Έργο πνοής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από την Περιφέρεια Αττικής

Έργο πνοής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από την Περιφέρεια Αττικής
Ερμίνα Κυπριανίδου: Σημαντική παρέμβαση στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο και στήριξη του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Μια σημαντική παρέμβαση στον ιστορικό Λόφο των Νυμφών, η οποία θα ενισχύσει το εκπαιδευτικό, ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ψήφισε ομόφωνα κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση (23 Απριλίου 2019) το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά τη σχετική εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνας Κυπριανίδου.
Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,156 εκατ. που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και αφορά στην ανάδειξη των εγκαταστάσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στον ιστορικό χώρο του Λόφου Νυμφών.
Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει ανάπλαση του χώρου για τη δημιουργία καταστρώματος παρατηρήσεων και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων όπως επίσης και στην αναβάθμιση υπάρχοντος χώρου για τη λειτουργία θεματικού πωλητηρίου.
Σημειώνεται ότι ο χώρος πολλαπλών χρήσεων που διαθέτει σήμερα το ΕΑΑ έχει χωρητικότητα 25 ατόμων ενώ μετά την ολοκλήρωση του έργου θα φτάσει στα 106 άτομα.
Εισηγούμενη την υλοποίηση του η κ. Κυπριανίδου υποστήριξε ότι «το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μετρά 170 χρόνια προσφοράς στην έρευνα και είναι χρέος μας να στηρίξουμε το εκπαιδευτικό, ακαδημαϊκό και ερευνητικό του έργο, δεδομένου ότι τα έργα που θα γίνουν εκεί θα επιτρέψουν την προσέλκυση συνεδρίων και συναντήσεων ερευνητικών και επιστημονικών ομάδων».
Όπως είπε η ίδια είναι «ακόμα πιο σημαντικό το γεγονός ότι μετά την αποπεράτωση του έργου πλήθος κόσμου που θα επισκέπτεται το Λόφο Νυμφών και τους ιστορικούς χώρους του Αστεροσκοπείου θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται με τρόπο σύγχρονο και επιστημονικά άρτιο».

«Πέρα από μια πολύ σημαντική παρέμβαση σε έναν εμβληματικό λόφο της Αθήνας, υποστηρίζουμε με το έργο αυτό την εκπαιδευτική, ερευνητική και ποικίλη δράση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών», κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών.
Την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου καλωσόρισε ο διευθυντής του ΕΑΑ, καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση του έργου αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση «στην επίπονη προσπάθεια που κάνει το ίδρυμα τα τελευταία χρόνια να αυξήσει την κοινωνική του διεισδυτικότητα και να μεταφέρει στην κοινωνία –και όχι μόνο στους μαθητές- με εύληπτο τρόπο τη γνώση ως αποτέλεσμα της έρευνας που γίνεται στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».
Το έργο θα δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και θα εκτελεστεί από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τα δημόσια έργα.

 

ΔΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή