πνεύμα έντονα δραστηριοποιημένο, η καλλιτέχνιδα βασίζεται στην αρχή της επαναχρησιμοποίησης και μας ταξιδεύει σε «Τόπους & Μνήμες».

Η επιμελητική ματιά ζητάει την απελευθέρωση του έργου της από το έντονα συγκινησιακά φορτισμένο «χέρι» της και αξιοποίηση αρχιτεκτονικού υπάρχοντος κέλυφους, με εντελώς διαφορετική αρχική χρήση για να στεγάσει τέχνη. Αυτός ο εφήμερος χώρος μας εκφράζει απόλυτα , εμφανίζει την σύγχρονη κινητικότητα κεφαλαίου, πληθυσμών, κουλτούρας όσο και την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης! Η Αντιγόνη Κουταλιέρη, σε αυτό το χώρο καταθέτει το συναίσθημα και την εικαστική της ταυτότητα μεταμορφώνοντάς τον σε έναν ακόμα πόλο δράσης και έκφρασης των τεχνών μέσα στην πόλη της, την Ελευσίνα. Σκοπός μας, η ευαισθητοποίηση, η ενεργοποίηση και συμμετοχή του κοινού σε εικαστικές εκθέσεις και η δυνατότητα έκφρασης, όπου και αν αυτή εμφανίζεται.

Η Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021 έχει την υποδομή, τα εφόδια, τις παρουσίες και τη δυναμική για να διαπρέψει. Με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω στον εναλλακτικό αυτό χώρο τεχνών του Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας ART Gallery μια τέτοια εικαστική παρουσία. Η τέχνη από εργαλείο προσωπικής έκφρασης γίνεται η κινητήρια δύναμη διαμόρφωσης ενός καλαίσθητου πολίτη, ενεργού, αχειραγώγητου, που μπορεί και «βλέπει».

Αναστασία Δάλμα

Αρχιτέκτων Μηχανικός
Υπεύθυνη Εικαστικών του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας

Α Ν Τ Ι Γ Ο Ν Η Κ Ο Υ Τ Α Λ Ι Ε Ρ Η
Τόποι & Μνήμες

Εγκαίνια: Σάββατο 11 Μάη 2019 , 20.30μμ

Διάρκεια έκθεσης : 11 – 21 Μάη 2019

Επιμέλεια έκθεσης: Αναστασία Δάλμα – Αρχιτέκτων Μηχανικός,
Υπεύθυνη Εικαστικών Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α. Δήμου Ελευσίνας

Χώρος έκθεσης:
ΑRT Gallery: Κανελλοπούλου 4 & Νικολαίδου, 19 200 Παραλία Ελευσίνας
(Έναντι Κινηματογραφικής Λέσχης Ελευσίνας)

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Τετάρτη – Πέµπτη 10:30 – 14:00 και 18:00 – 20:30
Σάββατο 10:00 – 14:00

Περισσότερες Πληροφορίες σχετικά με την έκθεση:
+30 694 4553469 (Κα Δάλμα Αναστασία)
E-mail: a_dalma@hotmail.com

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή