Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

21 «τρόφιμα διαίτης»που παχαίνουν

Τι είναι τα ‘τρόφιμα διαίτης’

• Τα τρόφιμα που νομίζεις ότι είναι υγιεινές επιλογές, αλλά τελικά παχαίνουν!

Τρόφιμα διαίτης’ είναι τα τρόφιμα εκείνα που ονομάζονται ‘χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά’, ‘χαμηλών θερμίδων’ ή ‘χωρίς λιπαρά’.

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα απευθύνονται ιδιαίτερα σε ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν σωματικό βάρος.

Ωστόσο, πολλά από αυτά τα τρόφιμα μπορεί τελικά να αυξήσουν την περιφέρεια της μέσης σας (συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς) παρά να την μειώσουν.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τις 21 τροφές που συχνά θεωρούνται υγιεινές επιλογές και που μπορεί στην πραγματικότητα, να προκαλέσουν αύξηση του βάρους σας:

1. Smoothies και ροφήματα πρωτεϊνης

Τα smoothies και τα ροφήματα πρωτεϊνης είναι από τα πρώτα τρόφιμα ‘’παγίδα’’.

Μερικά από αυτά είναι πραγματικά πολύ υγιεινά και ωφέλιμα για τον οργανισμό, υπάρχουν όμως και κάποια που είναι πολύ υψηλά σε θερμίδες.

Για παράδειγμα μερικά smoothies που μπορούμε να βρούμε έτοιμα σε διάφορα μαγαζιά περιέχουν περίπου 14 κουταλάκια του γλυκού (55 γραμμάρια) ζάχαρης σε ένα μόνο μπουκάλι (450 ml).

Επιπλέον, ορισμένα πρωτεϊνικά ροφήματα περιέχουν περίπου 400 θερμίδες ανά μπουκάλι (450 ml).

2. Γιαούρτι με γεύση φρούτων χαμηλών λιπαρών

Το λίπος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που συχνά ενισχύει την γεύση των τροφίμων.

Όταν αφαιρείται το λίπος με σκοπό να μειωθούν οι θερμίδες ορισμένων προϊόντων, συνήθως προστίθεται ζάχαρη για να βελτιωθεί η γεύση.

Πολλά γιαούρτια με γεύση φρούτων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι φορτωμένα με προστιθέμενα σάκχαρα, κάτι που δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους ή στην γενικότερη υγεία.

Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι (225 γραμμάρια) «φρουτένιου» γιαουρτιού χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά περιέχει πάνω από 7 κουταλάκια του γλυκού (29 γραμμάρια) ζάχαρης.

Σε μια 11ετή μελέτη που έγινε σε 8.238 γυναίκες, όσες κατανάλωναν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά εμφάνισαν χαμηλότερο βάρος από ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν αντίστοιχα προϊόντα χαμηλών λιπαρών με διάφορες γεύσεις φρούτων.

3. Φρουτοποτά

Πολλοί άνθρωποι πίνουν φυσικούς χυμούς φρούτων, λαχανικών ή συνδυασμό και των δύο προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία ή να ενισχύσουν την απώλεια βάρους τους.

Αν και αυτό δεν ισχύει για όλους τους χυμούς φρούτων, ιδιαίτερα για τα φρουτοποτά όπου τα περισσότερα περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

4. «Υγιεινά» γλυκαντικά

Με πολλούς ανθρώπους στις μέρες μας να ‘κόβουν’ την λευκή ζάχαρη από την διατροφή τους, τα γλυκαντικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο ως ‘υγιή’ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

Αγάβη, ζάχαρη καρύδας και σουκραλόζη είναι μόνο μερικά από τα πολλά γλυκαντικά που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο.

Παρόλο που τα προϊόντα αυτά συχνά θεωρούνται υγιή, ορισμένα από αυτά μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Η αγάβη, για παράδειγμα, είναι υψηλότερη σε θερμίδες από την επιτραπέζια ζάχαρη και εξαιρετικά υψηλή σε φρουκτόζη, έναν τύπο σακχάρων που μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση της ινσουλίνης και τη συσσώρευση λίπους.

5. Δημητριακά «διαίτης»

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τα δημητριακά αυτά είναι μια πιθανή επιλογή για να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Ενώ αυτά τα δημητριακά μπορεί να είναι χαμηλά σε θερμίδες, ορισμένα από αυτά συχνά φορτώνονται με προστιθέμενα σάκχαρα.

Επιπλέον συνήθως στερούνται την πρωτεΐνη και τα καλά λιπαρά που σας βοηθούν να αισθανθείτε πιο χορτάτοι.

Μια μελέτη σε 30 άντρες έδειξε ότι ένα πρωινό με αυγά και τοστ έδωσε μεγαλύτερη πληρότητα και οδήγησε σε σημαντικά λιγότερες θερμίδες που καταναλώθηκαν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας από ότι σε όσους κατανάλωναν για πρωϊνό δημητριακά.

6. Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι πιο μικρά και πιο ‘εύκολα’ προς κατανάλωση από ότι τα φρέσκα φρούτα, πολλές φορές καταλήγουμε στο να καταναλώνονται παραπάνω από όσα θα έπρεπε.
7. Συσκευασμένα διατητικά τρόφιμα

Από τα ‘μπισκότα διαίτη’ μέχρι τα πατατάκια χωρίς λίπος, τα ράφια των σουπερ μαρκετ είναι γεμάτα τέτοια τυποποιημένα τρόφιμα.

Ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι αρκετά νόστιμα και δελεαστικά, τα περισσότερα μπορεί να είναι ανθυγιεινά.

Πολλά από αυτά τα τρόφιμα περιέχουν συντηρητικά, ανθυγιεινά λίπη και τεχνητά γλυκαντικά που μπορεί να βλάψουν την υγεία σας.
8. Αρωματισμένος Καφές

Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη δρα ως ήπιο κατασταλτικό της όρεξης, το οποίο οδηγεί πολλούς ανθρώπους να αυξάνουν την πρόσληψη καφέ όταν προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους.

Παρόλο που ο καφές έχει πολλά οφέλη για την υγεία, θα πρέπει να αποφεύγετε ορισμένα είδη καφέ όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Πολλά από αυτά τα είδη όπως είναι ο latte, ο φραπέ και ο καπουτσίνο είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες.

Για παράδειγμα, ένα Venti Cinnamon Dolce Latte που παρασκευάζεται με αποβουτυρωμένο γάλα – και χωρίς πρόσθετη κτυπημένη κρέμα γάλακτος – έχει περίπου 280 θερμίδες και 12 κουταλάκια του γλυκού (50 γραμμάρια) ζάχαρης.

9. ‘Έτοιμες’ σαλάτες

Οι σαλάτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα στην προσπάθεια μείωσης του βάρους.

Αντιθέτως σαλάτες με πιο ανθυγιεινά συστατικά όπως είναι η υπερβολική σως δεν θα σας βοηθήσουν στη επίτευξη του στόχου σας.

Οι έτοιμες σαλάτες που μπορείτε να βρείτε σε πολλά μαγαζιά πλέον, συχνά είναι πολύ υψηλές σε θερμίδες.

10. Μπάρες πρωτεϊνης

Πολύ συχνά αρκετοί επιλέγουν την κατανάλωση μια μπάρας πρωτεϊνης ως μια γρήγορη επιλογή για παροχή ενέργειας.

Αν και μερικές από αυτές μπορούν πραγματικά να είναι υγιεινές, κάποιες άλλες περιέχουν πολλές θερμίδες, ζάχαρη και τεχνητά συστατικά.

Για παράδειγμα μια τέτοια μπάρα μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 330 θερμίδες καθώς περιέχει περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

 

Βρείτε τα υπόλοιπα Εδώ