Πώς να αντιμετωπίσετε μια «δύσκολη» δασκάλα

Το δημοτικό σχολείο είναι η πρώτη μικρή κοινωνία με την οποία έρχεται σε επαφή το παιδί μας. Με τη δική μας βοήθεια και καθοδήγηση μαθαίνει να κοινωνικοποιείται, να αντιμετωπίζει τις πρώτες δύσκολες καταστάσεις της ζωής του και να συνειδητοποιεί πως ο κόσμος δεν γυρνά γύρω από εκείνο. Αναπτύσσει τις πρώτες φιλικές σχέσεις του οι οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα διαρκέσουν για τουλάχιστον έξι χρόνια και μαθαίνει να δένεται και να εμπιστεύεται ανθρώπους εκτός του οικογενειακού του κύκλου.

Οι πρώτες του δασκάλες παίζουν καθοριστικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία, αφού είναι εκείνες που παίρνουν για λίγες ώρες το ρόλο της μαμάς, κερδίζουν το σεβασμό και την αγάπη των παιδιών ενώ τους εμπνέουν αγάπη για τη μάθηση και τη γνώση. Δεν είναι τυχαίο που λένε πως οι πρώτες δασκάλες του μικρού μας μπορούν να καθορίσουν ολόκληρη τη σχολική πορεία ενός μαθητή.

Τι γίνεται, όμως, εάν το παιδί μας δεν τα πάει καλά με τη δασκάλα του; Εάν η συμπεριφορά της δεν του ταιριάζει και κινδυνεύει να αντιπαθήσει το ίδιο το σχολείο και τη μάθηση;

Προς το παιδί:

Συζητήστε μαζί του

Το πρώτο βήμα για την επίλυση ενός τόσο ιδιαίτερου προβλήματος, είναι να το εντοπίσουμε και να μιλήσουμε με το παιδί μας. Η συζήτηση για όσα το απασχολούν θα ξεκαθαρίσει γρήγορα το τοπίο ώστε να γνωρίζουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Επιπρόσθετα, το παιδί θα νιώσει πως το ακούτε, το καταλαβαίνετε και θέλετε να το βοηθήσετε ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε μαζί του.

Μην μιλήσετε άσχημα για τη δασκάλα ή το σχολείο, ακόμα κι αν έχετε ενστάσεις

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας μπροστά στο παιδί, ακόμα κι αν δεν εγκρίνετε τη στάση της δασκάλας. Ενθαρρύνετέ το να σας μιλάει ώστε να μην χάσετε την επαφή σας, αλλά προσπαθήστε να τονίσετε πως η δασκάλα και το σχολείο εν γένει είναι θα το βοηθήσουν να διευρύνει τους ορίζοντές και τις γνώσεις του. Εξάλλου, μην ξεχνάτε πως σύντομα η δασκάλα του θα αλλάξει. Η ο σεβασμός που τρέφει για το σχολείο και τη μάθηση, όμως, δεν πρέπει να αλλοιωθούν εξαιτίας της.

Συνεργαστείτε και βρείτε παρέα τρόπους για να αντιμετωπίσει μόνο του τη δύσκολη κατάσταση

Πάντα υπάρχουν τρόποι οι οποίοι μας ικανοποιούν και μας βοηθούν να προσαρμοστούμε στις καταστάσεις της ζωής. Φανείτε δημιουργική και εφευρετική και, μέσα από παιχνίδι και συζήτηση, βοηθήστε το παιδί σας να βρει τους δικούς του τρόπου για να αντιμετωπίσει αυτή την δύσκολη κατάσταση. Δεν χρειάζεται ούτε να καταπιεστούμε, αλλά ούτε και γίνουμε αντιδραστικοί. Αρκεί να είναι συνεπές και να μην δίνει δικαιώματα, για να μπορεί έπειτα να κερδίσει τις μικρές του μάχες. Οι καβγάδες και οι ακραίες συμπεριφορές δεν βοηθούν, και μία τέτοια κατάσταση σας δίνει την ευκαιρία να δώσετε στο μικρό σας ένα πολύτιμο μάθημα: οι μέχρι τώρα επαναστάσεις που έχουν πετύχει, έχουν συντελεστεί μέσα από δουλειά, συνέπεια και γνώση.

Δώστε του να καταλάβει πως οι «δύσκολοι» άνθρωποι είναι μέρος της ζωής

Η προσαρμοστικότητα είναι ένα, επίσης, βασικότατο μάθημα που παίρνουν τα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Οι άνθρωποι τους οποίους συναναστρεφόμαστε δεν είναι πάντα αυτοί που θέλουμε κι αυτοί που μας ταιριάζουν 100%. Καθένας είναι ξεχωριστός, μοναδικός και καλό είναι να βρίσκουμε τρόπο να είμαστε ήρεμοι κι ευτυχισμένοι ανεξάρτητα από το ποιον έχουμε απέναντί μας.

Προς τη δασκάλα:

Μιλήστε της ειλικρινά και με σεβασμό

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ του δασκάλου και του γονιού. Αφήστε κατά μέρους την ντροπή ή τον θυμό και μιλήστε στη δασκάλα με ειλικρίνεια και σεβασμό. Μην ξεχνάτε πως ο στόχος σας είναι κοινός: η σωστή διαπαιδαγώγηση και η μόρφωση του παιδιού σας. Ακούστε όσα έχει να σας πει, ανταλλάξτε απόψεις και συζητήστε για μια κοινή, διαφοροποιημένη αντιμετώπιση του μικρού σας. Όσο πιο γρήγορα μιλήσετε μαζί της, τόσο πιο άμεσα και εύκολα θα λυθούν τα προβλήματά σας.

Εάν δεν δείτε αλλαγή και βελτίωση, μιλήστε στη διευθύντρια

Εάν το πρόβλημα συνεχίζεται κι αφού βεβαιωθείτε πως η δασκάλα δεν έχει κάνει το παραμικρό για να βοηθήσει εσάς και το παιδί, μη διστάσετε να φτάσετε το θέμα μέχρι τη διευθύντρια του σχολείου. Πάντα με ευγένεια και σεβαστό, μιλήστε για όσα αντιμετωπίζετε και απαιτήστε μια διαφορετική προσέγγιση ώστε να μην φτάσει το παιδί στο σημείο να μισεί τη μάθηση και το σχολείο. Διεκδικήστε το δίκιο σας χωρίς να προσβάλλετε το δίκιο του συνομιλητή σας και δώστε στο παιδί σας το καλύτερο παράδειγμα!

Πηγές

www.mama365.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή