Ξεκινά και φέτος η εκστρατεία ECOMOBILITY Οικολογική Μετακίνηση

Την ανάγκη δρομολόγησης πρωτοβουλιών και πολιτικών που θα διασφαλίζουν την υγιή διαβίωση των πολιτών και την ισότιμη πρόσβασή τους στις πόλεις, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Πρόεδρο Μ. Καραβασίλη και μέλη του Δ.Σ. του ECOCITY.

Αντικείμενο της Συνέντευξης Τύπου ήταν η έναρξη της εκστρατείας ECOMOBILITY Οικολογική Μετακίνηση η οποία διοργανώνεται για δέκατη έκτη συνεχόμενη χρονιά από το ECOCITY σε συνεργασία φέτος για πρώτη φορά με την ΚΕΔΕ και με τη συστράτευση σημαντικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών. Παράλληλα, για πέμπτη χρονιά υλοποιείται και η εκστρατεία FREE MOBILITY για τα Ειδικά Σχολεία και για πρώτη χρονιά, πιλοτικά, εκστρατεία για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας της χώρας. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η διάρκεια των εκστρατειών είναι ετήσια. Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκινά αυτό το μήνα και ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στις Βρυξέλλες και τη συμμετοχή των ομάδων στο ECOCAMP το καλοκαίρι 2019. Στη νέα περίοδο 2018-19, στην εκστρατεία ECOMOBILITY συμμετέχουν oμάδες μαθητών από 31 Γυμνάσια, Ειδικά Σχολεία και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας από 28 πόλεις της χώρας.
Οι ομάδες των μαθητών, με τις εργασίες και τις προτάσεις τους, καλούνται να αναδείξουν λύσεις για την αλλαγή συνθηκών και συνηθειών κυκλοφορίας στην πόλη τους, ενώ κυρίαρχο στοιχείο είναι η στήριξη του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης και ο περιορισμός των εμποδίων στην πρόσβαση στις πόλεις. Ταυτόχρονα παρουσιάζουν την ανάγκη της πράσινης μετακίνησης, του καθαρού αέρα και της σωστής λειτουργίας των πόλεων. Στόχος είναι οι προτάσεις των μαθητών να αξιοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς και τις τοπικές αρχές.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης τόνισε πως η αυτοδιοίκηση μέσα από δράσεις και επενδυτικές πρωτοβουλίες έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό και πολυδιάστατο ρόλο στη περιβαλλοντική προστασία, στην εξοικονόμηση πόρων, στη τοπική ανάπτυξη και απασχόληση.
«Καθημερινά αποδεικνύεται πλέον ότι η Αυτοδιοίκηση παρά τις θεσμικές της αδυναμίες και το έλλειμμα πόρων είναι μπροστά, είναι πρωτοπόρα στα ζητήματα αυτά» τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Οι παρεμβάσεις μας δεν πρέπει να υπηρετούν και να ικανοποιούν μεγαλεπήβολα σχέδια αλλά τη καθημερινότητα του πολίτη, την άνετη μετακίνησή του, την ασφάλεια, τη προσβασιμότητα σε κτίρια και υποδομές, τη δημιουργία συνθηκών και συνηθειών κυκλοφορίας στην πόλη τους, συνθηκών που κυρίαρχο στοιχείο είναι η στήριξη του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης και ο περιορισμός των εμποδίων σε κάθε πρόσβαση και λειτουργία της πόλης . Πρέπει αυτά τα ζητήματα να γίνουν κτήμα και τρόπος ζωής των πολιτών. Το ECOMOBILITY και FREEMOBILITY έρχεται να ευαισθητοποιήσει, να παρακινήσει, να επιβραβεύσει τις προσπάθειες αυτές».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης εξήρε την περιβαλλοντική και κοινωνική αξία αυτής της πρωτοβουλίας, επισημαίνοντας πως επιβραβεύεται το ελληνικό ανήσυχο πνεύμα, η ελληνική δημιουργικότητα, η οικολογική συνείδηση του δημότη μας και οι ικανότητες της νέας γενιάς.
«Θα συνεχίσω να είμαι εδώ να είμαι δίπλα σας και από το νέο μου θεσμικό ρόλο που ελπίζω οι πολίτες της Αττικής να μου αναθέσουν ώστε η Αθήνα, ο Πειραιάς, το λεκανοπέδιο, η Αττική στο σύνολό της να γίνει μια πρότυπη Περιφέρεια για την οικολογική μετακίνηση, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη» ανέφερε.
Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ECOCITY κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της δράσης που εστιάζει στην αυτενέργεια και την ομαδικότητα των μαθητών, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της ευγενούς άμιλλας των εκπαιδευτικών και την ευγένεια του έργου των εθελοντών αξιολογητών και οργανωτών.
Ο Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» παρουσίασε συνοπτικά τα Συμπεράσματα πρόσφατου Συνεδρίου με θέμα «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στις Ελληνικές Πόλεις».
Ο Δρ Κώστας Βαφειάδης, Μέλος ΔΣ ECOCITY, Υπεύθυνος Επιτροπών Αξιολόγησης παρουσίασε την μεγαλύτερη συστράτευση που πραγματοποιείται σε εθελοντικό πρόγραμμα Επιστημονικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Κοινωνικών Φορέων που συνεργάζονται για την ευαισθητοποίηση των νέων και την αλλαγή συμπεριφορών μετακίνησης στις πόλεις της χώρας.
Ο κ. Θάνος Βλαστός, Καθηγητής Πολεοδομίας και Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού ΕΜΠ και μέλος του ΔΣ ECOCITY, παρουσίασε τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα έρευνας του Εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών με τίτλο «Επιλογές μαθητών για την μετακίνηση προς τα σχολεία» τα οποία συνοψίζονται στο ότι οι μαθητές έχουν ανάγκη τα ΣΒΑΚ για την ασφαλή μετακίνησή τους στα σχολεία.
«Καθοριστικής σημασίας είναι η εφαρμογή των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στις Ελληνικές Πόλεις που σχεδιάζονται με διεθνή πρότυπα αλλά προσαρμογή αναγκαία για την ελληνική πραγματικότητα και με έμφαση στην υπέρβαση των εμποδίων τοπικού χαρακτήρα» τόνισε η κυρία Καλλιόπη Παπαδάκη, Εθνική Συντονίστρια Βιώσιμης Κινητικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Xαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Αναγνωστόπουλος Αθανάσιος, αρμόδιος περιβάλλοντος – κλιματικής αλλαγής.
(Πηγή: aftodioikisi.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή