Δεν έχουμε μάθει να συζητάμε, Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Δεν έχουμε μάθει  να συζητάμε, Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου της Τρίτης 19 Μαρτίου ξεκίνησε μεν, δεν τελείωσε ποτέ δε.

Πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης συνηθίζεται να διαβάζονται στο Σώμα οι ανακοινώσεις που έχουν σταλεί από συλλόγους και φορείς για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στην προχθεσινή συνεδρίαση είχαν στείλει ανακοινώσεις κάποιοι Σύλλογοι Γονέων για τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων.
Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του Σώματος κα Μπακάλου ανέφερε ότι: «Οι σημερινές ανακοινώσεις για τα θέματα παιδείας δεν θα διαβαστούν γιατί, όπως σας έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενο Συμβούλιο, έχει προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση για τα θέματα παιδείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Λυκείου. Ο χώρος αυτός είναι αρκετά μεγάλος και θα μας χωρέσει όλους. Έχουν κληθεί για να συμμετάσχουν στη συζήτηση και όλοι οι διευθυντές των σχολείων της πόλης μας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκεί θα διαβαστούν όλες οι ανακοινώσεις και θα γίνει αναλυτική συζήτηση. Θα λάβουν το λόγο όσοι το επιθυμούν και θα καταθέσουν τις απόψεις τους.»
Με την τοποθέτηση της Προέδρου δεν συμφώνησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και απαιτούσαν να διαβαστούν οι ανακοινώσεις και να γίνει συζήτηση επ’αυτών άμεσα. Μετά από κάποιες ανταλλαγές απόψεων ως προς το διαδικαστικό μέρος και μετά από την επιμονή της αντιπολίτευσης να διαβαστούν οι ανακοινώσεις, το προεδρείο του Σώματος, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας μαζί με τον Δήμαρχο αποχώρησαν από την αίθουσα τη στιγμή που ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Παπαδοκωστόπουλος άρχισε να διαβάζει τις ανακοινώσεις χωρίς την άδεια του προεδρείου.
Μετά την αποχώρηση των συμβούλων της πλειοψηφίας, στην αίθουσα παρέμειναν οι σύμβουλοι Κ. Ζώμπος, Γ. Κιτσίνη, Α. Παπαδοκωστόπουλος, Σπ. Παναγιώτου, Ν. Μαγκανάρης, Ελ. Ζέρβα, Π. Δαβίλλας. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Γρ. Χαραλαμπίδης και Χ. Βουρδουμπάς απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.
Αφού διαβάστηκαν οι ανακοινώσεις, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρόντων συμβούλων της αντιπολίτευσης με τον Νίκο Μαγκανάρη να αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου (το είχε απωθημένο). Μετά τις τοποθετήσεις όλων των συμβούλων της αντιπολίτευσης και ορισμένων εκπροσώπων συλλόγων, η συζήτηση έλαβε τέλος.
Την επόμενη μέρα, οι αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες καυτηριάζουν τη συμπεριφορά του προεδρείου και του Δημάρχου για τη συζήτηση που δεν έγινε. Θα μείνω στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης της παράταξης «Γαλάτσι – Ο τόπος μου»: «Στο βαθμό που, έστω και την ύστατη ώρα, επιδειχθεί η στοιχειώδης ευαισθησία της Διοίκησης για την ουσιαστική και σε βάθος αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολείων καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ομόφωνη απόφαση πολιτικής κάλυψης της Διοίκησης στην περίπτωση που οι αναγκαίες εργασίες εκτελεσθούν χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις (άδειες, ελλιπείς φάκελοι κλπ).»
Δηλαδή προτείνουν στη διοίκηση του Δήμου να παρανομήσει έχοντας την λανθασμένη άποψη ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι υπεράνω των νόμων. Περίπου παρόμοια άποψη, περί ασυλίας των δημοτικών συμβούλων, είχαν και κάποιοι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι στο παρελθόν και βρέθηκαν κατηγορούμενοι στο δικαστήριο για συκοφάντηση πολιτών.
Αυτό το οποίο αποκόμισα εγώ από την προχθεσινή διαδικασία είναι ότι δεν έχουμε μάθει να συζητάμε. Απλά προσπαθούμε να περάσουμε τις απόψεις μας φωνάζοντας. Αν, δε, βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.
Αν προχθές υπήρχε διάθεση από όλους για συζήτηση, θα είχε βρεθεί λύση. Ευθύνη γι’αυτό έχουν όλοι και η πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου και οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αλλά και ορισμένοι εκπρόσωποι των συλλόγων.


Νέα υποψήφια δήμαρχος

Μετά την παραίτηση της κας Ράνιας Καλαντζή από τη θέση της υποψήφιας δημάρχου Γαλατσίου λόγω κωλύματος εκλογιμότητας, η δημοτική παράταξη «Γαλάτσι – Από κοινού» συνεδρίασε την προηγούμενη Κυριακή και εξέλεξε την κα Αγγέλικα Σαπουνά ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και υποψήφια Δήμαρχο Γαλατσίου.

Η κα Σαπουνά είναι εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, κάτοικος Γαλατσίου και είναι εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό «Δύναμη Ζωής» της κας Ρένας Δούρου. Από το 2017 είναι Αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής.
Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά θα ρωτήσω ειλικρινά τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου, αν είναι σίγουροι ότι και με αυτή την υποψηφιότητα δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Δεν θέλω να πω και δεν υπονοώ τίποτα αλλά τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα εξαιτίας της προχειρότητας την οποία επέδειξαν σχετικά με την υποψηφιότητα της κας Καλαντζή.
Βέβαια, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους ευθύνη έχουν και οι κεντρικάριοι του κόμματος, οι οποίοι τους είχαν διαβεβαιώσει ότι το κώλυμα θα ξεπεραστεί ψηφίζοντας κάποια τροπολογία στη Βουλή, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Η εκλογή της κας Σαπουνά ως υποψήφιας δημάρχου, στηριζόμενη από το ΣΥΡΙΖΑ, προξένησε μεγάλη θλίψη και απέραντη στενοχώρια σε κάποιους …σώγαμπρους οι οποίοι ανέμεναν αφελώς ότι μπορεί να ήταν εκείνοι οι εκλεκτοί του κυβερνώντος κόμματος.
Η εξέλιξη αυτή τους έχει δημιουργήσει μεγάλο εκνευρισμό γιατί πλέον έχουν μείνει άστεγοι και απ’ό,τι φαίνεται μετά από πολλά χρόνια θα είναι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου. Αυτά παθαίνει όμως όποιος νομίζει ότι το μπόι του είναι μεγαλύτερο από τη σκιά του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή