Μολότοφ & φωτιές Γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μολότοφ & φωτιές Γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Με έκπληξη παρακολουθούμε την πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την αλλαγή κάποιων αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα. Δεν θέλω να υπεισέλθω στο σύνολο της αναθεώρησης του Π.Κ., αλλά στις επίμαχες αλλαγές που μονοπώλησαν την επικαιρότητα και είναι πρώτα η μετατροπή της κατοχής μολότοφ από κακούργημα σε πλημμέλημα. Θα προσπαθήσω να μπω στο μυαλό του νομοθέτη για αυτή την αλλαγή, ή αλλιώς την «αιτιολογική πράξη» του νόμου. Ξεκινάμε λοιπόν από το τι είναι μολότοφ και πώς χρησιμοποιείται.

ε απλά λόγια, μια μολότοφ είναι ένα μπουκάλι γυάλινο περιέχον εύφλεκτο υγρό και ο «μολοτοφιστής» αφού ανάψει ενός είδους φυτίλι που είναι στο στόμιο του μπουκαλιού και αφού το πετάξει στον υποτιθέμενο εχθρό αστυνομικό, αυτό αναφλέγεται και είναι ικανό να προκαλέσει θανατηφόρα εγκαύματα στο θύμα. Βέβαια, κατά Κυρίτση δεν έχει πεθάνει κανένας από μολότοφ!!!! Ξέχασε φαίνεται ότι μολότοφ έβαλαν φωτιά και κάηκαν οι υπάλληλοι της Μαρφίν στη Σταδίου και ο διπλανός κινηματογράφος Αττικόν…
Προσέξτε τι λέει η πρόταση νόμου. Αν κάποιος ρίξει μολότοφ είναι κακούργημα, αλλά αν έχεις επάνω σου μολότοφ καμιά δεκαριά για παράδειγμα σε σακίδιο, όπως είχα δει στο Σύνταγμα με τις διαδηλώσεις εναντίον του πρώτου και δεύτερου μνημονίου, τότε αυτό είναι πλημμέλημα. Βλέπουμε δηλαδή ότι ο νομοθέτης αγνοεί την «πρόθεση έργω» και παραμένει στο «έργω». Με λίγα λόγια δεν είναι το ίδιο όταν είμαι οπλισμένος με σκοπό να κάνω εγκληματική πράξη με το να την κάνω κατά τον νομοθέτη.
Το ερώτημα είναι ποιο είναι το κατώφλι από την κατοχή μολότοφ μέχρι την ρίψη της; Οι διαφορές είναι ελάχιστες και ένας που πάει σε διαδήλωση με μολότοφ είναι αποφασισμένος να την χρησιμοποιήσει.
Γιατί λοιπόν το Υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει αυτή τη διάταξη στον Π.Κ.; Η απάντηση είναι απλή. Αυτοί που ρίχνουν μολότοφ και είναι πάρα πολλοί και εξασκημένοι, είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Ως κακουργηματική πράξη, με τον τρέχοντα Π.Κ., η κατοχή και χρήση μολότοφ δεν κατάφερε να περιορίσει την χρήση της πόσο μάλλον όταν το αδίκημα γίνει ελαφρύτερο. Το συμπέρασμα είναι ότι οι νομοθέτες καθ’ υπαγόρευση της κυβέρνησης μέσω του υπουργού δικαιοσύνης προσπάθησε να κάνει ένα είδος συναλλαγής με τον στρατό των μολοτοφιστών του Πολυτεχνείου ώστε να κερδίσει την εύνοιά τους και τους ψήφους τους. Για να θολώσουν τα νερά οι νομοθέτες πρότειναν και αλλαγή του ορισμού της εγκληματικής οργάνωσης, που ουσιαστικά μπορεί να γίνει συγχωροχάρτι σε εκκρεμείς δίκες του ποινικού κώδικα. Σε αυτό το σημείο παρενέβει και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν πάει η κυβέρνηση να δώσει συγχωροχάρτι στην Χρυσή Αυγή. Δεν ανέφερε τίποτα η νεολαία για τις μολότοφ.
Ένα άλλο θέμα που περιέχει η αναθεώρηση είναι ο ορισμός του βιασμού. Όπως είδα προσωπικά την τηλεόραση, ένας από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή, δήλωσε ότι ο βιασμός στοιχειοθετείται αν γίνει έργω απειλή κατά της ζωής του θύματος ή ασκηθεί βία επ’ αυτού. Αν δηλαδή ένα θύμα υποστεί βιασμό με διαφορετικό τρόπο αυτό δεν είναι βιασμός. Για παράδειγμα, ο εκβιασμός για να ενδώσει το θύμα δεν είναι έργω απειλή, αλλά ψυχολογική. Αν δύο τύποι πιάσουν μια κοπέλα και την ακινητοποιήσουν χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή της και την βιάσουν αυτό δεν είναι βιασμός γιατί δεν υπήρξε κίνδυνος για την ζωή της. Έχουμε εντελώς τρελαθεί νομίζω!
Μπορεί να λένε οι νομοθέτες ότι προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν τον Ποινικό Κώδικα, αλλά δεν κατάφεραν να αποφύγουν τον πειρασμό να κάνουν διατάξεις που σίγουρα θα έχουν θετικό εκλογικό αντίκτυπο στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα σε αυτή την αναθεώρηση συμπεριλαμβάνονται και αλλαγές που θα επηρεάσουν θετικά την έκβαση της δίκης για το Μάτι.
Αναφέροντας το Μάτι θα ασχοληθώ στο υπόλοιπο του άρθρο με το σοβαρό ζήτημα της πρόληψης των πυρκαγιών. Θα ήθελα όμως να πω ότι εκείνη την εποχή, είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Εκατόμβη» που δυστυχώς βγήκα αληθινός. Εκατό έφτασαν τα θύματα στο Μάτι. Τότε είχα γράψει για τις αιτίες και που σήμερα με επιβεβαιώνουν τα πορίσματα της ανάκρισης. Τα αίτια, δηλαδή της καταστροφής στο Μάτι, είναι σχεδόν ίδια με αυτά της καταστροφής στην Ηλεία του 2007. Η κακή οργάνωση της κρατικής μηχανής, η έλλειψη πόρων, η αδιαφορία, η απουσία έμπειρων στελεχών και οι πολιτικές παρεμβάσεις στην διοίκηση των δυνάμεων πυροπροστασίας προκάλεσαν στην ουσία τις μεγάλες καταστροφές. Οι ευθύνες της κρατικής μηχανής είναι πολύ μεγάλες, για τους παραπάνω λόγους, αλλά πολύ μεγαλύτερες είναι ότι και φέτος δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για πρόληψη των καλοκαιρινών πυρκαγιών.
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει καμιά παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για πρόληψη. Ούτε βέβαια είδαμε πρόταση νόμου που να αναμορφώνει επί το αυστηρότερο το ποινικό αδίκημα της εκούσιας ή ακούσιας πυρκαγιάς σε ισόβια κάθειρξη με δήμευση κάθε περιουσιακού στοιχείου του ενόχου. Δεν είδαμε καμιά ενημερωτική καμπάνια για τον κίνδυνο της πυρκαγιάς και των δεινών που προκαλεί. Στο Μάτι κάηκαν 100 άτομα, ο υπαίτιος της πυρκαγιάς τι πρέπει να πάθει; Είναι προφανές ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα ζητάνε εκτέλεση, άρα η πολιτεία δεν πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του νόμου;
Θα έπρεπε από τώρα να υπάρχουν σε όλα τα δελτία ειδήσεων και στις εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας προβολές με την φρίκη της πυρκαγιάς σε βαθμό τρομοκράτησης του πολίτη δείχνοντας τις καταστροφές που έχουν γίνει. Θα έπρεπε να γίνονται ενημερωτικές εκπομπές για τις ποινικές ευθύνες και τις συνέπειες που θα έχει η πράξη στον υπαίτιο. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εκπομπές για πυροπροστασία, για παρακίνηση των πολιτών για αυτοπροστασία καταγγέλλοντας οποιονδήποτε γείτονα, φίλο ή γνωστό όταν ανάβει φωτιά για να ψήσει π.χ. παϊδάκια ή να κάψει ξερά χόρτα ή να πετάξει τσιγάρο αναμμένο από το αυτοκίνητό του; Δεν θα έπρεπε η πυροσβεστική υπηρεσία ή το ΥΠΕΚΑ να μας δείξει πόσες χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί τα τελευταία χρόνια και την συνεπακόλουθη περιβαλλοντική καταστροφή; Για να μην τα πολυλογώ το ζήτημα των καλοκαιρινών πυρκαγιών έχει γίνει εθνικής σημασίας πρόβλημα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε δει καμιά προσπάθεια ενημέρωσης και λήψης προληπτικών μέτρων.
Προβλέπω ότι το ερχόμενο καλοκαίρι, όταν οι φωτιές θα μαίνονται σε άλλες «Κινέτες και Μάτια», οι κυβερνητικοί παράγοντες θα λένε ανοησίες στην τηλεόραση και οι δημοσιογράφοι στα κανάλια θα ψέγουν την κυβέρνηση που δεν πήρε μέτρα, αλλά τότε θα είναι κατόπιν εορτής. Βέβαια και κανείς δεν θα ρίξει ευθύνες και στον πολίτη που με την αδιαφορία του και την εγκληματική αμέλειά του γίνεται αίτιος φονικής πυρκαγιάς. Τώρα είναι ευκαιρία με την προτεινόμενη αναθεώρηση του Π.Κ. να προβλεφθούν άρθρα αποκλειστικά για την προστασία από τις πυρκαγιές και να μην εμπίπτουν αυτά τα αδικήματα στις γενικές διατάξεις του Π.Κ.
Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι εκτός από την κυβέρνηση και την κρατική μηχανή, ευθύνες έχει και ο πολίτης που είναι υποχρεωμένος να προστατεύει από την θέση και με τις πράξεις του το περιβάλλον, την περιουσία και την ζωή των συμπολιτών του. Μόνο τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ελλάδα ανήκει στον χώρο των πολιτισμένων κρατών. Αν καταστήσουμε τον πολίτη υπεύθυνο των πράξεων του πράγμα που στις μέρες μας δεν γίνεται, τότε αυτός θα απαιτήσει από την εκάστοτε κυβέρνηση μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή