B. Γιαννακόπουλος «Σε κάποιον χάριζαν γάιδαρο& αυτός τον κοίταζε στα δόντια»

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
B. Γιαννακόπουλος «Σε κάποιον χάριζαν γάιδαρο& αυτός τον κοίταζε  στα δόντια»

Δηλώνω ότι είμαι υπέρ της συμμετοχής των νέων
στα κοινά του Δήμου και όχι μόνο.
Μακάρι οι νέοι να έχουν τη διάθεση και το χρόνο
να συμμετάσχουν σε πολλές συλλογικές δραστηριότητες,
οι οποίες σκοπό έχουν το όφελος της κοινωνίας.
Με μία όμως προϋπόθεση: να μην διαθέτουν γερασμένα μυαλά.
Αν η συμπεριφορά τους και η σκέψη τους είναι ίδιες με εκείνες όσων
έχουν ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση της κοινωνίας,
τότε καλύτερα να μείνουν σπιτάκι τους.
Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!


Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26 Φεβρουαρίου, το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν αυτό για την «Έγκριση και αποδοχή των όρων προγραμματικής σύμβασης για το έργο Ανάπλασης Δημόσιας Δασικής Έκτασης στη θέση ΛΑΤΟ».

Είναι μια σύμβαση μεταξύ του Δήμου Γαλατσίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και αφορά 25 περίπου στρέμματα της περιοχής ΛΑΤΟ. Ο Δήμος Γαλατσίου αναλαμβάνει την υποχρέωση να συντάξει μελέτες για την κατεδάφιση των τριών υπαρχόντων κτιρίων, την περίφραξη με σταθερό συρματόπλεγμα και τέλος τη φύτευση του χώρου. Η έκταση αυτή, όπως αναφέρεται και στη σύμβαση, είναι μέρος των 115 στρεμμάτων της περιοχής ΛΑΤΟ, είναι χαρακτηρισμένη ως δασική αναδασωτέα και έχει ενταχθεί σύμφωνα με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών στο Μητροπολιτικό Πάρκο Τουρκοβουνίων – Αττικό Άλσος.
Το κόστος για τα έργα ανάπλασης θα φτάσει τα 347.000 ευρώ και η έκταση θα παραχωρηθεί στο Δήμο Γαλατσίου για 20 χρόνια, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για την προστασία και τη συντήρησή της.
Μετά την εισήγηση και τις απαντήσεις που δόθηκαν προς τους δημοτικούς συμβούλους από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας. Θα περίμενε κανείς ότι ένα τέτοιο θέμα θα ψηφιζόταν ομόφωνα. Αμ δε! Αυτοί οι οποίοι ψήφισαν υπέρ ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και από την αντιπολίτευση οι Μανιάτης και Σκληράκης. Λευκό ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ζώμπος Κ., Μαγκανάρης Ν., Κιούπης Χρ., Δαβίλλας Π. με το σκεπτικό, το οποίο αναπτύχθηκε από τον Νίκο Μαγκανάρη, και το οποίο λέει ότι: «η έκταση αυτή των 25 στρεμμάτων θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά από την Αττικό Μετρό για την εναπόθεση των μπαζών από τις εκσκαφές και υπάρχει κίνδυνος, αφού δεν θα έχει γίνει η επιχωμάτωση του λατομείου σύμφωνα με κάποια τεχνική μελέτη, να καταρρεύσει το βουνό με τα χώματα και να καταστρέψει το Γαλάτσι.» Προς ενίσχυση μάλιστα της άποψής του έκανε αναφορά και στο λατομείο Βιαρόπουλου.
Ξεκινώντας από το τέλος θα πρέπει να αναφέρω ότι στο λατομείο Βιαρόπουλου, ο Δήμος Γαλατσίου ήταν απλώς παρατηρητής, δεν είχε καμία αρμοδιότητα. Την ευθύνη για την αποκατάσταση του λατομείου την είχε ο Οργανισμός της Αθήνας (ΟΡΣΑ) και επιβλέπουσα αρχή ήταν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ο ΟΡΣΑ είχε υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με ιδιωτική εταιρία η οποία είχε αναλάβει το έργο της αποκατάστασης. Επειδή τα έργα δεν προχωρούσαν σύμφωνα με την τεχνική μελέτη, ο Δήμος Γαλατσίου με το υπ’άριθμ. 21264/19-9-2003 έγγραφό του προς τον ΟΡΣΑ και την ΓΓΑ ζητά «την απομάκρυνση των μεγάλων βράχων που έχουν αποκαλυφθεί στα επιχώματα και κρέμονται με άμεσο κίνδυνο πτώσης καθώς και των τεμαχίων μπετού με εξέχοντα σίδερα, των σαμπρελών, βαρελιών κλπ., την αποκατάσταση της περίφραξης που κατέστρεψαν τα φορτηγά του εργολάβου και την εφαρμογή της συγκεκριμένης μελέτης, ιδιαίτερα ως προς την αποχέτευση του χώρου με την κατασκευή τραπεζοειδούς τάφρου στη θέση της οποίας απλώς έχουν φυτευθεί ορισμένα δέντρα».
Σε κάποιο επόμενο φύλλο του «ΠΑΛΜΟΥ» θα δημοσιεύσουμε τι ακριβώς προέβλεπε η τεχνική μελέτη αποκατάστασης του λατομείου, η οποία πράγματι δεν τηρήθηκε.
Αν στο μέλλον προκύψει παρόμοιο θέμα αποκατάστασης και επιχωμάτωσης για το λατομείο της ΛΑΤΟ, την ευθύνη θα την έχει ο Δήμος Γαλατσίου, ο οποίος βάσει της προγραμματικής σύμβασης, θα είναι ο διαχειριστής της έκτασης. Ο κ. Μαγκανάρης όμως προβλέπει ότι δεν ξέρω σε πόσα χρόνια από σήμερα, ο τότε δήμαρχος Γαλατσίου, που δεν ξέρουμε ποιος θα είναι, δεν θα εκπονήσει και δεν θα εφαρμόσει καμία τεχνική μελέτη αποκατάστασης του λατομείου.
Προς ενημέρωσή σας, ο τελικός μειοδότης για την κατασκευή του Μετρό στο Γαλάτσι θα ανακηρυχθεί στο τέλος του χρόνου.
Λευκό ψήφισαν επίσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γρ. Χαραλαμπίδης και Χ. Βουρδουμπάς, γιατί όπως τόνισαν η σύμβαση είναι μονομερής και εμπεριέχει ευθύνες και ρήτρες μόνο για το Δήμο Γαλατσίου.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπ. Παναγιώτου και Αρ. Παπαδοκωστόπουλος είχαν αποχωρήσει λίγο πριν τη συζήτηση του θέματος, διαμαρτυρόμενοι για τη μη έγκαιρη ενημέρωσή τους για ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης που ήρθε προς συζήτηση.
Πριν την ψηφοφορία του θέματος είχαν αποχωρήσει επίσης Κιτσίνη Γ., Παναγιωτακοπούλου Α. και Ζέρβα Ε.
Τελειώνοντας, θέλω να σημειώσω το εξής: Επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο δεν σημαίνει ότι η διοίκηση του Δήμου θα πρέπει να κατεβάσει τα μολύβια και να σταματήσει να δουλεύει ούτε η αντιπολίτευση να καταψηφίζει θέματα τα οποία είναι προς όφελος της Γαλατσιώτικης κοινωνίας. Γιατί το όλο θέμα μου θυμίζει μια παροιμία που λέει «σε κάποιον χάριζαν γάιδαρο κι αυτός τον κοίταζε στα δόντια».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή