Φώφη Γεννηματά στον ALPHA “Μάτι: Αυτή η κυβέρνηση υποτίμησε τη ζωή των πολιτών και προσπάθησε να υποτιμήσει και τη νοημοσύνη τους”

Σημεία Συνέντευξης
Φώφης Γεννηματά
Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής
στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ALPHA
με τον Αντώνη Σρόιτερ

Αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν – ιδιαίτερα μετά τα όσα ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας που μας θύμισαν για άλλη μια φορά τι συνέβη στο Μάτι – ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι απλά αναποτελεσματική και ανίκανη, αλλά είναι μια κυβέρνηση που έχει το στίγμα της αναλγησίας και του κυνισμού. Σε κάποιο βαθμό έζησα τα γεγονότα στο Μάτι γιατί έχω φίλους και συγγενείς που βίωσαν από κοντά αυτό το δράμα. Συγκλονίστηκα βλέποντάς το ξανά και συγκλονίστηκα ακόμη περισσότερο βλέποντας από τη μια μεριά την ασυνεννοησία, το τρομερό έλλειμμα συντονισμού που προφανώς έχει τη βάση του και στην αδιαφορία. Αλλά και όλο αυτό το σκηνικό που στήθηκε εκείνο το βράδυ, παρουσία και του πρωθυπουργού όπου όλοι παρίσταναν ότι δεν υπήρχαν θύματα. Άκουσα με έκπληξη σήμερα να λέγεται από πρώην υπουργό ότι δεν είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό γιατί ήταν ασαφή τα μηνύματα. Πόσο ασαφής μπορεί να είναι ένας θάνατος; Όταν πυροσβέστες, αστυνομικοί και τραυματιοφορείς ήρθαν αντιμέτωποι με τα θύματα ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχαν θύματα. Δεν υπήρχε καμία ασάφεια γύρω από αυτό. Υπήρχε μια οργανωμένη προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός. Αυτή η κυβέρνηση υποτίμησε τη ζωή των πολιτών και προσπάθησε να υποτιμήσει και τη νοημοσύνη τους.

Debate: Στήνουν μια κοκορομαχία αδιεξόδου μεταξύ της original Δεξιάς και της Νέας Δεξιάς που έχει φτιάξει ο κ. Τσίπρας

Τους παρακολουθούμε τόσο καιρό να προσπαθούν να πείσουν ότι είναι οι δυο δήθεν μονομάχοι και ότι δεν υπάρχουν άλλες δυνάμεις που να μπορούν να εκφράσουν μια πρόταση διεξόδου. Στην πραγματικότητα η αντιπαράθεσή τους είναι μια κοκορομαχία αδιεξόδου. Κανείς από τους δύο δεν έχει να προτείνει λύσεις στον ελληνικό. Πρόκειται για ένα debate μεταξύ της original δεξιάς και της νέας δεξιάς που έχει φτιάξει ο κ. Τσίπρας.

Περικοπές, άγρια υπερφορολόγηση, στήριξη από τη δεξιά και την ακροδεξιά: Αυτή είναι η Νέα Δεξιά του κ. Τσίπρα

Τα κόμματα όταν φτάνουν στην κυβέρνηση κρίνονται από το έργο τους. Το έργο του κ. Τσίπρα είναι βαθύτατα συντηρητικό: υπερφορολόγηση, άγριες περικοπές στη μεσαία τάξη που έχει γονατίσει, περικοπές των κοινωνικών δαπανών που έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Συγκυβερνούσε με τους ΑΝΕΛ δηλαδή με την ακροδεξιά και συνεχίζει να στηρίζεται σε ψήφους της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Έχει μια ισχυρότατη καραμανλική συνιστώσα στο εσωτερικό του που τον κρατάει στην εξουσία. Επομένως δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αυτή την κυβέρνηση προοδευτική, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ προοδευτικό κόμμα. Από τα αποτελέσματα της πολιτικής και τους ύφους και του ήθους είναι ξεκάθαρο ότι έφτιαξαν τη Νέα Δεξιά.

Εμείς εκφράζουμε την προοδευτική δύναμη, εμείς εκφράζουμε την προοδευτική πρόταση και στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες. Είναι ένας κρίσιμος μήνας και για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Από τη μια μεριά υπάρχουν οι συντηρητικές δυνάμεις, το ΕΛΚ, η ευρωπαϊκή Δεξιά – εκεί που ανήκει και ο κ. Μητσοτάκης. Αυτές οι δυνάμεις επέβαλλαν τη λιτότητα και στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Επομένως μια ψήφος στη ΝΔ, μια ψήφος στο ψηφοδέλτιο του κ. Μητσοτάκη είναι ψήφος στήριξης του κ. Βέμπερ που είναι η ουσία του συντηρητισμού στην Ευρώπη και η συνέχιση αυτής της πολιτικής. Από την άλλη έχουμε τους ευρωπαίους σοσιαλιστές που αλλάζουν την ατζέντα και κερδίζουν συνεχώς έδαφος, είδατε και τα αποτελέσματα στην Ισπανία. Είναι η ευρωπαϊκή δύναμη που μιλάει για το κοινωνικό κράτος και για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, για το πώς μπορεί να προχωρήσει η ανάπτυξη της Ευρώπης πιο δίκαια με θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους. Ο κ. Τσίπρας κρύβει επιμελώς από τον ελληνικό λαό ότι μια ψήφος στις ευρωεκλογές στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την περιθωριακή Ευρωπαϊκή Αριστερά και ανθρώπους που δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο και ούτε πρόκειται να διαδραματίσουν κάποιο σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην Ευρώπη και μάλιστα βρέθηκαν απέναντι στα προγράμματα στήριξης στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές που έβαλαν πλάτη απέναντι στις επιλογές του κ. Σόιμπλε που ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές είναι η οικογένειά μας, γιατί είναι σύμμαχος της χώρας μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη νίκη του Σάντσες πανηγυρίζατε και εσείς αλλά και ο κ. Τσίπρας

Έτσι όπως το πάει ο κ. Τσίπρας και με τη φόρα που έχει πάρει θα πανηγυρίσει και για τη νίκη του Κινήματος Αλλαγής τον Σεπτέμβριο ή όποτε αποφασίσει να κάνει εκλογές.

Ο «Πολακισμός» – κατά τον κ. Τσίπρα – εκφράζει και εκπροσωπεί τα σύνολο της κυβέρνησής του

Στηρίζουμε μια πρόταση μομφής συνολική απέναντι στην κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να δώσει πλήρη κάλυψη στον κ. Πολάκη και λέγοντας αμέσως ότι θα το μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης, ταύτισε το σύνολο των στελεχών του και των υπουργών του με αυτό το φαινόμενο. Ο «Πολακισμός» κατά τον κ. Τσίπρα εκφράζει και εκπροσωπεί τα σύνολο της κυβέρνησής του. Αναρωτιέμαι πώς αισθάνονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μια ιστορική διαδρομή, που προέρχονται από την Αριστερά. Σέβομαι τους αγώνες αυτού του χώρου. Πραγματικά δεν προσβάλλονται οι ίδιοι;

Το πραγματικό σκάνδαλο στο φάρμακο δεν ελέγχθηκε.

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο σε βάρος του κ. Λοβέρδου, έχουν ελεγχθεί τα πάντα και δεν έχει βρεθεί κανένα στοιχείο εναντίον του. Τον καλούν να δώσει εξηγήσεις με βάση καταθέσεις ενός μάρτυρα ο οποίος μετά από πολύ καιρό ήρθε να πει όπως άκουσε και μάλλον, χωρίς προσωπική άποψη γι αυτά που καταθέτει. Κανείς δεν είναι έξω από την κριτική και οι δικαστές κρίνονται από όλους. Ζητούνται εξηγήσεις από έναν άνθρωπο χωρίς καμία απολύτως βάση εναντίον του. Αυτό πώς αλλιώς λέγεται εκτός από πολιτική σκευωρία. Όταν μάλιστα το πραγματικό σκάνδαλο στο φάρμακο δεν ελέγχθηκε. Το πραγματικό σκάνδαλο στο φάρμακο είναι η εκτόξευση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης το 2004-2009 όταν η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε τη δαπάνη στο 2,4% και την εκτόξευσε στο 5,1%. Ο κ. Λοβέρδος και το ΠΑΣΟΚ ξανακατέβασαν τη δαπάνη στο 2% Έχουν βάλει στο στόχαστρο έναν άνθρωπο ο οποίος πήγε κόντρα στα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων και μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ ταυτόχρονα εξαίρεσε η κυβέρνηση από την έρευνα τα στελέχη της που δεν εξέδωσε – ως όφειλαν -το δελτίο τιμών με αποτέλεσμα να κάνουν ένα μεγάλο δώρο στις εταιρείες φαρμάκων. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και ξέρουμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που έχουν επαφές με τη Δικαιοσύνη, και ξέρουμε ποιοι είναι οι άνθρωποι που διαχρονικά και στο παρελθόν έπαιζαν πάντα αυτόν τον παραθεσμικό ρόλο. Είναι το σύστημα της βαθιάς δεξιάς το οποίο και σήμερα αξιοποιεί ο κ. Τσίπρας. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει στην κυβέρνησή του τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ επί κυβερνήσεως Καραμανλή.

Όλοι οι νόμοι καταπολέμησης της διαφθοράς είναι νόμοι ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν συμψηφισμοί σε αυτά τα θέματα. Με πλειοψηφία κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη ο κ. Τσοχατζόπουλος. Όλοι οι νόμοι που οδήγησαν στο να μπορούν να διαλευκανθούν ανάλογες υποθέσεις και να μην μπαίνουν οι υποθέσεις στο αρχείο, όλοι οι νόμοι καταπολέμησης της διαφθοράς είναι νόμοι ΠΑΣΟΚ.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι η πρώτη Ανάσταση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βοήθησε στη συσπείρωση του χώρου η επίθεση του κ. Τσίπρα. Ήταν εξαιρετικά προκλητική και είχα πει ότι για κάθε έναν που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, χίλιοι νέοι έρχονται στο Κίνημα Αλλαγής. Ίσως ξεπεράστηκε αυτό. Είναι εντυπωσιακό το κύμα που έχει δημιουργηθεί και μεγαλώνει σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε αισιόδοξοι, πιστεύω θα δοθεί το μήνυμα στις ευρωεκλογές. Είναι το πρώτο βήμα. Και για να μιλήσω στο πνεύμα των ημερών το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι η πρώτη Ανάσταση. Θα είναι το πρώτο βήμα που θα δείξει ότι το Κίνημα Αλλαγής παίρνει τη δύναμη για να κάνει τη μεγάλη ανατροπή στις εθνικές εκλογές.

Για να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση θα πρέπει να έχουμε διερευνητική εντολή.

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι για να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση θα πρέπει να έχουμε διερευνητική εντολή. Όταν λάβουμε τη διερευνητική εντολή θα επιδιώξουμε τον σχηματισμό της ευρύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, γιατί πιστεύω ότι μόνο μια πολύ ισχυρή κυβέρνηση θα είναι αξιόπιστη, έτσι ώστε να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας στους οποίους μας δέσμευσε ο κ. Τσίπρας. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα. Δεν έχουμε λόγο να μπούμε σε μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει αυτές τις αδιέξοδες, συντηρητικές πολιτικές που απλώς θα συνεχίσουν αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Τα τελευταία χρόνια καθυστέρησε και ακρίβυνε για τους έλληνες πολίτες η έξοδος από την κρίση με μεγάλη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που επέλεξαν εξ αρχής την πόλωση και τον διχασμό αντί να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι, να επικρατήσει το εθνικό συμφέρον, να προωθήσουμε ένα σχέδιο με ελληνική ταυτότητα και υπογραφή για να αφήσουμε πίσω μας οριστικά την κρίση. Έχει έρθει η ώρα να το κάνουμε. Αυτή είναι η σημαία που σηκώνει το Κίνημα Αλλαγής.

Το πρόγραμμα που εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας είναι ο αργός θάνατος της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα που εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας είναι συνταγή αποτυχίας και αδιεξόδου, είναι ο αργός θάνατος της ελληνικής οικονομίας. Συνεχίζει τη λιτότητα, την υπερφορολόγηση και τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Παίρνει δέκα από τον ελληνικό λαό και τους επιστρέφει το ένα. Υπάρχει κόπωση, τα έσοδα έχουν πρόβλημα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών στο κράτος έχουν ανέβει κατακόρυφα, δεν έχει πάρει μπροστά η ανάπτυξη, δεν έρχονται επενδύσεις. Όλο αυτό που κάνει απλά παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού λέγοντας: «τα καταφέρνω κάτι βγάζω παραπάνω και σας το επιστρέφω».

Μόνο αν αλλάξουν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα από 3,5% στο 2% θα σταματήσουμε να είμαστε εγκλωβισμένοι. Το φωνάζω εδώ και πολύ καιρό, στην προεκλογική περίοδο το θυμήθηκε και ο κ. Μητσοτάκης γιατί παλιότερα δεν το έλεγε. Εξαρτάται και από εμάς γιατί έχω δει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ότι όταν είσαι ισχυρός, αξιόπιστος, με σχέδιο τεκμηριωμένο και κοστολογημένο και με χρονοδιάγραμμα θα σε ακούσουν και θα σε εμπιστευτούν. Αυτή την αξιοπιστία και εμπιστοσύνη πρέπει να κερδίσει η χώρα μας μέσω της ελληνικής κυβέρνησης που θα προκύψει αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές.

Αντί να προκαλούν ο ένας τον άλλον σε κοκορομαχίες αδιεξόδου, τους προκαλώ να ψηφίσουν τις προτάσεις μας που ανακουφίζουν όσους έχουν ανάγκη.

Πριν από 2 μήνες καταθέσαμε μια πρόταση νόμου με τέσσερα άρθρα. Το ένα από αυτά αφορούσε στην κατάργηση της διάταξης για τη μείωση του αφορολόγητου. Οι άλλες αφορούσαν την αύξηση του κατώτερου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους, το πενταετές πρόγραμμα στήριξης νέων ανθρώπων, και για προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα μέσω φορολογικών κινήτρων. Κατατέθηκε η πρότασή μας στη Βουλή. Τότε σφύριζαν αδιάφορα και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης. Είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ασχολείται στο πρόγραμμά του πάρα πολύ με τους αδύναμους αλλά με το πώς θα απελευθερώσει τις αγορές. Τώρα λοιπόν που φτάσαμε μια ανάσα πριν τις ευρωεκλογές κατάλαβε ότι πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο. Νομίζω ότι χρειάζεται να έχει κανείς κότσια και να παραδέχεται όταν ένα άλλο κόμμα κάνει μια σοβαρή δουλειά και να πει «ναι στηρίζω την πρόταση της Φ. Γεννηματά». Αντί λοιπόν να προκαλούν ο ένας τον άλλον σε κοκορομαχίες αδιεξόδου, νομίζοντας ότι είναι ιδιοκτήτες της ζωής των Ελλήνων και του μέλλοντός τους, τους προκαλώ να έρθουν την επόμενη βδομάδα στη Βουλή και να ψηφίσουν αυτό το σχέδιο νόμου με τις τέσσερις προτάσεις που ανακουφίζουν πραγματικά όσους έχουν ανάγκη. “

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή