Ξεκινά η ανάπλαση του λατομείου της «ΛΑΤΟ»

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ξεκινά η ανάπλαση του λατομείου της «ΛΑΤΟ»

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου οι όροι της Προγραμματικής Σύμβασης που θα υπογράψει ο Δήμος Γαλατσίου με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, για το έργο της ανάπλασης της δημόσιας δασικής έκτασης της ΛΑΤΟ, ένα έργο προϋπολογισμού 347.200,00 ευρώ το οποίο θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου Γαλατσίου. Σκοπός της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης είναι να αναλάβει ο Δήμος Γαλατσίου την ανάπτυξη έργων και εγκαταστάσεων που θα εμπλουτίσουν τη βλάστηση, θα αποκαταστήσουν την μορφολογία της έκτασης, θα βελτιώσουν την αισθητική του τοπίου και κυρίως θα εξασφαλίσουν την ασφαλή και άνετη πρόσβαση στον εγκαταλελειμμένο χώρο της ΛΑΤΟ των Γαλατσιωτών και όχι μόνο, που επιθυμούν να αθληθούν, να περπατήσουν στη φύση και να απολαύσουν έναν πνεύμονα πρασίνου μέσα στον ασφυκτικό αστικό ιστό.

Aναψε λοιπόν το πράσινο φως για την ανάπλαση μέρους του εγκαταλελειμμένου χώρου της ΛΑΤΟ, εμβαδού 24.713,155 τ.μ. Η έγκριση των όρων της προγραμματικής σύμβασης από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας ήταν απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου αυτή να υπογραφεί μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του Δήμου Γαλατσίου.
Η έκταση του πρώην Λατομείου «ΛΑΤΟ», συνολικού εμβαδού 115 στρ. περίπου, που βρίσκεται ανατολικά του Δήμου μας, εκτός του ρυμοτομικού του σχεδίου και συνορεύει βόρεια εν μέρει με δασική αναδασωτέα έκταση (ιδιωτική οδός ΛΑΤΟ) και εν μέρει με Δήμο Ψυχικού, νότια με δασική αναδασωτέα έκταση, ανατολικά με όριο Δήμου Ψυχικού (κορυφογραμμή) και δυτικά με αναδασωτέα έκταση και στην οποία κατά το παρελθόν είχε αναπτυχθεί λατομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα σήμερα, κι ενώ αυτή έχει σταματήσει, το ανάγλυφο, η μορφολογία και η βλαστητική φυσιογνωμία της όλης έκτασης να χρήζουν αποκατάστασης και αναβάθμισης προκειμένου να είναι δυνατή η κατά προορισμό χρήση της.
Τμήμα εμβαδού 24.713,155 τ.μ. στο οποίο αφορά η εν λόγω προγραμματική σύμβαση, ανήκει στην προαναφερθείσα έκταση η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως δασική – αναδασωτέα, σύμφωνα την με την υπ’ αριθ. 1147/1994 απόφαση του Νομάρχη Αθηνών, επιπλέον και έχει ενταχθεί στο Μητροπολιτικό Πάρκο Τουρκοβουνίων – Αττικό Άλσος, σύμφωνα με το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών (4277/2014, ΦΕΚ 156/Α/2014). Η δασική – αναδασωτέα περιοχή του πρώην λατομείου «ΛΑΤΟ» που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υπερτοπικούς χώρους πρασίνου της Αττικής. Σήμερα η έκταση αυτή είναι εγκαταλελειμμένη, μη προσβάσιμη στο κοινό και τις νυχτερινές ώρες ίσως και επικίνδυνη για τους επισκέπτες.
Ας δούμε αναλυτικά τί προβλέπει η εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση.

ΣΚΟΠΟΣ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Σκοπός της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης είναι η εκπόνηση μελέτης και η εκτέλεση του έργου: «Ανάπλαση Δημόσιας Δασικής έκτασης στη θέση ΛΑΤΟ στο Δήμο Γαλατσίου» σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Γαλατσίου Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αττικής.
Αντικείμενο είναι η εκπόνηση μελέτης και η εκτέλεση έργων κατεδάφισης, περίφραξη του χώρου – φύτευση, που αφορούν την αποκατάσταση του δασικού χαρακτήρα της περιοχής ΛΑΤΟ και αποσκοπούν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, όπως αυτά αναφέρονται στο επόμενο άρθρο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη και εκτέλεση των παρακάτω έργων:
1) Γενική μελέτη για έκταση εμβαδού 24.713,155 τ.μ στη θέση ΛΑΤΟ του Δήμου Γαλατσίου
2) Πλήρεις τεχνικές μελέτες και τεύχη δημοπράτησης για τα έργα που προβλέπονται από την παραπάνω γενική μελέτη.
Ως προς τα έργα:
1) Κατεδάφιση των υπαρχόντων ισόγειων εγκαταλελειμμένων δομημάτων, στεγάστρων, πλατφόρμα και τμήματα τοιχίων από σκυρόδεμα.
Δομήματα:
• Κτίριο Α = 91,40τ.μ
• Κτίριο Β = 309,30τ.μ
• Κτίριο Γ = 85,20.
2) Περίφραξη με σταθερό συρματόπλεγμα ύψους περίπου 1,80 μ και μήκος περίπου 680 μ.
3) Φύτευση όλου του χώρου

ΔΑΠΑΝΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
ΤΟΥ  ΕΡΓΟΥ
Η δαπάνη για την υλοποίηση του έργου, που ανέρχεται στο ύψος των 347.200,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των ΕΟ + ΓΕ, Απροβλέπτων, Αναθεώρησης και ΦΠΑ) και θα καλυφθεί εξολοκλήρου με μέριμνα του Δήμου Γαλατσίου από πόρους που έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει ο ίδιος.

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Η διάρκεια της παρούσης σύμβασης αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της και ορίζεται σε δύο έτη (2). Σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών η εκτέλεση της σύμβασης μπορεί να παραταθεί με τους ίδιους όρους για έξι (6) μήνες ακόμη, μετά από αίτηση του Δήμου Γαλατσίου, σχετική γνώμη της Επιτροπής Τεχνικού Συμβουλίου Δασών και την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Η σύμβαση μπορεί να διακοπεί μονομερώς από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Επίλυσης Διοικητικών Διαφορών, εάν στη πορεία εκτέλεσης της, διαπιστωθεί η συστηματική άρνηση του Δήμου Γαλατσίου να συνεργαστεί και να εκπληρώσει τις προβλεπόμενες από την παρούσα σύμβαση υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος για τη σωστή εκτέλεση των έργων και την προστασία του δασικού χαρακτήρα της έκτασης και του οικοσυστήματος της περιοχής. Στη περίπτωση αυτή συνεχίζονται οι προγραμματισμένες εργασίες από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία και η δαπάνη τους καταλογίζεται σε βάρος του Δήμου Γαλατσίου.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα, τα έργα θα εκτελούνται σύμφωνα με ετήσια προγράμματα που θα συντάσσονται από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Μετά την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος Γαλατσίου δεσμεύεται για τη συντήρηση του με αποκλειστικά ιδίους πόρους, για διάστημα 20 ετών, σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας του δάσους, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου και την εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας του χώρου δασικής αναψυχής, που θα πρέπει να εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση του έργου, κατά τα οριζόμενα στην 66102/970/23-2-95 απόφαση του Υφυπουργού Γεωργίας, από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία. Η κυριότητα της έκτασης πάντως παραμένει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Για την καλύτερη διαχείριση και παρακολούθηση του έργου, συστήνονται επίσης δύο Επιτροπές που είναι επιφορτισμένες, μεταξύ άλλων, με τη ρύθμιση λεπτομερειών και διαδικαστικών θεμάτων για την εφαρμογή των όρων της Σύμβασης και φυσικά παρακολούθησης της εκτέλεσης των έργων.
Η Επιτροπή Επίλυσης Διοικητικών Διαφορών, που είναι τετραμελής και απαρτίζεται από δύο εκπροσώπους κάθε συμβαλλόμενου μέρους. Σ’αυτή συμμετέχουν:
Για τη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων με τον νόμιμο αναπληρωτή του, ως πρόεδρος και ο εκάστοτε Διευθυντής Αναδασώσεων Αττικής με τον νόμιμο αναπληρωτή του.
Για τον ΟΤΑ Δήμο Γαλατσίου, οι αντιδήμαρχοι Μάνος Ελευθερίου με αναπληρωτή τον δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Ροπόδη και Βασίλειο Δερεδίνη με αναπληρωτή τον δημοτικό σύμβουλο Γεώργιο Αμοργιανό.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης που είναι επίσης τετραμελής και αποτελείται από δύο εκπροσώπους της Δ/νσης Αναδασώσεων Αττικής με τους αναπληρωτές τους και από πλευράς Δήμου Γαλατσίου από τους Βασίλη Δερεδίνη με αναπληρωτή τον Μάνο Ελευθερίου και τους Γεώργιο Αμοργιανό με αναπληρωτή τον Παναγιώτη Ροπόδη.

Πήγαινε στην κορυφή