Ώρα για νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας,του Γ. Πένταρη

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ώρα για νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας,του Γ. Πένταρη

Από το 2010 που αρθρογραφώ στον «Παλμό», συνηθίζω Χριστούγεννα και Πάσχα να γράφω ένα άρθρο σχετικό με το νόημα των μεγάλων εορτών, όπως βέβαια το αντιλαμβάνομαι εγώ. Όπως και να έχει όμως το πράγμα και οι δύο μεγάλες γιορτές φέρνουν ένα μήνυμα ελπίδας στους ανθρώπους για το καλλίτερο. Ένα καλύτερο που για τον καθένα είναι σχετικό σε συνάρτηση με την θέση που βρίσκονται μέσα στην πολυπλοκότητα της ζωής. Δεν θέλω να πω κάτι που είναι άγνωστο, αλλά απλώς να σημειώσω ότι οι Έλληνες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην Ανάσταση του Χριστού, από την Γέννησή Του. Το έχω διαπιστώσει από την πολύχρονη παραμονή μου και στο Νότιο και στο Βόρειο ημισφαίριο. Και πάλι δεν θα πω κάτι άγνωστο, αλλά η σημασία της Ανάστασης για τους Έλληνες έχει απόλυτη σχέση με την απελευθέρωση του Γένους από τον Τούρκικο ζυγό. Μετά από την Επανάσταση του 1821 που ξεκίνησε απελευθέρωση της Ελλάδας και μετά από συνεχείς αγώνες με επιτυχίες και αποτυχίες φτάσαμε σήμερα να αντιμετωπίζουμε πάλι σοβαρή απειλή που δεν είναι άλλη από την συστηματικά επιθετική τακτική του ίδιου εχθρού που δεν άλλος από την Τουρκία και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Στον φιλόξενο «Παλμό» έχω γράψει πολλές φορές για αυτό το θέμα και θα ασχοληθώ και πάλι σήμερα γιατί η Τούρκικη απειλή έχει ποιοτικά και συστηματικά αναβαθμισθεί συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία στεκάμενη απέναντί μας απειλητική. Θα ήθελα να σημειώσω και να υπενθυμίσω ότι η Τουρκία μέχρι την ανακάλυψη των πετρελαίων στον Πρίνο, επί χούντας, δεν είχε καμιά απαίτηση στο Αιγαίο. Η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν σεβαστή και κάθε κίνηση στο Αιγαίο είχε την έγκριση της εκάστοτε Ελληνικής κυβέρνησης. Με την ανακάλυψη όμως του πετρελαίου του Πρίνου, άρχισαν να εμφανίζονται διάφορες Τουρκικές απαιτήσεις και βέβαια με την δικαιολογία του πραξικοπήματος στην Κύπρο έκαναν και την εισβολή και κατοχή του 37% της Μεγαλονήσου. Αυτή η ντροπιαστική, θα λέγαμε ήττα, ακόμη δεν έχει ερευνηθεί π.χ. να ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου ώστε να δούμε τι λάθη έγιναν και από πολιτικής, αλλά και από στρατιωτικής πλευράς. Τα λάθη, όλοι γνωρίζουμε, ότι πρέπει να μελετώνται προς μελλοντική αποφυγή. Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Φαίνεται ότι η χώρα δεν έχει πάρει κανένα μάθημα από τα παλιά παθήματα και προχωρά σήμερα με ασταθές βήμα ελπίζοντας στην βοήθεια του εξωτερικού παράγοντα. Κυρίως το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει πάρει κανένα μάθημα και αναλώνεται τώρα με προεκλογικούς λόγους που ζέχνουν σκανδαλολογίας αγνοώντας τα πραγματικά μας προβλήματα. Δεν θα κατηγορήσω κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, αλλά όλα μαζί έχουν την ευθύνη για την σημερινή δεινή θέση που έχουμε βρεθεί στρατιωτικά απέναντι της Τουρκίας.
Οι Τούρκοι έχουν κάνει δύο πολύ σπουδαία βήματα την τελευταία δεκαετία. Το πρώτο είναι ότι ανέπτυξαν συστηματικά την πολεμική τους βιομηχανία με συνεργασίες, μεταφορά τεχνογνωσίας και συμπαραγωγές με άλλα κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία η Ισπανία κ.τ.λ. Δεν παράγουν στρατιωτικό υλικό μόνο για δική τους χρήση, αλλά κάνουν και πολύ σοβαρές εξαγωγές. Σήμερα, αν κάποιος Έλληνας πολίτης ενδιαφερόταν σοβαρά για την πορεία της άμυνας της χώρας, θα έβλεπε με έκπληξη ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει συστηματικά και ουσιαστικά στην συμπαραγωγή του αεροπλάνου F35. Ένα ερώτημα που είναι εύλογο είναι πώς η Τουρκία ενεπλάκη σε αυτήν την παραγωγή και όχι η Ελλάδα; Να σημειώσουμε ότι είχαν γίνει κρούσεις από του Αμερικανούς τρεις φορές, αλλά απάντηση δεν έλαβαν. Να μια απάντηση στο ερώτημα. Η χώρα και το πολιτικό σύστημα ασχολούταν με τα μνημόνια, τα capital controls κ.τ.λ. Κανείς δεν έκατσε να δει σοβαρά την Τουρκική απειλή που τώρα έχει γιγαντωθεί. Εμείς ό,τι και να κάνουμε για την Εθνική Άμυνα θα το ξεφτιλίσουμε. Θυμηθείτε τι είχε γίνει με την λεγόμενη αγορά του αιώνα. Αν ο Α. Παπανδρέου δεν επέμενε θα ήμασταν σήμερα ξεβράκωτοι. Τίποτα σοβαρό για την Εθνική Άμυνα δεν έχει γίνει από τότε. Κάτι υποβρύχια φτιάξαμε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και από τις ηλιθιότητες που έκανε το πολιτικό σύστημα το πρόγραμμα σταμάτησε και χάνουμε σιγά και σταθερά την υπεροπλία του ναυτικού στο Αιγαίο.
Ο Πρωθυπουργός έκανε δύο επαφές με τον Ερντογάν και δεν μάθαμε τίποτα για το τι ειπώθηκε. Είναι κάτι σαν μυστική διπλωματία. Αναρωτιέμαι μερικές φορές μήπως έχει συμφωνηθεί κάτι και αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται το έδαφος; Το λέω αυτό γιατί παρά την σταθερή πολεμική και επιθετική τουρκική πολιτική, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το πώς θα αντιμετωπισθεί αυτή η απειλή. Είναι σαν να έχει συμφωνηθεί κάτι και με κάποιο μαγικό τρόπο όλα θα διευθετηθούν με το ζήτημα του Αιγαίου. Με φοβίζουν οι ρητορικές του ΣΥΡΙΖΑ για τα χιλιόμετρα τουρκικών ακτών και για το εκτός Αιγαίου Καστελόριζο.
Όπως και να έχει το πράγμα, οι Τούρκοι δεν έχουν αποδείξει στην διεθνή σκηνή ότι είναι αξιόπιστοι και συνεπείς στις συμφωνίες τους. Αν τους δώσεις λίγο μέλι θα σου αρπάξουν και το βάζο. Κοιτάξτε τι γίνεται με την αδράνειά μας στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι αναβάθμισαν την επιθετική επιχειρηματολογία τους απέναντι στην Ελλάδα. Ανακάλυψαν την «γαλάζια πατρίδα» και λένε ότι αγόρασαν τους S-400 για να αποτρέπουν την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία από παραβιάσεις στον εναέριο χώρο τους. Αυτό το λένε στο χωριό μου «γάτος γ@μεί γάτος σκούζει».
Τα παραδείγματα είναι πολλά που επιβεβαιώνουν την Τουρκική επιθετική πολιτική και το σχέδιο που έχουν να μας εμπλέξουν σε ένα επεισόδιο ώστε μετά να πάμε σε διαπραγματεύσεις. Αν είμαστε αδύναμοι και δεν έχουμε την δύναμη πυρός να αντιδράσουμε δυναμικά και αποτελεσματικά σε μια πιθανή τουρκική επέμβαση, τότε θα συρθούμε σε διαπραγματεύσεις με μεσολαβητές που έχουν πολύ μεγαλύτερα συμφέροντα στην Τουρκία απ΄ ότι στην Ελλάδα. Τότε θα δεχτούμε «φιλικό» κτύπημα στην πλάτη να τα βρούμε, να κάνουμε μερικές μικρές υποχωρήσεις για το καλό της ειρήνης και της ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα είναι η αρχή του ξηλώματος του πουλόβερ.
Πώς θα τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά; Η απάντηση δεν είναι μονοδιάστατη από τεχνικής πλευράς, δηλαδή αμυντικό υλικό, οργάνωση στρατού κ.τ.λ. Η απάντηση όμως είναι μονοσήμαντη από πολιτικής πλευράς. Είναι η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων μικρών και μεγάλων ώστε να χρηματοδοτηθεί η Εθνική Άμυνα. Να δημιουργηθεί μόνιμη διακομματική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας ώστε έτσι να μπορούν να χρηματοδοτηθούν προμήθειες και άλλα έργα για την Εθνική Άμυνα. Αυτό εκ πραγμάτων θα κάνει ανέφικτη τη σκανδαλολογία που εκ των πραγμάτων υπηρετεί την τουρκική πολιτική. Για την χρηματοδότηση της Ε.Α. θα μπορούσαν να βρεθούν κεφάλαια αν υπήρχε μια πολιτική συναίνεση και οργανωμένη προσπάθεια σε εσωτερικό και εξωτερικό. Και λέω εξωτερικό γιατί υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες που θέλουν να βοηθήσουν την χώρα τους γιατί έχουν υψηλότατη εξειδίκευση σε θέματα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την Εθνική Άμυνα. Εσωτερικά, αν εξηγηθεί με τον σωστό τρόπο η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και ότι όλοι πρέπει να πληρώσουμε για την ασφάλειά μας, τότε θα βρεθούν τα χρήματα. Πρέπει να τελειώσει το παραμύθι της σκανδαλολογίας και ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την Εθνική Άμυνα και να μπει αυτή στο απυρόβλητο των κομματικών αντιπαραθέσεων. Αυτό μπορεί να γίνει αν το κράτος έχει διαφανή και όχι «διάτρητη» πολιτική για την Εθνική μας Άμυνα.
Το δόγμα λοιπόν που πρέπει να επικρατήσει από εδώ και πέρα για την εξωτερική πολιτική και Εθνική Άμυνα είναι ότι εκεί έξω υπάρχει κάποιος που επιβουλεύεται την Εθνική μας κυριαρχία και θα κάνει τα πάντα να πετύχει τα σχέδιά του. Είναι αδίστακτος και ένας από τους λόγους που δεν κάνει κάτι για να μπει στην Ε.Ε. είναι για να έχει τα χέρια του ελεύθερα προς επιτυχία των σκοπών του. Ακόμη και από το ΝΑΤΟ θέλει να αποσυρθεί για να έχει ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία εχθρικών κινήσεων απέναντί μας. Εμείς από την άλλη πλευρά θα πρέπει να δούμε την θέση μας και να πάρουμε μαθήματα οργάνωσης από το Ισραήλ που επιβιώνει μέσα στην σφηκοφωλιά των Αράβων. Με γνώμονα λοιπόν για το τι υπάρχει απέναντί μας θα πρέπει να οργανωνόμαστε και να περιμένουμε πάντα τα χειρότερα.
Ας ευχηθούμε λοιπόν το πολιτικό μας σύστημα να δει το «Φως το αληθινό» και το μήνυμα της Ανάστασης να γίνει οδηγός του για μια ασφαλή και καλύτερη Ελλάδα. Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά, υγεία κα να κάνετε ότι τραβά η ψυχή σας.

Πήγαινε στην κορυφή