Ζώδια ή βγάζοντας λεφτά λέγοντας βλακείες , Γράφει ο Γ. Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ζώδια ή βγάζοντας  λεφτά λέγοντας βλακείες , Γράφει ο Γ. Πένταρης

Σκέφτηκα να μην ασχοληθώ αυτή τη φορά με την πολιτική επικαιρότητα γιατί έχουμε πήξει. Είπα, λοιπόν, να γράψω ένα άρθρο για τα ζώδια και για το πώς βγάζουν λεφτά διάφοροι ωραίοι τύποι και τύπισσες μέσω των ΜΜΕ. Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να μην γνωρίζει το ζώδιό του και να μην έχει διαβάσει ή ακούσει σχετικά με το ωροσκόπιό του. Είναι γνωστό ότι πολλοί πολιτικοί ακόμη και βασιλιάδες δεν έκαναν καμιά κίνηση αν δεν συμβουλευόντουσαν τον αστρολόγο τους. Ακόμη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Ρέιγκαν είχε παραδεχτεί ότι συμβουλευόταν τους αστρολόγους και έπαιρνε πολιτικές αποφάσεις με γνώμονα το τι λένε τα ζώδια. Αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν κυρίως μια εκπομπή του ραδιοφώνου όπου κάποιος αστρολόγος πασίγνωστος, που θεωρείται αυθεντία, δίνει εξηγήσεις και δικαιολογεί την συμπεριφορά και αποφάσεις πολιτικών βάσει των ζωδίων τους και την θέση των πλανητών σε σχέση με το ζώδιό τους.

Πριν προχωρήσουμε, ας δούμε λίγα ιστορικά στοιχεία για τα ζώδια αρχίζοντας από τον λεγόμενο «Ζωδιακό κύκλο». Ο Ζωδιακός Κύκλος είναι η ζώνη του ουρανού που περικλείει τους 13 αστερισμούς που βρίσκονται επί της εκλειπτικής. Η εκλειπτική από την άλλη μεριά είναι η φαινομενική διαδρομή που εμφανίζεται να διαγράφει ο ήλιος, σε σχέση με την (ακίνητη) θέση των άστρων, κατά τη διάρκεια του χρόνου. Μια σχετικά στενή ζώνη ή «εκλειπτικός δακτύλιος» περικλείει επίσης τη φαινομενική διαδρομή όλων των πλανητών, εκτός από του Πλούτωνα. Αυτό συμβαίνει γιατί στην πραγματικότητα οι τροχιές των πλανητών (εκτός του Πλούτωνα) γύρω από τον ήλιο μας βρίσκονται επί (σχεδόν) του ίδιου επιπέδου, του λεγόμενου εκλειπτικού επιπέδου. Να μην ξεχνάμε ότι η κίνηση των πλανητών γύρω από τον ήλιο είναι σχεδόν κυκλική (βασικά ελλειπτική) όπως περιέγραψαν οι Κοπέρνικος και Κέπλερ.
Ο Ζωδιακός Κύκλος χωρίστηκε σε 12 τμήματα των 30 μοιρών το καθένα και κάθε τμήμα πήρε το όνομά του από τον αστερισμό που φαινόταν στον ουρανό και την θέση που βρισκόταν η γη κατά την αέναη πορεία της γύρω από τον ήλιο. Οι αστερισμοί όπως π.χ. Σκορπιός, Ταύρος, Παρθένος κτλ, πήραν το όνομά τους από τους αρχαίους Βαβυλώνιους και Έλληνες. Οι αρχαίοι Έλληνες, παρατηρώντας τον νυκτερινό ουρανό, διέκριναν ομάδες αστέρων που σχημάτιζαν κατά κάποιο τρόπο το σχέδιο κάποιου μυθικού ήρωα ή ζώου. Για παράδειγμα, ο Σκορπιός μυθολογικά συνδέεται με τον Ωρίωνα, γιο του Ποσειδώνα και μανιώδη κυνηγό. Ο Ωρίων συνόδευε την Άρτεμη στο κυνήγι και πέθανε τσιμπημένος από έναν γιγαντιαίο σκορπιό.
Το 1930, με την επίσημη υιοθέτηση των νέων ορίων των 88 αστερισμών της ουράνιας σφαίρας από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση, εντός του Ζωδιακού Κύκλου εισχώρησε και η περιοχή του αστερισμού του Οφιούχου. Άρα έχουμε 13 ζώδια και όχι 12. Τι γίνεται με αυτούς που γεννήθηκαν στον αστερισμό του «Οφιούχου»; Δεν ακούμε τίποτα για την τύχη τους…
Η συστηματοποίηση των ζωδίων έγινε στην Μεσοποταμία και ειδικότερα από το 700 π.Χ. έχουμε επίσημα Βαβυλωνιακά κείμενα σχετικά με τα ζώδια. Αυτά είναι οι κατάλογοι MU.LAPIN (ή το άροτρο). Οι αστερισμοί στα παλιά χρόνια, πριν τα ημερολόγια, χρησιμοποιήθηκαν ως ένδειξη για την έναρξη διαφόρων εργασιών. Έτσι ο αστερισμός του Ωρίωνα ονομάζεται στην λαϊκή μας παράδοση και ως «Αλετροπόδα» γιατί εμφανίζεται στον ουρανό το Φθινόπωρο που είναι η αρχή του οργώματος και της σποράς. Άλλος σπουδαίος αστερισμός που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον μέχρι την ανακάλυψη της πυξίδας είναι η Μικρά Άρκτος που έχει ένα μεγάλο αστέρι, τον Πολικό αστέρα που είναι πάντα προς τον Βορρά. Ήταν η πυξίδα της αρχαίας ναυσιπλοΐας. Να φανταστείτε ότι έχω προσανατολιστεί πολλές φορές τα βράδια την εποχή που ήμουν στις Βρυξέλλες και γυρνούσα από εκδρομές σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία κ.τ.λ μέσα στην νύχτα.
Ας πάμε όμως στην επιστημονική πραγματικότητα για να διακρίνουμε τις βλακείες που μας λέει η αστρολογία. Αν δεχτούμε την αστρολογία, οι άνθρωποι θα έπρεπε να χωρίζονται σε 12 ομάδες με κοινές τύχες που υπαγορεύονται από τα ζώδιά τους. Οι αστρολόγοι κάποια στιγμή κατάλαβαν ότι αυτό είναι βλακεία και εφεύραν τον «ωροσκόπο» αυξάνοντας έτσι τις ομάδες που χωρίζονται οι άνθρωποι βάσει των ζωδίων τους. Ας πάμε όμως να δούμε τι επίδραση έχουν τα ζώδια στους ανθρώπους. Πρώτα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι αστερισμοί Ιχθύς, Σκορπιός κτλ, αποτελούνται από ομάδες αστέρων που έχουν μεταξύ τους τεράστιες αποστάσεις δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων χιλιόμετρα ή αλλιώς χιλιάδες έτη φωτός και βέβαια δεν είναι όλοι οι αστέρες των αστερισμών στην ίδια απόσταση από τη γη. Απλώς προβάλλονται στον ουρανό και τους βλέπουμε σαν να είναι δίπλα δίπλα. Ο μόνος τρόπος να επιδράσει ένας αστέρας σε εμάς κατά την ώρα της γέννησής μας είναι η βαρύτητα. Οι τεράστιες όμως αποστάσεις, βάσει του Νόμου του Νεύτωνα, έχουν μηδαμινή βαρυτική επίδραση σε εμάς. Ακόμη και αν υπήρχε κάποια επίδραση, αυτή θα έπρεπε να γινόταν την στιγμή της σύλληψης και όχι της γέννησης. Το λέω αυτό γιατί στην γονιμοποίηση παίρνουν μέρος ωάρια και σπερματοζωάρια που λόγω του ελάχιστου μεγέθους τους θα μπορούσαν να «επηρεασθούν» από βαρυτικές δυνάμεις. Φανταστείτε ένα παιδί που γεννιέται φυσιολογικά ή πρόωρα. Αν γεννηθεί φυσιολογικά θα είναι π.χ. Σκορπιός, αν είναι εφταμηνίτικο θα είναι Παρθένος ή Λέων για παράδειγμα. Εδώ θα πει κάποιος ότι παίζει ρόλο η γέννηση. Μα οι δυνάμεις δεν δρουν και μέσα στην κοιλιά της μητέρας τους;
Ένα άλλο θέμα που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια είναι η αναδρομή των πλανητών. Μας λέει στην Σαββατιάτικη εκπομπή του στο ράδιο ένας αστρολόγος ότι ο Τσίπρας έχει τον Ερμή ανάδρομο και έχει νεύρα και φρίττει η συνομιλήτρια του αστρολόγου. Τι είναι όμως η αναδρομή των πλανητών; Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Ερμή που είναι και της μόδας. Ο Ερμής επειδή είναι πιο κοντά στον ήλιο έχει μικρότερη περιφέρεια περιστροφής από την Γη. Ας υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή ξεκινάνε μαζί την περιστροφή τους. Επειδή ο Ερμής διανύει μικρότερο κύκλο θα τον δούμε σε λίγο να προηγείται της Γης. Κάποια στιγμή θα μας φτάσει και θα τον βλέπουμε πίσω μας νομίζοντας ότι πισωγύρισε, ότι έκανε αναδρομή εξ’ ού και ανάδρομη κίνηση. Όλοι οι πλανήτες έχουν ανάδρομη κίνηση. Τι θα πούμε δηλαδή, επειδή μας έφτασε ο Ερμής επηρεάζει τις τύχες μας; Επειδή η αστρολογία συνδέεται και με ένα μυστικισμό, από τα πολύ παλιά χρόνια οι άνθρωποι επηρεάζονται από τα παραμύθια των αστρολόγων και πολλές φορές πράττουν σύμφωνα με αυτά που λένε, δηλαδή οι πράξεις τους καθορίζονται από τους τσαρλατάνους και όχι από την λογική.
Έχει στηθεί λοιπόν μια φάμπρικα προβλέψεων με ήξεις αφήξεις και όλοι αυτοί βγάζουν λεφτά από τους αφελείς είτε από την άνοδο της ακροαματικότητας των σταθμών είτε από την πώληση περιοδικών είτε από την προσωπική αποστολή ωροσκοπίου στους αφελείς. Εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και sites στο διαδίκτυο εξακολουθούν να αφιερώνουν ολόκληρες στήλες στα ζώδια. Η επικεφαλής του site The Cut Stella Bugbee ανέφερε ότι με τα ζώδια αυξήθηκε η επισκεψιμότητα του κατά 150%. Και φυσικά δεν είναι το μόνο. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι πολλοί νέοι στρέφονται στην αστρολογία. Σύμφωνα με έρευνες, το 58% των Αμερικανών ηλικίας 18-24 πιστεύουν στα ζώδια. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το 70% διαβάζει έστω μια φορά το μήνα το ζώδιό του, ενώ το 51% υπολογίζει τις συμβουλές του. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ψυχολογικό και κοινωνικό φαινόμενο. Οι άνθρωποι στρέφονται στην αστρολογία όταν νιώθουν άγχος και πίεση, είτε εξαιτίας μιας σχέσης είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων. Τα ερωτικά βέβαια προηγούνται όλων των άλλων.
Σαν συμπέρασμα λοιπόν πολλοί, εκτός των αστρολόγων, λένε βλακείες στα ΜΜΕ και τα οικονομάνε, αλλά θα λέγαμε ότι οι αστρολόγοι ίσως θα έπρεπε να πληρώνονται αφού δρουν ως ηρεμιστικό για τους ανθρώπους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή