Οι Επτανήσιοι τίμησαν τον Γιώργο Σεφέρη

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Οι Επτανήσιοι τίμησαν τον Γιώργο Σεφέρη

Τον μεγάλο Έλληνα νομπελίστα ποιητή και διπλωμάτη Γιώργο Σεφέρη τίμησε ο Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου με μια εκδήλωση – αφιέρωμα, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Θάνος Κωτσόπουλος» στο ισόγειο του Δημαρχείου της πόλης μας.

Για τον Έλληνα ποιητή που «με τον τρόπο γραφής του άφησε ανεξίτηλο το στίγμα στην λογοτεχνία, ένα στίγμα που μένει σταθερό και αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων, για να μας θυμίσει τη λυρικότητα, το στοχασμό, τη διαμαρτυρία, να μας θυμίσει την Ελλάδα, και να εκφράσει τη στοχαστική αντίδραση απέναντι στο δράμα του Νέου ελληνισμού από τη σκοπιά μιας συνείδησης που κουβαλάει τη σοφία της διαχρονικής ελληνικής παράδοσης» μίλησε στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Ζαβιτσάνος και συνέχισε μιλώντας για «τον ποιητή το μεγαλείο του οποίου συνίσταται στο ότι δοκιμάζει αν αξίζει τη μοίρα του, και αμφιβάλλει αν είναι άξιος αυτής της μοίρας. Συνίσταται στο ότι αναρωτιέται, αν ο τόπος και οι άνθρωποι είναι ίδιοι, αν κάτω από τη φθορά των αιώνων λησμόνησαν οι άνθρωποι κι έχασαν τη συνείδησή τους. Τον ρομαντικό διπλωμάτη που δεν ένιωσε να ανήκει εξ ολοκλήρου πουθενά: ούτε στο ψύχραιμο διπλωματικό σώμα ούτε όμως και στο ελληνικό λογοτεχνικό στερέωμα. Καταγγελτικός απέναντι στο φασισμό, μα όχι αδυσώπητος. Η πρωτοπορία του έργου του, η μοντέρνα και ρηξικέλευθη ποίησή του σε συνδυασμό με τη βαθιά σκέψη του ,τον καθιστούν κορυφαίο, και πλέον λαοφιλή ποιητή, λογοτέχνη εκπρόσωπο της Γενιάς του ’30, κι όχι μόνο.»
Στην αφήγηση των κειμένων ήταν οι κυρίες Κατερίνα Γαστεράτου, ταμίας του Συλλόγου, Γεωργία Γραικούση, γενική γραμματέας και τα μέλη Άννα Μπάμπουρα και Ευτυχία Γεωργάτου.
Ποιήματα του Σεφέρη απήγγειλαν η Ευτυχία Γεωργάτου και ο φιλόλογος και ηθοποιός Βασίλης Κανέλλος ενώ την τεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Αυγουστίνος Κονδύλης.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Κώστας Ζώμπος, Νίκος Μαγκανάρης και Σπύρος Παναγιώτου, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι άλλων τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της πόλης. Επίσης, το παρών έδωσαν η πρόεδρος της Κερκυραικής Εστίας Αθηνών Λίνα Βέργη, ο πρόεδρος της Ζακυνθινής εστίας Πολιτισμού Κ. Καρακασίδης και η πρόεδρος των Επτανησίων της Αγίας Παρασκευής Κατερίνα Κοψιδά.

Πήγαινε στην κορυφή