Ήταν όλοι εκεί! Γράφει ο Βαασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ήταν  όλοι  εκεί! Γράφει ο Βαασίλης Γιαννακόπουλος

Ομολογώ ότι όταν ο Γιώργος Μαρκόπουλος μού είχε αναφέρει ότι θα πραγματοποιήσει τη συγκέντρωση για τον απολογισμό των πεπραγμένων του στο χώρο του Παλαί, κατ’αρχάς δεν πείστηκα. Και δεν πείστηκα γιατί, όπως είχα πει και στον ίδιο, η κίνησή του αυτή είχε ένα ρίσκο διότι ο χώρος είναι μεγάλος και θα έπρεπε να κινητοποιηθεί πολύ για να κατορθώσει να τον γεμίσει. Μετά τη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής, 17/2, ο χώρος αυτός απεδείχθη μικρός.

Η  αίθουσα του πρώην προπονητηρίου της ρυθμικής και σημερινό τηλεοπτικό στούντιο ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Κοινώς δεν έπεφτε καρφίτσα! Εκτός αυτού και στους βοηθητικούς χώρους (διάδρομοι, κυλικείο, προαύλιο) υπήρχαν πολλοί Γαλατσιώτες οι οποίοι κατέφθασαν για να ακούσουν τον πρώτο απολογισμό του Δημάρχου.
Κατά την εκτίμηση όλων οι πολίτες του Γαλατσίου που παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση της Κυριακής έφτασαν, χωρίς υπερβολές, τις 2.000.
Και ήταν επόμενο να ήταν τόσο μεγάλη η συγκέντρωση γιατί, όπως γράφω στον τίτλο, ήταν όλοι εκεί! Ήταν στελέχη και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι των Βασίλη Παπαδιονυσίου, Θόδωρου Τούντα, Κυριάκου Τσίρου και φυσικά οι δικοί του δημοτικοί σύμβουλοι και συνεργάτες. Ήταν εκεί οι Κόκκαλης Γιώργος, Γεωργακόπουλος Σοφοκλής, Ρωμανός Γιάννης, Αλιμπέρτης Νίκος, Ζώης Παναγιώτης, Παπαδόπουλος Γιώργος, Ρουφάνης Απόστολος, Πολυκρέτη Δήμητρα, Πιτταράς Ανδρέας, Μπουγιούκα Κατερίνα, Ρωμανού Βασιλική, Λελούδας Στέλιος, Χωριανόπουλος Χρήστος, Καλουδιώτης Γιάννης, Μανιάτης Γιάννης, Δήμος Κωνσταντίνος, Χριστοδούλου Αγαμέμνων, Μορφίδης Νίκος, Αργυρός Σπύρος, Μπούρας Τάκης, Κάζαγλη Νατάσα και η Άντα, χήρα του Β. Παπαδιονυσίου.
Μαζί με τους εν ενεργεία δημοτικούς σύμβουλους του Γιώργου Μαρκόπουλου παρευρέθηκαν ακόμα και οι υποψήφιοι του συνδυασμού του των προηγούμενων δημοτικών εκλογών καθώς και 80 πολίτες οι οποίοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι μαζί του στις εκλογές του Μαΐου.
Ήταν όλοι εκεί πλην ενός. Προς έκπληξη όλων απών από τη συγκέντρωση ήταν ο πρώην δήμαρχος Γαλατσίου Θόδωρος Τούντας. Και ήταν έκπληξη η απουσία του γιατί ως γνωστόν ο Γιώργος Μαρκόπουλος ήταν συνεργάτης του και αντιδήμαρχος την περίοδο που ο Θ. Τούντας ήταν δήμαρχος Γαλατσίου, φίλος του και κουμπάρος του.
Στη συγκέντρωση πήρε το μάτι μου και κάποιους οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με άλλους υποψήφιους δημάρχους. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πήγαν για κατασκοπεία. Εκτός κι αν…
Ας έρθουμε τώρα στην ομιλία του Γιώργου Μαρκόπουλου για τον απολογισμό του, η οποία κράτησε μία ώρα χωρίς απ’ό,τι φάνηκε να κουράσει τον κόσμο.
Της ομιλίας προηγήθηκε ένα 7λεπτο βίντεο με τα έργα που έχουν γίνει στο Γαλάτσι κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ξεκινώντας την ομιλία του ο Γιώργος Μαρκόπουλος καλωσόρισε τους πολίτες λέγοντας: «Καλώς ήρθατε στη μοναδική ολυμπιακή εγκατάσταση που σήμερα την απολαμβάνουν οι πολίτες του δήμου της. Καλώς ήρθατε στο Παλαί του Γαλατσίου, στο Παλαί μας.»
Στη συνέχεια προχώρησε στον απολογισμό ξεκινώντας από τα οικονομικά του Δήμου, τονίζοντας: «Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά μας. Ή και κάτι παραπάνω από αυτό: εξυγιάναμε τα οικονομικά του Δήμου. Θέλω να σας πω τι παραλάβαμε στα οικονομικά. Θεωρητικά, στα ταμεία υπήρχε υποτίθεται ένα μικρό απόθεμα. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό ήταν μόνο λογιστικό. Πραγματικά λεφτά διαθέσιμα δεν υπήρχαν. Το αντίθετο:
»Βρήκαμε κρυμμένες κάτω από το χαλί, δεκάδες υποχρεώσεις, συνολικά τριάμισι εκατομμυρίων ευρώ. Από πρόστιμα. Από τόκους υπερημερίας. Από χρέη. Έσκαγαν οφειλές από παντού! Κάποια στιγμή, τον πρώτο χρόνο, δεν σας κρύβω ότι μας είχε πιάσει απελπισία. Μόνο η ΕΥΔΑΠ, ανακαλύψαμε ότι διεκδικούσε στα δικαστήρια από τον Δήμο 1.600.000 ευρώ. Είχε ήδη κάποιες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις υπέρ της. Ο Δήμος είχε ήδη πληρώσει 120.000 για νομικά έξοδα. Και καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν θα τελείωνε ποτέ… Επιπλέον, για να δείτε την κατάσταση που παραλάβαμε, μετά το 2010 δεν είχε συνταχθεί ούτε ένας ισολογισμός! Δηλαδή καμία δυνατότητα προγραμματισμού.
»Πού βρισκόμαστε σήμερα; Ο Δήμος μας έχει ξεχρεώσει πλήρως, τα πάντα. Δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ πουθενά. Κι επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει αληθινό πλεόνασμα. 9 εκατομμύρια ευρώ είναι εκεί, να τα αξιοποιήσουμε όποτε και όπου τα χρειαστούμε. Και το ακόμα πιο σημαντικό; Όλα αυτά τα κάναμε, ενώ ταυτόχρονα μειώσαμε και δύο φορές τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες.»
Και συνέχισε διακοπτόμενος πολλές φορές από τα χειροκροτήματα. Δύο όμως ήταν τα σημεία που το χειροκρότημα ήταν παρατεταμένο και δυνατό. Το πρώτο όταν ανέφερε ότι «είχα δεσμευθεί ότι δεν θα αλλάξω σε τίποτα. Θα σας πω την αλήθεια όμως. Υπάρχει κάτι στο οποίο άλλαξα. Και άλλαξα πολύ. Ή μάλλον, με άλλαξε πολύ. Έγινα πατέρας. Και συγνώμη, αλλά είναι το μόνο πράγμα στη ζωή μου που νιώθω πιο σημαντικό από όσα έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα. Και ναι, με άλλαξε. Περισσότερο από όσο φανταζόμουν. Όσοι έχετε γίνει γονείς, με καταλαβαίνετε. Βλέπω διαφορετικά πλέον το αύριο.» Με τον μικρό Ηλία να του προσφέρει μία ανθοδέσμη.
Και το δεύτερο, όταν είπε: «Εσείς θα κρίνετε αν τα τηρήσαμε. Αν σας είπαμε αλήθεια ή όχι. Εγώ πάντως, νιώθω ότι μπορώ να σας κοιτάζω στα μάτια. Και σαν να μην πέρασε μια μέρα, δεσμεύομαι απέναντί σας ότι έτσι ακριβώς θα δουλέψουμε και την επόμενη θητεία.»
Υ.Γ. Όπως είπε και ο ίδιος ο Γ. Μαρκόπουλος, τα έξοδα για την εκδήλωση (ενοίκιο, κυλικείο κλπ) επιβάρυναν τον ίδιο χωρίς το ταμείο του Δήμου να χρεωθεί ούτε ένα ευρώ.

Πήγαινε στην κορυφή