Φ.Γεννηματά: Είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο άλμα. Οχι άλλο πια το τιμόνι δεξιά για τη χώρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φ.Γεννηματά: Είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο άλμα. Οχι άλλο πια το τιμόνι δεξιά για τη χώρα

 

Συνέντευξη της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Μία εβδομάδα μετά το συνέδριο, ποιος είναι ο απολογισμός σας και ποια τα επόμενα βήματα για το Κίνημα Αλλαγής;

Κάναμε ένα μεγάλο αποφασιστικό βήμα μπροστά.Αποτυπώνεται στις αποφάσεις μας. Έχουμε σαφές πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο, την εκλογική μας στρατηγική για τις επικείμενες κρίσιμες μάχες και δημοκρατικάεκλεγμένα όργανα. Οι αποφάσεις του Συνεδρίου μας δεσμεύουν όλους. Είναι η απαίτηση της βάσης, αυτό περιμένουν οι προοδευτικοί πολίτες.

Το μήνυμα του συνεδρίου είναι ενωτικό με ομοφωνία για την αυτόνομη πορεία μας. Είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο άλμα. Για την πολιτική ανατροπή στις εκλογικές αναμετρήσεις. Ξανά μπροστά για την απαίτηση αξιοπρέπειας, για την απαίτηση αλλαγής.

Το σύνθημά σας για τις ευρωεκλογές, “ψήφος αλλαγής για την Ελλάδα και την Ευρώπη” υποδηλώνει ότι η μάχη για εσάς έχει χαρακτηριστικά αναμέτρησης με διπλό ενδιαφέρον, δηλαδή και αντικυβερνητικό…

Ψήφος αλλαγής για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Δύναμη ανατροπής στο Κίνημα Αλλαγής, αυτό είναι το διπλό μήνυμά μας. Έχουμε μέτωπο μαζί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ενάντια στην ακροδεξιά και τον λαϊκισμό. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ότι κι αν κάνει πλέον, έχει ευθύνη για την αθλιότητα του Όρμπαν και για κάθε Όρμπαν που ανέχεται ή υποθάλπει. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές με τον Φρανς Τίμμερμανς βγαίνουμε μπροστά για να μπει τέλος στη διαρκή λιτότητα.

Με μια γνήσια προοδευτική ατζέντα.Με προτεραιότητες την εργασία, το κοινωνικό κράτος, την μείωση των ανισοτήτων.Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει διάλογος και συνεργασία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην Αριστερά, για ν’ αντιμετωπισθούν οι πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που οδηγούν στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και αφήνει περιθώριο ν’ αναπτυχθούν οι εθνικισμοί, η Ακροδεξιά. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο χώρος της Αριστεράς δεν εκφράζεται από το ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του ηγεσία. Και γι’ αυτό υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής στις Ευρωεκλογές οδηγεί στη μεγάλη πολιτική ανατροπή.

Θεωρείτε επιτεύξιμο το διψήφιο ποσοστό και την εκλογή τριών ευρωβουλευτών, όπως έχουν θέσει ως στόχο δημοσίως κορυφαία στελέχη του κόμματός σας;

Δεν συνηθίζω να μιλώ για πήχη. Δεν βάζω ταβάνι. Επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και δουλεύουμε συστηματικά για να το πετύχουμε. Το δίλημμα των εκλογών είναι: Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέα περιπέτεια.

H χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η μία κατεύθυνση σηματοδοτεί τον εφησυχασμό που επιτρέπει την τυφλή πολιτική σύγκρουση, την πόλωση και το διχασμό και εν τέλει οδηγεί σε νέες περιπέτειες. Είναι ο δρόμος που ακολουθούν οι δύο δήθεν μονομάχοι, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ο άλλος δρόμος πουεμείς προτείνουμε προϋποθέτει αφύπνιση οδηγεί στην εθνικήσυνεννόηση και στην ομαλή , οριστική και ασφαλή υπέρβαση της κρίσης.

Ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Φρανς Τίμερμανς έστειλε από την Αθήνα ένα μήνυμα κατά της ενίσχυσης της δεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού. Πως θα υπηρετήσετε από την πλευρά σας αυτή την προσπάθεια;

Εμείς αυτή την προσπάθεια την υπηρετούμε ήδη και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Έχουμε μέτωπο εναντίον της δεξιάς και της ακροδεξιάς παντού. Όχι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που άλλα λέει έξω και άλλα κάνει εδώ στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα στη χώρα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί επίμονα στη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων και μάλιστα σήμερα πραγματοποιεί εκδήλωση για τον επίμαχο σκοπό. Γιατί είστε τόσο απόλυτοι και απορριπτικοί; Μήπως αφήνετε ελεύθερο, ζωτικό πεδίο της Κεντροαριστεράς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά και τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί αποκόπηκε από τις προοδευτικές δυνάμεις. Χτυπά τη μεσαία τάξη ,φτωχοποιεί τον Ελληνικό λαό.Δεν υπάρχει πραγματική προοδευτική συμμαχία με γυρολόγους, ακροδεξιούς και δεξιούς. Είναι στάχτη στα μάτια. Είναι μια νέα κοροϊδία του κ.Τσίπρα που όταν στριμώχνεται προσπαθεί να παρουσιαστεί ως κάποιος άλλος. Με αυτές τις πρακτικές διχάζει το λαό και ιδιαίτερα τους προοδευτικούς πολίτες που είναι πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.

Ο κόσμος της κεντροαριστεράς τους έχει πια καταλάβει και γι αυτό τους γυρίζει την πλάτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι “νεοκομμουνιστής” ή εκφραστής της “νέας δεξιάς”;

Ο κ. Τσίπρας είναι αυτό που λέμε: «ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει»…Ξεκίνησε να πλασάρεται ως νεοκομμουνιστής, ριζοσπάστης αριστερός και τελευταία υποδύεται τον σοσιαλδημοκράτη. Ξεκίνησε σκληρός αντιμνημονιακός και έγινε ο πιο μνημονιακός Πρωθυπουργός. Στην πραγματικότητα με την πολιτική που εφαρμόζει και τις ακροδεξιές συμμαχίες που έχει επιλέξει, είναι πλέον ο εκφραστής μιας «νέας δεξιάς». Χέρι χέρι με την Καραμανλική συνιστώσα που τον κρατά στην εξουσία. Ο τελευταίος του ρόλος του ταιριάζει …γάντι.

Ποια η γνώμη σας για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Θα ήταν ένας καλός πρωθυπουργός;

Όχι άλλο πια το τιμόνι δεξιά για τη χώρα. Δεν είναι λύση η επιστροφή της δεξιάς που οδήγησε με την πολιτική της το 2004- 2009 στα όρια της χρεωκοπίας.

Δεν χρειαζόμαστε «ρετρό» κυβερνήσεις, επιστροφή στο χθες ,κοιτάμε προς το μέλλον.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι πολιτικός μας αντίπαλος, είναι ο Αρχηγός της ΝΔ με την οποία έχουμε διαχρονικά πολύ μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Είναι οι διαφορές της προόδου από τη συντήρηση.

Η ΝΔ και με τον κ.Μητσοτάκη παραμένει βαθιά συντηρητική. Παρά την επίμονη προσπάθεια να εμφανιστεί με μεταρρυθμιστικό πρόσωπο. Είναι όμως οι ίδιοι άνθρωποι που βάφτισαν επανίδρυση τη διάλυση του κράτους , είναι οι ειδωλολάτρες της αγοράς και θεωρούν τις ανισότητες φυσικό φαινόμενο. Σήμερα δεν πρέπει να πάμε από τη μιζέρια του κ.Τσίπρα στο άλμα στο κενό του κ.Μητσοτάκη. Υπάρχει προοδευτικό ρεύμα, το Κίνημα Αλλαγής απέναντι στις δύο όψεις της συντήρησης.

Στο συνέδριο ξεκαθάρισε το τοπίο ως προς την αυτόνομη πορεία σας. Ωστόσο, επειδή γίνεται λόγος για διεξαγωγή νέου συνεδρίου ή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, να υποθέσουμε ότι για οποιαδήποτε απόφαση μετεκλογικής κυβερνητικής σύμπραξης θα απευθυνθείτε στα μέλη σας;

Το συνέδριο έστειλε ένα καθαρό μήνυμα για την αυτόνομη πορεία μας: «Ναι» στην ήττα και την καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ένα βροντερό «Όχι» στη δεξιά επιστροφή.Απαιτείται συνέδριο για να αλλάξει η απόφαση για την αυτόνομη πορεία. Η προοδευτική αλλαγή που εμείς προτείνουμε, μόνο με ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που θα δημιουργήσει περιβάλλον εθνικής συνεννόησης, ευδοκιμεί.Έτσι μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση της ευρύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής στήριξης με αυξημένο κύρος και αξιοπιστία. Στην περίπτωση της μη αυτοδύναμης πλειοψηφίας μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν πάρουμε εμείς στα χέρια μας διερευνητική εντολή. Θα προτείνουμε με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης προγραμματική συμφωνία με βάση το σχέδιο Ελλάδα. Έτσι έχει νόημα η δική μας συμμετοχή. Εμείς δεν πρόκειται να εγκλωβιστούμε στην συνδιαχείριση καταστάσεων που θα οδηγήσουν στην συνέχιση των συντηρητικών πολιτικών και σε νέα αδιέξοδα και νέα κρίση στην χώρα.Το πλαίσιο μας είναι ξεκάθαρο. Μόνο ο Ελληνικός λαός μπορεί να επιβάλλει το πως θα κυβερνηθεί η χώρα. Κανείς ερήμην του δεν θα αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση.

Σας ασκείται κριτική περί δεξιάς κατεύθυνσης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η άρνηση διαλόγου ισχύει με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στην περίπτωση επανάληψης της πρότασης και μετά τις εκλογές;

Να τα πάρουμε ένα -ένα. Πρώτον, η προπαγάνδα περί δήθεν δεξιάς κατεύθυνσης του Κινήματος Αλλαγής, εκπορεύεται από τα υπόγεια του Μαξίμου. Είναι τουλάχιστον αστείο να ασκείται αυτή η κριτική από αυτούς που συγκυβερνούν με την ακροδεξιά. Δεύτερον με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όπως εκφράζεται και λειτουργεί, δεν έχουμε τίποτε να πούμε. Έχουμε όμως πολλά να συζητήσουμε με τον κόσμο που τους ακολούθησε και νιώθει σήμερα προδομένος, με τους αγνούς και τίμιους αγωνιστές της αριστεράς και με όλους τους προοδευτικούς πολίτες.

Το ΠΑΣΟΚ και ο πράσινος ήλιος θα είναι στα ψηφοδέλτιά σας. Για τις παλαιότερες γενιές οι συμβολισμοί είναι έντονοι, για τους νέους όμως και όσους θέλουν για πρώτη φορά να σας ψηφίσουν, μήπως οι παραλληλισμοί είναι ξεπερασμένοι και αδιάφοροι;

Την ίδρυση του Κινήματος Αλλαγής την επέβαλαν οι ιστορικές συνθήκες, το πέρασμα σε μια νέα εποχή. 212.000 πολίτες συνυπέγραψαν την ιδρυτική πράξη. Συμμετέχουμε όσοι στρατευτήκαμε στο ΠΑΣΟΚ και είμαστε μαζί, Σοσιαλιστές, Σοσιαλδημοκράτες, κόμματα, πολίτες και στελέχη από την ανανεωτική αριστερά, το προοδευτικό κέντρο, την πολιτική οικολογία. Χτίζουμε το νέο κίνημα που μπορεί να εμπνέει τη νέα γενιά, να εκφράζει το προοδευτικό ρεύμα και να πρωταγωνιστήσει στις πολιτικές εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι κινητήριος μοχλός του Κινήματος Αλλαγής. Ταυτίζεται με τους αγώνες του λαού μας για κοινωνική δικαιοσύνη και δίκαιη ανάπτυξη. Ο ήλιος δεν σβήνει.

Τι γίνεται με μια σειρά από υποθέσεις όπως τα δάνεια και τα οικονομικά των κομμάτων; Πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσουν τους πολίτες και να ζημιώσουν την απόπειρα να ανακάμψετε ως πολιτικός χώρος;

Όσον μας αφορά, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ με δική του πρωτοβουλία έχει προχωρήσει σε έλεγχο και εξυγίανση των οικονομικών του και σε ρυθμίσεις δανείων.

Έχουμε ζητήσει από όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο, ως αυτονόητη υποχρέωση για την διαφάνεια του δημόσιου βίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιεί συστηματικά δικαστικές έρευνες, στοχοποιώντας τους αντιπάλους του. Για τα δάνεια των κομμάτων, ποτέ κανείς δεν παραδέχτηκε ότι την ίδια ακριβώς τακτική ακολούθησε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έως σήμερα! Ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ζητούσε από τις τράπεζες προνομιακές δανειοδοτήσεις και πέτυχε το 2017 ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση .

Κατά περίεργο τρόπο εξαιρείται από την σχετική έρευνα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες καταλαβαίνουν.”

 

06/04/19 δελτιο τυπου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή