Εκδήλωση για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της Λαυρεωτικής

Πραγματοποίηση Εκδήλωσης για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της Λαυρεωτικής μέσα από δράσεις των σχολείων της περιοχής.

Με ιδιαίτερη επιτυχία την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 στο χώρο του 2ου Γυμνασίου Λαυρίου πραγματοποιήθηκε η επιμορφωτική εσπερίδα ανάδειξης της τοπικής ιστορίας της Λαυρεωτικής μέσα από δράσεις που υλοποίησαν και συνεχίζουν να υλοποιούν τα σχολεία της περιοχής μας. Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν ο Δήμος Λαυρεωτικής, το5ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου και το 2ο Γυμνάσιο Λαυρίου .
Στην εσπερίδα παρέστη ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Δημήτρης Λουκάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ιωάννης Αδάμης, καθώς επίσης συντονιστές του 5ου Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, πρόεδροι, μέλη και εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, κ. Δημήτρης Λουκάς, στον χαιρετισμό του ως εκπαιδευτικός και ο ίδιος, μίλησε για την αξία της τοπικής ιστορίας στην εκπαίδευση και ενημέρωσε για τις γενικότερες δράσεις ανάδειξης και προβολής της Λαυρεωτικής. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους Δρ. Μ. Καλογρίδου (5ο ΠΕΚΕΣ), Δρ. Μ. Καγιάφα (ΚΠΕ Λαυρίου) και τον Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου κ. Ι. Κουμπούνη.
Από την πλευρά του Δήμου Λαυρεωτικής παρουσιάστηκε, εκτενώς, από την προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Ν. Γενιάς Δρ. Μαριλένα Μαρμάνη η δράση: «Τοπική Ιστορία Λαυρεωτικής: Γνωριμία και ανάδειξη ιστορικών τόπων και μνημείων της περιοχής», ενώ από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου και την επικεφαλής του Δρ. Μαρία Καγιάφα παρουσιάστηκε «Η εικόνα της Λαυρεωτικής μέσα από τα ιστορικά μονοπάτια των περιβαλλοντικών προγραμμάτων του ΚΠΕ Λαυρίου». Επίσης η Δρ. Χρ. Λαλαζήση εκ μέρους του 5ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής αναφέρθηκε στην «Αειφορία στα σχολεία-Ολιστική προσέγγιση –Σχέδια δράσης και τοπική ιστορία».
Ακολούθησαν πολύ σημαντικές παρουσιάσεις δράσεων των σχολείων της περιοχής και προέκυψαν πολύτιμα συμπεράσματα, προκειμένου να υπάρξει ακόμη πιο εποικοδομητική συνεργασία για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της περιοχής με τα σχολεία της Λαυρεωτικής.
Το πιο σημαντικό κέρδος που αναμένεται να προκύψει από την όλη προσπάθεια είναι οι μαθητές και εν γένει η τοπική κοινωνία, να βοηθηθούν και ξεκινώντας από κάτι συγκεκριμένο (ορατό και επισκέψιμο) να κατανοήσουν το μακρινό και αφηρημένο. Δεν πρέπει να λησμονούμε, άλλωστε, ότι η ιστορία, γοητευτική, καθότι ανθρώπινη είναι γνώση αφηρημένη και ως εκ τούτου χρήζει προσέγγισης και επαφής.

 

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή