Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στον Ασπρόπυργο

Νίκος Μελετίου: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε  την παραχάραξη της Ιστορίας και της ταυτότητας μας»

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Εθνική Επέτειος
της 25ης Μαρτίου 1821 στον Ασπρόπυργο

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την παραχάραξη της Ιστορίας και της ταυτότητας μας», τόνισε με σημασία ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νίκος Μελετίου κατά την εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, στην Πλατεία Ηρώων για να συνεχίσει σημειώνοντας: «Γιατί κάτι τέτοιο οδηγεί στην Εθνική ύπνωση και στο Ιστορικό περιθώριο. Απεναντίας καλούμαστε να περιφρουρήσουμε τις κατακτήσεις μας, οικονομικές, κοινωνικές και κυρίως Εθνικές.»

Ο εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας τιμήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στον Ασπρόπυργο, με πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ ακολούθησε η τελετή στην Πλατεία Ηρώων, με την εκφώνηση του Πανηγυρικού  από το Δήμαρχο της πόλης. Με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ασπροπύργου να παιανίζει, ξεκίνησε η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, κατά μήκος της Λεωφόρου Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή εθνικοτοπικών συλλόγων, αθλητικών σωματείων και των Σχολείων της πόλης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Νικόλαος Μελετίου, για όλους τους δημότες, στην αίθουσα “Δημήτρης Καλλιέρης”, του Πνευματικού Κέντρου.

 

Την προηγούμενη ημέρα, στις 24 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο του Καπετάν Μελέτη Βασιλείου, λιτή τελετή η οποία περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες προγόνους μας, ενώ ομιλία, σχετική με το πνεύμα των ημερών εκφωνήθηκε από τον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Άθλησης και Φροντίδας, Νεολαίας και Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Ασπροπύργου, κ. Δημήτριο Παπαδόπουλο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τη μαθητική κοινότητα, τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, τις Τοπικές Κομματικές Οργανώσεις και τους Εκπροσώπους Συλλόγων και Σωματείων της πόλης.

 

Αναλυτικά η Ομιλία του Δήμαρχου Ασπροπύργου και Μέλους του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Νικόλαου Μελετίου:

«Στον καθιερωμένο αυτό χώρο, τιμούμε σήμερα την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, την 25η Μαρτίου, ημέρα που στην Αγία Λαύρα οι αγωνιστές του ΄21, έδωσαν τον όρκο θυσίας για την Λευτεριά της Πατρίδας. Ταυτόχρονα ο εορτασμός είναι διπλός. Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το χαρμόσυνο μήνυμα για την έλευση του Σωτήρα μας. Σε αυτή την διπλή γιορτή, μπροστά στα μάτια μας παρελαύνουν οι επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές, οι προεπαναστατικοί λόγιοι, οι φωτισμένοι δάσκαλοι του γένους, ο αγωνιζόμενος κλήρος, οι γυναίκες ηρωίδες του ΄21 , οι κλέφτες και οι αρματωλοί. Για να θυμίζουν σε όλους μας το καθήκον απέναντι στο μεγαλείο, την δόξα και την προοπτική της Πατρίδας μας.

Ο ξεσηκωμός του ΄21 έχει καταγραφεί σε μια από τις λαμπρότερες σελίδες στην Ελληνική και Παγκόσμια ιστοριογραφία, πολύ δε περισσότερο στη συλλογική μνήμη και την Εθνική συνείδηση. Η 25η Μαρτίου σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας πορείας για τους σκλαβωμένους Έλληνες. Η Εθνεγερσία του 1821 δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Δεν παρουσιάστηκε ξαφνικά και απροσδόκητα.

Ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, η ιδεολογία της Γαλλικής Επανάστασης, η πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα στις παραδουνάβιες περιοχές, οι προεπαναστατικοί συγγραφείς και λόγιοι, οι δάσκαλοι του γένους, η πολιτική και πνευματική εξόρμηση του Ρήγα, σε συνδυασμό με τους Ρωσοτουρκικούς πολέμους, συνέβαλαν καταλυτικά στην εξέγερση του ΄21. Πίσω από την επανάσταση βρίσκεται ένας ολόκληρος κόσμος Ελληνικός, που εργάστηκε αγόγγυστα για τον ξεσηκωμό και τον ερχομό της Ελευθερίας.

Ο ξεσηκωμός του γένους είναι το αποτέλεσμα της κοινής Ιστορικής συνείδησης των Ελλήνων, όπως αυτή γαλουχήθηκε ανά τους αιώνες καθώς και η συναίσθηση του χρέους  απέναντι στην Πατρίδα. Είναι η ηθική αντίσταση απέναντι σε εκείνους που υιοθέτησαν την λογική του ραγιαδισμού στην προσπάθειά τους να ευνουχίσουν τις ιστορικές και αγωνιστικές παρακαταθήκες του Ελληνισμού. Είναι η επιβίωση της φυλής, η Ιστορική συνέχεια του Έθνους και το μεγαλείο αλλά και οι θυσίες για Λευτεριά και Ανεξαρτησία.

Η Ελληνική επανάσταση είναι βαθύτατα ηθική, το μήνυμα της οποίας αναδεικνύεται με τον πλέον μεγαλειώδη τρόπο στην αυτοθυσία των μαρτύρων του Έθνους. Στους ελεύθερους πολιορκημένους του Μεσολογγίου, στο ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, στις γυναίκες του Ζαλόγγου, στο ηρωικό Σούλι, η Λευτεριά της Πατρίδας, είναι πάνω από την ίδια τους την ζωή. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετά την πτώση του Βυζαντίου, για 400 χρόνια προκαλεί οικονομική και κοινωνική καθυστέρηση. Η επέκταση της Τουρκικής εξουσίας εγκαινιάζει για τους Έλληνες εποχή μαύρης σκλαβιάς και σκληρότατης εκμετάλλευσης. Ατομική ασφάλεια, ελευθερία εργασίας, συναλλαγών, αγροτικού εισοδήματος, σπιτιού, οικογένειας, είναι πράγματα άγνωστα στις περιοχές όπου φτάνει το χέρι της εξουσίας του κατακτητή.

Η γλώσσα των Ελλήνων, η μητέρα όλων των σύγχρονων γλωσσών, είναι υπό δίωξη και σώζεται χάριν της Λαϊκής μας παράδοσης, όπως αυτή γαλβανίστηκε μέσα στα κρυφά σχολειά, στον Ελληνισμό της διασποράς, στη διανόηση, στους ταπεινούς λόγιους, στον φτωχό κλήρο που υπηρέτησαν με επιμονή και αυταπάρνηση την παιδεία. Σώζεται στα οράματα και τις πολιτικές ιδέες του Ρήγα, του Περραιβού, του Καταρτζή, του Κοραή, του Σολωμού, του Κάλβου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών ξεσπάει η επανάσταση του ΄21. Ασφαλώς δεν πρέπει να μας διαφεύγει η συμβολή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού στην αυγή του 19ου αιώνα, η μεγάλη πνευματική μάχη που συντελείται πριν και γύρω από το 1821, που προετοιμάζει ιδεολογικά το έδαφος για την επανάσταση. Η μάχη του Διαφωτισμού με τον Τουρκοκίνητο σκοταδισμό είναι μια από τις λαμπρότερες σελίδες των πνευματικών αγώνων του προεπαναστατικού και του επαναστημένου Ελληνισμού μέσα στο πλαίσιο της Εθνικής μας ανέλιξης.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο ξεσηκωμός των Ελλήνων ήταν βαρύ φορτίο και αν πέτυχε, αυτό οφείλεται στον ηρωισμό των Ελλήνων που ρίχτηκαν στον αγώνα με πάθος και αυταπάρνηση. Οι εξαθλιωμένοι ραγιάδες ανέλαβαν τον απελευθερωτικό αγώνα χωρίς καμιά ξένη βοήθεια. Φωτεινές εξαιρέσεις οι Φιλέλληνες και το κίνημα υπέρ των επαναστατημένων, το λεγόμενο Φιλελληνικό κίνημα. Οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής είτε αδιαφορούσαν για το δράμα του υπόδουλου Ελληνισμού, είτε εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην ιδέα της Ελληνικής Επανάστασης και μάλιστα δυναμικά, όπως στην περίπτωση της Ιερής Συμμαχίας. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ελληνικός Λαός αρχίζει την επανάστασή του, εκείνον τον Μάρτη του 1821, για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού. Οι ανυπότακτοι Έλληνες γράφουν  με το αίμα και την θυσία τους την συνέχεια της Ελληνικής Ιστορίας. Και όταν η διχόνοια και οι έριδες φτάνουν στα πρόθυρα να καταστρέψουν την Επανάσταση και προκαλούν τον θανάσιμο κίνδυνο του προσκυνήματος, τότε ξεπηδούν ηρωικές μορφές, σαν αυτή του Γέρου του Μωριά, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που σώζει στην κυριολεξία την επανάσταση, υιοθετώντας την πρακτική του “φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους”. Η ωρίμανση της Ελληνικής υπόθεσης , πολιτικά και στρατιωτικά και σε διεθνές επίπεδο είναι πλέον δεδομένη. Επισφραγίζεται αποφασιστικά με την εμπλοκή των τριών ξένων δυνάμεων, Ρωσίας, Αγγλίας και Γαλλίας στο Ναβαρίνο και την καταστροφή του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου. Έτσι , δίνεται ουσιαστικά η Ανεξαρτησία στην Ελλάδα.

Η Ελληνική επανάσταση δεν αποτίναξε μόνο τον Τουρκικό ζυγό, αλλά κατόρθωσε να ανακόψει τον επεκτατισμό του Ισλάμ προς την Ευρώπη. Αποσόβησε έναν τραγικό κίνδυνο για το σύνολο του πολιτισμένου Ευρωπαϊκού κόσμου. Ταυτόχρονα συνέβαλε στην αλλαγή και την αναδίπλωση της Ευρωπαϊκής διπλωματίας απέναντι στα αναπτυσσόμενα επαναστατικά κινήματα.

Ασπροπυργιώτισσες , Ασπροπυργιώτες,

Νέες και Νέοι της πόλης μας,

Σήμερα, τιμώντας την Εθνική Επέτειο, επιβάλλεται να επικαιροποιούμε τα μηνύματα του αγώνα του ΄21. Με την  σφυρηλάτηση της ενότητας μέσα από σύγχρονους θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, με κοινό σκοπό, δράση, συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό, μπορούμε ως Τοπική Κοινωνία και συνολικά ως Πατρίδα να πετυχαίνουμε πολλά. Να αναβαθμίζουμε καθημερινά τον τρόπο και την ποιότητα ζωής μας. Να κάνουμε την Χώρα μας καλύτερη. Γιατί Πατρίδα σημαίνει και τόπος, και παράδοση, και πρόγονοι, και απόγονοι, και γλώσσα, και Ιστορία. Όλα μαζί, χωρίς να ακυρώνουμε τίποτε. Ότι είμαστε Έλληνες και το δηλώνουμε υπερήφανα, δεν σημαίνει καμιά αρνητικότητα. Απεναντίας, η επιλογή της αυτοκατάφασης, οδηγεί στην Ομηρική και Θουκιδίδεια αντίληψη για την υπεράσπιση της Πατρίδας. Και αυτό δεν πρέπει και δεν μπορούμε να το απεμπολήσουμε, πολύ δε περισσότερο να επιτρέψουμε σε κανέναν και για κανέναν λόγο να το εκχωρήσει και εν τέλει να το ακυρώσει. Ο Πατριωτισμός, πέρα από ατομική υπόθεση, για μας τους Έλληνες, όπως μας δείχνει ολόκληρη η Ιστορία του 19ου και 20ου αιώνα, λειτουργεί ως κοινός τρόπος αντίληψης των πραγμάτων, ως συλλογική συνείδηση και ταυτότητα.

Και για την ταυτότητά μας είμαστε υπερήφανοι και αποφασισμένοι να την υπερασπιστούμε, σε πείσμα και ενάντια σε εκείνους που αβίαστα και στον βωμό των όποιων γεωπολιτικών συμφερόντων και συμφωνιών θέλουν να την απαλλοτριώσουν. Δεν πρέπει να  επιτρέψουμε την παραχάραξη της Ιστορίας και της ταυτότητας μας , γιατί κάτι τέτοιο οδηγεί στην Εθνική ύπνωση και στο Ιστορικό περιθώριο. Απεναντίας καλούμαστε να περιφρουρήσουμε τις κατακτήσεις μας, οικονομικές, κοινωνικές και κυρίως Εθνικές. Ο Πατριωτισμός, στις σύγχρονες συνθήκες επιτάσσει να αναδεικνύουμε και να προβάλλουμε, συνετά μεν, αποφασιστικά δε, την Ιστορική και Πολιτιστική μας παρουσία. Να θέτουμε τις συλλογικές μας στοχεύσεις και επιδιώξεις μέσα στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο τοπίο. Να διεκδικούμε συνεχώς και σε σταθερή βάση το καλύτερο για την Χώρα μας. Να διδάξουμε, αφού πρώτα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να διδαχτούν. Να ασχοληθούμε σοβαρά και συλλογικά με την Παιδεία μας. Να καλυτερέψουμε τα σχολεία μας, τα Πανεπιστήμιά μας, τις συνθήκες και τους όρους εργασίας. Να αγαπήσουμε αληθινά την Πατρίδα μας, θέτοντας τον πήχη ψηλά, αρνούμενοι την εσωστρέφεια  και την μετριότητα. Να ενδιαφερόμαστε καθημερινά για την πόλη μας , όλοι μαζί, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και από το δικό του μετερίζι. Γιατί το ενδιαφέρον για τον τόπο μας αθροίζεται και μορφοποιεί την έννοια και το περιεχόμενο του νέου πατριωτισμού που επιβάλλεται να υιοθετήσουμε και να εκφράζεται διαρκώς , κάθε στιγμή και σε κάθε ευκαιρία.

Γιατί ο Ελληνισμός είναι η ζωντανή δύναμη. Γιατί είναι ΕΔΩ και ΠΑΝΤΟΥ.

Χρόνια Πολλά, Πάντα Ελεύθεροι!

Σας ευχαριστώ».

 

ΔΤ ΔΗΜΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή