Γιατί τώρα; Γιατί με τον Μαρκόπουλο; Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Γιατί τώρα;  Γιατί με τον Μαρκόπουλο; Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Αγαπητοί αναγνώστες του «Παλμού», από αυτή εδώ τη στήλη, η οποία όπως γνωρίζετε είναι ενημερωτική με τόνο πολλές φορές αιχμηρό και χιουμοριστικό, όλα αυτά τα χρόνια – που δεν είναι και λίγα, καθώς φτάσαμε αισίως τα 26! – μαθαίνετε για τα τεκταινόμενα στο δήμο μας και όχι μόνο. Είναι ελάχιστες οι φορές που έχω αναφερθεί σε θέματα που με αφορούν προσωπικά. Μια από αυτές θα είναι και η σημερινή όπου θα σας μιλήσω για την απόφασή μου να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του Μαΐου με τον συνδυασμό του Γιώργου Μαρκόπουλου.

Δεν σας κρύβω ότι προτάσεις για να είμαι υποψήφιος είχα δεχτεί από όλους τους προηγούμενους δημάρχους, αλλά τις είχα απορρίψει γιατί οι προτεραιότητές μου τότε, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο, ήταν διαφορετικές από τις σημερινές. Εκτός από τη γνώση των θεμάτων του δήμου αλλά και της αυτοδιοίκησης γενικότερα, ένα σημαντικό για μένα στοιχείο που πρέπει να διαθέτεις για να ασχοληθείς με τα δημοτικά πράγματα είναι ο χρόνος και φυσικά η διάθεση για να προσφέρεις.
Σήμερα είπα «ναι» στην τιμητική πρόταση που μου έκανε ο Γιώργος Μαρκόπουλος γιατί πρώτον σιγά σιγά απελευθερώνομαι επαγγελματικά από τις υποχρεώσεις μου στον «Παλμό» (ήδη η ιδιοκτησία και η διεύθυνση της εφημερίδας έχει περάσει σε άλλα χέρια) κι έτσι αυξάνεται ο χρόνος που διαθέτω.
Δεύτερον κρίνω ότι έχω επαρκή γνώση για τα θέματα του δήμου.
Ένας ακόμα λόγος που είπα το «ναι» σήμερα, είναι ο εκλογικός νόμος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές, ο οποίος πρόκειται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις διοικήσεις των δήμων. Ως γνωστόν, με το νόμο «Κλεισθένη», όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται από την α’ Κυριακή με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αν ένας υποψήφιος δήμαρχος πάρει στον α’ γύρο 49,9% δεν θα διαθέτει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι αφού μιλάμε για τον δικό μας δήμο, το Γαλάτσι, με αυτό το ποσοστό θα έχει 16 από τις 33 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα του λείπει μία έδρα για να αποκτήσει την εύθραυστη πλειοψηφία των 17 εδρών. Και τότε αρχίζει το παζάρι με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης για να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία.
Κακά τα ψέματα, οι συνεργασίες μεταξύ υποψηφίων δημάρχων πάνω σε προγράμματα γίνονται πριν τις εκλογές. Μετά τις εκλογές θα επικρατεί ένα ατέλειωτο παζάρι. Να το θυμηθείτε ότι μετά τις εκλογές στα δημοτικά συμβούλια όπου δεν θα υπάρχει πλειοψηφών συνδυασμός, θα γίνεται το «φύγε εσύ – έλα εσύ» μεταξύ των συμβούλων – ό,τι δηλαδή γίνεται και στη Βουλή. Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο εκλεγείς δήμαρχος θα πρέπει να διαθέτει και την απαραίτητη πλειοψηφία για να μπορέσει να διοικήσει χωρίς προβλήματα τον δήμο και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του από το οποίο και τελικά θα κριθεί.
Φανταστείτε ένα άλλο τρελό σενάριο, ο πρώτος από τους υποψηφίους δημάρχους να πάρει ποσοστό 20% και να εκλεγεί τελικά δήμαρχος στις επαναληπτικές εκλογές. Θα έχει μεν εκλεγεί δήμαρχος αλλά θα διαθέτει 7 μόλις από τις 33 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Για να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 17 εδρών θα χρειαστεί να πάρει 11 συμβούλους από την αντιπολίτευση. Καταλαβαίνετε τί παζάρια έχουν να γίνουν!

Με τον Γιώργο Μαρκόπουλο προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να συνεργαστούμε για να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των Γαλατσιωτών. Δεν είναι υποχρεωτικό να είμαστε στο ίδιο κόμμα για να φροντίζουμε να είναι η πόλη καθαρή, χωρίς κακοτεχνίες τα πεζοδρόμια, ελεύθερες από αυτοκίνητα οι ράμπες των ΑμΕΑ, χωρίς προβλήματα τα σχολικά κτίρια.
Αυτό το οποίο έχω εκτιμήσει στον Γιώργο Μαρκόπουλο είναι ότι είναι δήμαρχος όχι αποκλειστικής αλλά υπέρ- απασχόλησης. Κάθε πρωί στις 7 όλα αυτά τα χρόνια, βρίσκεται ήδη στο Δημαρχείο, με παρόντες όλους τους αντιδημάρχους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Είναι γνωστό ότι ένας δημοτικός σύμβουλος ο οποίος αδυνατούσε να ξυπνήσει πρωί, δεν έγινε αντιδήμαρχος.
Κλείνοντας θέλω να διαβεβαιώσω τους πραγματικούς φίλους, οι οποίοι ανησυχούν αλλά και όλους τους υπόλοιπους ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών, ο «Παλμός» θα συνεχίσει το δρόμο που ακολουθεί από το 1993. Κριτική στη διοίκηση, προβολή των θετικών και καυτηριασμός των αρνητικών. Η δική μου απόφαση για συμμετοχή στις εκλογές δεν επηρεάζει και ούτε αλλοιώνει την αποστολή της εφημερίδας που δεν είναι άλλη από την κριτική στην εξουσία.
Ας το έχουν υπόψιν τους αυτό εκείνοι οι οποίοι μετά τις εκλογές θα αναλάβουν τη διοίκηση του Δήμου.
Κάποιοι φίλοι θα διαφωνήσουν με την απόφασή μου και άλλοι θα την επικροτήσουν. Τους καταλαβαίνω όλους. Εξάλλου από τη στιγμή που πήρα την απόφαση να είμαι υποψήφιος, είμαι έτοιμος να δεχτώ και την κριτική αρκεί να είναι καλοπροαίρετη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή