Read between the lines, Γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Τις τελευταίες μέρες είμαστε μάρτυρες μιας, με πρώτη ματιά, βλακώδους άποψης του πρώην υφυπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσιρώνη για το Καστελόριζο. Ο κ. Τσιρώνης ανήκει σήμερα στο κίνημα των Οικολόγων Πράσινων και διετέλεσε δύο φορές υφυπουργός στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζω ότι ανήκει στο διδακτικό προσωπικό Πανεπιστημίου και διδάσκει Οργανική Χημεία και Βιοχημεία.

Παρεμπιπτόντως θα ήθελα να αναφέρω ένα σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την αλόγιστη και συναισθηματική δράση των οικολόγων. Χωρίς να έχουν εξετάσει την χλωρίδα και την πανίδα κάθε περιοχής άφησαν, για παράδειγμα, κουνάβια εκεί που δεν υπήρχαν και δεν έχει μείνει κότα για κότα στα κοτέτσια των αγροτικών περιοχών. Ακόμη χειρότερα, πήγαν οι οικολόγοι – ζωόφιλοι σε γουνοποιεία της Καστοριάς και με καταδρομική επιχείρηση απελευθέρωσαν 50.000 μινκ προκαλώντας στην επιχείρηση 500 χιλ. ζημιά. Η ζημιά δεν ήταν μόνο αυτή, αλλά και οικολογική που έχει προκληθεί στην Βορειοδυτική Ελλάδα από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των μινκ, τα οποία δεν ανήκουν στην Ελληνική πανίδα.
Το θέμα μας όμως δεν είναι τα κουνάβια, αλλά οι δηλώσεις. Πριν σχολιάσω λοιπόν τις δηλώσεις Τσιρώνη για το Καστελόριζο, θα ήθελα να αναφέρω την «ρεαλιστική δήλωση» του πρώην ΥΠΕΞ του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κοτζιά στο Forum των Δελφών. Παραθέτω τις απόψεις του ώστε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τι γίνεται.
«Αν αρχίσεις στις διεθνείς σχέσεις και είσαι μοναχοφάης λέγοντας “όλα δικά μου”, τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος». «Αυτό που πρέπει να κάνεις και που προσπάθησα να κάνω είναι και να εξασφαλίσεις την ασφάλεια – με τις δύο τετραμερείς – και να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να βρεις τρόπους οργάνωσης επιχειρηματικούς, τις μπίζνες, της δουλειάς, που να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει». Συνεχίζοντας ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο λέγοντας: «Αν νομίζεις όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει τίποτα και όλη η ΑΟΖ είναι ξέρω ‘γω το Καστελόριζο έχει το 100% έχει όλη την περιοχή, δεν είναι έτσι. Τα πράγματα θέλουν προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο και να τον βάζεις και τον άλλο στο παιχνίδι, για να κατευνάζεις».
Εδώ βλέπετε λοιπόν ότι υπάρχει μια λογική διαισθητικού χαρακτήρα, δηλαδή με ερεθίσματα που προέρχονται από το φαίνεσθαι (των ακτών π.χ.) και όχι από συμφωνίες διπλωματικές και διεθνείς συνθήκες. Μας λέει δηλαδή ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραχωρήσει δικαιώματα στην Τουρκία, τα οποία όμως αυτά δεν έχουν βάση από τις διεθνείς συνθήκες. Αν δηλαδή αναγνωρίσουμε δικαιώματα στην Τουρκία, τα οποία δεν έχει, τότε ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου για την άλωση όλου του Αιγαίου. Ουσιαστικά γίνεται αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, πράγμα που σημαίνει συνολική αμφισβήτηση των σημερινών μας συνόρων. Αυτή η «RealPolitik» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εφαρμόστηκε στα Σκόπια, δεν έχει καμιά τύχη στις σχέσεις μας με Τουρκία. Απλώς εμείς ανοίγουμε τις Κερκόπορτες για την άλωσή μας.
Επειδή όμως στο διπλωματικό παιχνίδι δεν γίνονται όλα απότομα, αλλά σταδιακά και με πράξεις που δεν μπορούμε να καταλάβουμε και να συνδέσουμε αν δεν γνωρίζουμε τον τελικό στόχο, δεν είναι εύκολο να αντιληφθούμε τον στόχο των δηλώσεων των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ με τα μελλούμενα που έρχονται.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, κινείται και η δήλωση Τσιρώνη για το Καστελόριζο, ότι δηλαδή δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο!!! Βέβαια δεν είναι πρώτος ο Τσιρώνης που έκανε τέτοιες δηλώσεις. Προηγήθηκε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ηλ. Καματερός που είπε τον περασμένο Ιανουάριο: «Μακάρι να είχαμε και εμείς μια Συμφωνία των Πρεσπών (εννοώντας τα Δωδεκάνησα). Σας ζηλεύουμε εσάς τους Μακεδόνες». Στο ίδιο μοτίβο και ο Κατρούγκαλος στις παραμονές συνάντησης με τον Νταβούτογλου δήλωνε: «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτήν την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτές στη Μεσόγειο; Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».
Βλέπουμε δηλαδή ότι έχει αρχίσει σιγά-σιγά μια συγχορδία, μια συστηματική προσπάθεια απεμπλοκής του Καστελόριζου από το γενικό δίκαιο του Αιγαίου.
Αν γίνει αυτό οι συνέπειες θα είναι δραματικές. Βέβαια αυτό δεν ενδιαφέρει και πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις παραμονής στην εξουσία. Αναρωτιέμαι αν οι κύριοι αυτοί είχαν διαβάσει τις δηλώσεις Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αντιτίθεται η Τουρκία στην συμπερίληψη του Καστελόριζου σ’ ένα ενδεχόμενο πακέτο συμφωνίας, η απάντηση του Νταβούτγλου ήταν: «Οι διερευνητικές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως, είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σε ό,τι αφορά το νησί του Καστελόριζου, η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης». Δεν σας λέω τίποτα άλλο παρά ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές, θα έχουμε μια συμφωνία διαμοιρασμού του Αιγαίου και πολύ φοβάμαι μήπως αυτό γίνει πολύ νωρίτερα και τρίβουμε τα μάτια μας. Ακόμη και αν βγει η Ν.Δ δεν γνωρίζουμε τί δεσμεύσεις έχει πάρει η Ελληνική Κυβέρνηση μέσω Πρωθυπουργού και πρώην ΥΠΕΞ για αυτά τα ζητήματα και τότε ο Μητσοτάκης θα τα βρει μπαστούνια.
Οι ανιστόρητοι πολιτικοί ή δεν γνωρίζουν ή κάνουν ότι δεν γνωρίζουν την Τουρκική πολιτική. Να σας θυμίσω ότι τον Μάιο του 1955 ο Καραμανλής επισκέφτηκε την Τουρκία επί πρωθυπουργίας Μεντερές και έδωσαν υποσχέσεις αμοιβαίας φιλίας και συνεργασίας. Όμως στις 6 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους με αφορμή βομβιστική προβοκάτσια, όπως αποδείχτηκε, εναντίον του σπιτιού του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, εξαπολύθηκε πογκρόμ στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης. Τα βαθύτερα αίτια ήταν το Κυπριακό και η Τουρκία ως αδίστακτη έκανε αυτά που έκανε. Ανάλογα και σήμερα μετά από κάθε συνάντηση Τσίπρα Ερντογάν οι παραβιάσεις χειροτερεύουν.
Όσο μας βλέπει αδύναμους η Τουρκία, τόσο περισσότερα θα απαιτεί. Πρέπει να αντιδράσουμε και πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Το έχω ξαναγράψει. Αυτή τη στιγμή έχουμε χάσει κάθε πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκική στρατιωτική μηχανή και έχουμε αφήσει την ασφάλειά μας στις καλές προθέσεις Αμερικής, Γερμανίας και πιθανόν Γαλλίας.
Δυστυχώς όμως αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς που λέει ο λαός, μην περιμένεις τον γείτονα. Από την πλευρά αυτή όμως δεν βλέπω να γίνεται καμιά προσπάθεια. Αντί με την ένταση που δημιουργεί η Τουρκία να αυξήσουμε την στρατιωτική θητεία την μειώνουμε και γινόμαστε ελαστικότατοι στους αντιρρησίες συνείδησης και σε λίγο κανείς δεν θα πηγαίνει φαντάρος. Αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή είναι περισσότεροι οι αλλοδαποί, δηλαδή παιδιά Αλβανών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή άλλων εθνοτήτων παρά Έλληνες γηγενείς. Η αίγλη του στρατού έχει φθάσει στο ναδίρ και αν κάποιος υποστηρίξει το στράτευμα καταγγέλλεται ως εθνικιστής και φασίστας. Στο Ισραήλ, όμως, που ζει μέσα στην Αραβική σφηκοφωλιά άνδρες και γυναίκες στρατεύονται και απ’ ότι μου έλεγαν ένας νέος που δεν πήγε φαντάρος ούτε γκόμενα δεν μπορεί να βρει.
Μας είπε ο Πρωθυπουργός ότι έχουμε υπερπλεόνασμα 19δις ΕΥΡΩ. Πώς προέκυψε; Προφανώς από την φορολογία αυτών που παράγουν πλούτο με την σκληρή εργασία τους. Που πάνε τα λεφτά; Πάνε κυρίως σε αυτούς που ξύνονται περιμένοντας τα κοινωνικά επιδόματα όπως όλοι γνωρίζετε. Αναρωτιέμαι και προκαλώ κάποιον αν γνωρίζει να μου το πει. Γιατί ένα μέρος από αυτά τα χρήματα δεν πάει για την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων;
Για παράδειγμα, το κόστος ενός F35 που θα ανατρέψει άρδην την ισορροπία στο Αιγαίο κάνει 75.000.000 ευρώ. Αν πάρουμε 10 F35 θα μας κοστίσουν 750.000.000 ευρώ, άρα από τα 19 δισ. μας μένουν τα 18,25 δισ. Περισσεύουν δηλαδή να αγοράσουμε ετοιμοπαράδοτες και Γαλλικές φρεγάτες που κάθε μια κάνει 1 δισ. ευρώ. Αν πάρουμε 6 τότε περισσεύουν για διορισμούς και κοινωνικά επιδόματα άλλα 12 δισ. ευρώ. Να πάρουμε και καμιά διακοσαριά πυραύλους από το Ισραήλ και να κάνουμε το Αιγαίο απρόσβλητο και να δούμε τι θα κάνει τότε η Τουρκία;
Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση έχει αφήσει τις τύχες μας σε άλλους και με τους ερασιτεχνισμούς της βλέπω να έρχεται με μεγάλη ταχύτητα μια αναταραχή που θα φέρει τα πάνω κάτω. Αναταραχή που θα μας ξυπνήσει, αλλά και που θα εξαφανίσει το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Πολύ το φοβάμαι αυτό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή