Χαράσσοντας νέους δρόμους στην καταπολέμηση της διαφθοράς

Χαράσσοντας νέους δρόμους στην καταπολέμηση της διαφθοράς: 1ο Σύμφωνο Ακεραιότητας σε έργο ΕΣΠΑ

Μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδος

Η Περιφέρεια Αττικής και η Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της διαφθοράς, θέτοντας τον θεμέλιο λίθο στην αντιμετώπιση της αδιαφάνειας στα δημόσια έργα, με το 1ο Σύμφωνο Ακεραιότητας σε έργο ΕΣΠΑ, που παρουσιάστηκε χθες, σε ειδική Ημερίδα που διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔΕΠ) της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια – Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου.
Ξεκινά το κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο για την κατασκευή Δικτύου Ομβρίων σε περιοχές των Δήμων Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου – Ταύρου
Η ημερίδα αφορούσε στην εφαρμογή του Συμφώνου Ακεραιότητας στο έργο της κατασκευής Δικτύου Ομβρίων σε περιοχές των Δήμων Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου – Ταύρου, ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα κοστίσει περίπου 6 εκατ. ευρώ. Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου υπέγραψε τη σχετική Σύμβαση προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.
Οι μετέχοντες στην εκδήλωση απάντησαν σε ερωτήσεις και έδωσαν εξηγήσεις σχετικά με τη μελέτη, τον προγραμματισμό και την επικείμενη εκτέλεση του έργου. Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της ημερίδας, η Καλλιόπη Σταυροπούλου, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, εκπροσωπώντας την Περιφερειάρχη Αττικής, καλωσόρισε τους καλεσμένους, αναφέροντας ότι: «Μεταξύ των πρωτοβουλιών μας, επιλέξαμε να συμμετέχουμε ως μόνος φορέας της ελληνικής Πολιτείας στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας για καθαρές δημόσιες συμβάσεις. Επιλέξαμε να εφαρμόσουμε αυτό το όργανο κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφανούς άσκησης διοίκησης σε ένα κορυφαίο έργο υποδομής το οποίο υλοποιείται σήμερα».
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Ζέφη Νικολάου, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάδος, η οποία καλωσορίζοντας με τη σειρά της τους καλεσμένους δήλωσε για τη συγκεκριμένη ενέργεια: «Η πρόταση της Διεθνούς Διαφάνειας στο πρόβλημα των ‘μη καθαρών’ δημοσίων συμβάσεων είναι το Σύμφωνο Ακεραιότητας. Πρόκειται για μια καλή πρακτική, που άρχισε να αναπτύσσει η οργάνωση τη δεκαετία του ’90 και την οποία συνεχίζει να εξελίσσει. Προτείνεται ως προληπτικός μηχανισμός σε κρατικούς φορείς και επιχειρήσεις, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας στην εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων. Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών, που λειτουργεί ως Ανεξάρτητος Παρατηρητής, είναι καταλυτικός».
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι πρακτικές και τα εργαλεία ενίσχυσης της διαφάνειας στον δημόσιο τομέα, όπου η Μαρία Νίνη, Συντονίστρια του Προγράμματος «Σύμφωνο Ακεραιότητας» της Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάδος ανέλυσε την ιδιαίτερη ιστορία και τη μεγάλη σημασία του Συμφώνου Ακεραιότητας ως εργαλείου διεθνούς διαφάνειας, τονίζοντας ότι: «Διαφθορά στις δημόσιες συμβάσεις δεν σημαίνει μόνο απώλεια χρημάτων. Σημαίνει ότι οι ανάγκες των πολιτών δεν λαμβάνονται δεόντως υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό και την προτεραιοποίηση των έργων. Μπορεί, επίσης, να σημαίνει χαμηλότερη ποιότητα προϊόντων, υπηρεσιών ή έργων, γεγονός που βαίνει σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών».
Ο Δημήτρης Δρόσης, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔΕΠ) Περιφέρειας Αττικής, παρουσίασε το σκεπτικό πίσω από την καινοτόμα αυτή δράση της Περιφέρειας λέγοντας ότι: «Η διαφθορά βλάπτει σοβαρά την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολο της, υπονομεύοντας τη Δημοκρατία», ενώ αναφερόμενος στους στόχους της συγκεκριμένης ενέργειας, δήλωσε πως: «Επιδιώκουμε την ενημέρωση των πολιτών. Σκοπός είναι να αποτυπώσουμε τα οφέλη και τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από το συγκεκριμένο εγχείρημα, να ενισχύσουμε τον έλεγχο σε όλα τα στάδια ενός δημοσίου έργου, να ενισχύσουμε το brand name του ΕΣΠΑ και να επιταχύνουμε την υλοποίηση των έργων».
Το πρώτο μέρος της ημερίδας ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Γιάννη Σελίμη, Επιθεωρητή Ελεγκτή, Συντονιστή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας ΣΕΕΔΔ, όπου χαρακτήρισε το Σύμφωνο Ακεραιότητας ως μια πρωτοβουλία ισχυρού συμβολικού χαρακτήρα που σηματοδοτεί το πέρασμα από τα λόγια στην πράξη, σε μία στιγμή όπου ο εσωτερικός έλεγχος στη χώρα μας επανατοποθετείται.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αφορούσε κυρίως στην παρουσίαση του εν λόγω έργου. Η Αμυγδαλιά Δεληγιώργη, Προϊστάμενη Διεύθυνσης Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής ανέφερε πως οι περιοχές έχουν πληγεί πολλάκις από πλημμύρες, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι με το υπό κατασκευή έργο αυτό θα επιλυθεί, ενώ θα ενισχυθούν και άλλα δίκτυα. Η Εμμανουέλα Παπαδοχατζάκη, Δικηγόρος, Νομική Σύμβουλος -Παρατηρητής του προγράμματος «Σύμφωνο Ακεραιότητας» της Διεθνούς Διαφάνειας -Ελλάδος, κάνοντας λόγο για τη διαδικασία επίβλεψης του έργου, ανέφερε ότι: «Το Σύμφωνο Ακεραιότητας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημοσιοποίηση εκθέσεων που συντάσσει ο Ανεξάρτητος Παρατηρητής μετά την ολοκλήρωση κάθε φάσης της εκτέλεσης της σύμβασης. Οι εκθέσεις αναρτώνται στις ιστοσελίδες του Ανεξάρτητου Παρατηρητή και της Περιφέρειας δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα παρακολούθησης ενός έργου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί, ακόμη και αν οι σχετικές πληροφορίες είναι δημοσιευμένες, είναι δύσκολο για έναν πολίτη να τις βρει και να τις αξιολογήσει».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Νικόλαος Μαλατέστας, Νομικός Εκπρόσωπος της Μελετήτριας Εταιρείας παρουσίασε διεξοδικά τη φυσιογνωμία του έργου, τονίζοντας πως «οι προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν είναι μεγάλες για να μπορέσει να γίνει το έργο πραγματικότητα», ενώ ο Λευτέρης Βρέντας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ανάδοχης εταιρείας, αναφέρθηκε εν συντομία στην υλοποίηση του έργου, δηλώνοντας αισιόδοξα ότι: «Ελπίζω πως μέσα από την καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί με επιτυχία».
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ο Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη το Σύμφωνο Ακεραιότητας να μην επιβαρύνει γραφειοκρατικά τις διαδικασίες σύναψης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, ενώ ο Ανδρέας Ευθυμίου, Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου ευχαρίστησε την Περιφέρεια επισημαίνοντας πως αξίζει συγχαρητήρια για το έργο, το οποίο είναι δύσκολο, όμως θα λύσει το πρόβλημα στην περιοχή σε συνδυασμό με το έργο στο φαληρικό όρμο.

 

ΔΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή