Στο πρόγραμμα Erasmus + “Living in a Challenging World” το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus +Living in a Challenging World”, βιώσαμε ένα εποικοδομητικό εξαήμερο, στο 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα από 17 έως 23 Μαρτίου. Υποδεχτήκαμε, φιλοξενήσαμε και συνεργαστήκαμε με 20 μαθητές και 10 καθηγητές από σχολεία της Ισλανδίας, Βουλγαρίας, Σουηδίας και Ολλανδίας.

Το θέμα του διετούς προγράμματός, είναι η μελέτη των άρθρων της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο παιδαγωγικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των μαθητών, προκειμένου να γίνουν ενημερωμένοι πολίτες που με τη στάση ζωής τους θα είναι ικανοί να συμβάλουν στην προάσπιση των δικαιωμάτων αυτών.

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την υποδοχή των εταίρων και οι ημέρες εργασίας ήταν τέσσερις. Την εναρκτήρια ομιλία καθώς και το καλωσόρισμα έκανε η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Βασιλική-Μαρία Τζούβελη. Παρευρέθηκαν επίσης η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Ιωάννα Ψίνα, ο Δήμαρχος του Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Ν. Γενιάς Λεμονιά Κλωνάρη.

 

Πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια με:

  • παρουσιάσεις των σχολείων και των περιοχών τους, αλλά και του τρόπου εργασίας των μαθητών κατά την προετοιμασία της Learning Teaching Training (LTT) στην Ελλάδα.
  • συνεργατικές εργασίες, μελέτες όπως οι καλλιτέχνες και τα ανθρώπινα Δικαιώματα, Δικαιώματα Παιδιών – Δικαιώματα παιδιών προσφύγων ο σεβασμός στα άτομα με αναπηρία – Παρ ολυμπιονίκες
  • Παιχνίδι ρόλων : ανάδειξη – ψηφοφορία πολιτεύματος Δημοκρατία ή Μοναρχία;

 

Πραγματοποιήθηκαν διδακτικές-πολιτιστικές επισκέψεις:

  • Ελληνικό Κοινοβούλιο
  • Μουσείο Ακρόπολης/Παρθενώνας/Άρειος Πάγος
  • ΚΠΕ Λαυρίου/ Σούνιο-Ναός του Ποσειδώνα
  • Κ.Δ.Α.Π-ΜΕΑ Ηλιούπολης Παναγία Ευαγγελίστρια όπου οι μαθητές συνομίλησαν με τον παραολυμπιονίκη της κολύμβησης Δημήτρη Κωστάκη και συμμετείχαν σε βιωματικό παιχνίδι.

 

Τα παιδιά ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους με ένα κοινό συνεργατικό έργο που θα εκτεθεί στο χώρο του σχολείου, ενώ ολοκληρώθηκαν οι επίσημες ημέρες εργασίας με την αποχαιρετιστήρια εκδήλωσή, όπου μαθητές του 1ου Γυμνασίου χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, ενώ η συγκίνηση ήταν μεγάλη την ημέρα του αποχωρισμού.

 

Είμαστε περήφανοι που για μια ακόμα φορά αποδείξαμε ότι τα αποτελέσματα που προκύπτουν, όταν λειτουργούμε ομαδικά, είναι πάντα τα καλύτερα δυνατά και αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ευχαριστούμε:

  • Τους γονείς και καθηγητές που μαγείρεψαν σπιτικά φαγητά.
  • Την Ελένη Χρυσανθάκη που διατηρεί τη σχολή χορού «Χορικά» για την προσφορά των   παραδοσιακών στολών.
  • Τον Δημήτρη Κωσταβασίλη ο οποίος με ο συγκρότημά του μας χάρισαν όμορφες μουσικές στιγμές.
  • Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Στέλλα Φορτσάκη η οποία πρόσφερε σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές του προγράμματος από ένα αναμνηστικό δώρο.

Στους εταίρους επιπλέον δόθηκε οπτικοακουστικό υλικό του ΕΟΤ με σκοπό την προώθηση της χώρας μας στο εξωτερικό.

 

Αναλυτικότερα οι δραστηριότητες των ημερών έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματός μας η οποία θα ενημερώνεται τακτικά κατά τη διάρκεια της διετίας 2018 -2020 :  https://livinginachallengingworld.000webhostapp.com/

 

Ειδικότερα:

  • LTT (Learning Training Teaching ) στην Ελλάδα:

http://livinginachallengingworld.hostingerapp.com/greece-march-2019

2η μέρα https://www.smore.com/p2chm

3η μέρα https://www.smore.com/wdutv

4η μέρα https://www.smore.com/bk49f

 

  • διεύθυνση του etwinning μας:

 

https://twinspace.etwinning.net/70831/home

 

Οι καθηγητές της Παιδαγωγικής Ομάδας Erasmus+ :

Ελευθερία Βαλμά, Ματίνα Βεργυρή, Δημήτριος Κλεομένης Ζερβός,  Αγλαϊα Καστόρα, Σοφία Ξανθάκου, Κατερίνα Σουφλή, Διονυσία Μαστρογιαννοπούλου, Δέσποινα Μπάρμπογλου, Βασιλική Μπολτσή, Ιωάννα Μπορμπότσιαλου, Βασιλική Παπαϊωάννου, Βασιλική-Μαρία Τζούβελη. Η υπεύθυνη Υλοποίησης του Εrasmus+ : Βασιλική Μπολτσή

 

 

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Πήγαινε στην κορυφή