Φιδάκια Η ήρεμη δύναμη της Ευρυτανίας

ΕΛΛΑΔΑ
Φιδάκια Η ήρεμη δύναμη της Ευρυτανίας

Ο Φεβρουάριος ενδείκνυται για αποδράσεις από το κλεινόν άστυ. Τί θα λέγατε για μια εξόρμηση προς την κοντινή Στερεά Ελλάδα; Ανάμεσα στις δασοσκέπαστες πλαγιές του όρους της Χελιδόνας βρίσκεται ο πανέμορφος αυτός ορεινός και παραδοσιακός οικισμός του νομού Ευρυτανίας. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μ. και διαθέτει εξαιρετική θέα προς τη Λίμνη Κρεμαστών. Απέχει μόλις 25 χλμ. από το Καρπενήσι και προσεγγίζεται από το δρόμο που ξετυλίγεται φιδίσια μέσα στο ελατοδάσος.

Η ιστορία του χωριού πιθανολογείται ότι έχει αρχίσει από τα αρχαία χρόνια καθώς μάλλον πρόκειται για την αρχαία Φθία του Αχιλλέα αφού έχουν βρεθεί αρχαία αντικείμενα από τους κατοίκους του. Τα Φιδάκια παλαιότερα τα αποκαλούσαν και «Φθάκια», και ίσως από εκεί προήλθε το τελικό Φιδάκια. Μέχρι και σήμερα πάντως δεν έχει προσδιοριστεί η θέση της αρχαίας Φθίας.
Δεν υπάρχουν στοιχεία που μαρτυρούν την προέλευση του ονόματος του χωριού. Πολλές φορές μάλιστα θα το δείτε γραμμένο και με (ει) Φειδάκια. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1950 και το 1960 το χωριό σημείωσε σημαντική μείωση των κατοίκων του καθώς μετανάστευσαν μαζικά στην Αμερική.
Ο παραδοσιακός αυτός οικισμός με χαρακτηριστικά του γνωρίσματα την πέτρα, τα πλακόστρωτα και στενά σοκάκια, τα καλαίσθητα σπίτια που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, τις ανθισμένες αυλές, το πολεοδομικό του σχήμα και τη γραφική πλατεία είναι βέβαιο πως θα σας παρακινήσουν να κάνετε ατελείωτες βόλτες στα καλντερίμια του χωριού τα περισσότερα από τα οποία οδηγούν σε καφενεδάκια, ταβέρνες, ξενώνες.
Αλλά το στοιχείο του χωριού που το καθιστά πραγματικά μοναδικό είναι ότι απογορεύονται τα αυτοκίνητα μέσα σε αυτό και όταν επισκεφτείτε το μέρος πρέπει να αφήσετε το όχημά σας στην είσοδο του χωριού προκειμένου να σεργιανήσετε στα αξιοθέατα του!
Στα Φιδάκια θα βρείτε αρκετά μεγάλη ποικιλία από ξενώνες, δωμάτια με τζάκι, chalet, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ που προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον επισκέπτη.
Από πολιτιστικής απόψης στο χωριό διοργανώνεται το πανηγύρι στη Γέννηση της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου με καλό φαγητό, ποτό, γλέντι και χορό.
Τέλος, είναι επιτακτική ανάγκη στο μενού σας κατά τη διανομή σας στο χωριό να συμπεριλάβετε τα εξής παραδοσιακά φαγητά: κοντοσούβλι, κοκορέτσι, λουκάνικα, κεμπάπ, προσούτο, τσαλαφούτι καθώς και τοπικές πίτες όπως χορτόπιτα και ζυμαρόπιτα.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
• Οδικώς
Το Καρπενήσι απέχει 285 χλμ. από την Αθήνα και 380 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Θα φτάσετε μέσω Λαμίας σε περίπου 3 ώρες από την Αθήνα και σε 4 ώρες από τη Θεσσαλονίκη. Το οδικό δίκτυο προς το Καρπενήσι είναι ασφαλτοστρωμένο, σε πολύ καλή κατάσταση και υπάρχει κατατοπιστική σήμανση.
Από το Καρπενήσι, ακολουθείτε τις πινακίδες που σας οδηγούν στα χωριά του Καρπενησίου.
• ΚΤΕΛ:
Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια προς τον προορισμό αυτό.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
• Ιερός Ναός Γέννησης της Θεοτόκου
Στο κέντρο του χωριού θα βρείτε αυτήν την εκκλησία η οποία διαθέτει ένα ξυλόγλυπτο χειροποίητο τέμπλο και δάπεδο στρωμένο με σκαλιστές πέτρες.
• Καστρί
Πρόκειται για έναν στρατηγικό λόφο που δεσπόζει στα βορειοδυτικά του χωριού και ανατολικά του Μέγδοβα ποταμού σε υψόμετρο 320 μέτρων. Σ’ αυτό το λόφο θα μπορέσετε να δείτε τα ερείπια Πελασγικής οχύρωσης.
Στο Καστρί βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι και ανεκμετάλλευτα αντικείμενα αρχαίου οικισμού.
Σε αυτή την περιοχή τοποθετεί ο Κ. Στεργιόπουλος την αρχαία Οιχαλία, που ήταν και η πρώτη πρωτεύουσα του ευρύτερου νομού της χώρας των Ευρυτάνων.
• Πηγές
Τα Φιδάκια διαθέτουν πολλές φυσικές πηγές. Πρέπει όμως να πεζοπορήσετε περίπου 2,5 χλμ. στο χωριό για να τις επισκεφθείτε.
• Λίμνη Κρεμαστών
Αποτελεί τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα και σχηματίστηκε το 1969, ύστερα από την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών με τη συσσώρευση νερού των ποταμών Αχελώου, Τρικεριώτη, Ταυρωπού και Αγραφιώτη.
Το φράγμα κατασκευάστηκε από χώμα και χαλίκι και είναι από τα μεγαλύτερα γαιοφράγματα της Ευρώπης.
Η λίμνη είναι σπουδαία τόσο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης της γύρω περιοχής αλλά και για τη χρήση της από τα μεταναστευτικά πουλιά σαν ενδιάμεσος σταθμός.
Απέχει 60 χλμ. περίπου από το Αγρίνιο και 57 χλμ. περίπου από το Καρπενήσι. Η πρόσβαση στη λίμνη γίνεται από το οδικό δίκτυο που ενώνει τις δύο πόλεις.
• Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου απέχει 12 χλμ. από το Καρπενήσι. Βρίσκεται στο όρος Βελούχι στην τοποθεσία «Διαβολότοπος» σε υψόμετρο 1.840 μέτρων. Λειτουργεί από το 1974 και είναι από τα παλαιότερα, πιο σύγχρονα και άριστα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα στης Ελλάδας.
Είναι άριστα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο και φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.
• Σελλά
Το γραφικό αυτό χωριό απέχει 22 χλμ. περίπου από το Καρπενήσι και 2,5 χλμ. από τα Φιδάκια. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.030 μ. στις πλαγιές του όρους Χελιδόνα. Διαθέτει παλιά πετρόκτιστα σπίτια.
Κοντά στο χωριό στη θέση Καρούλα περνούσε ο αρχαίος δρόμος που συνέδεε την κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού με τις πεδιάδες της Άρτας και τα λιμάνια του Αμβρακικού κόλπου.
Στο χωριό υπάγεται και ο οικισμός Μηλιά, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα ερείπια του Αϊ Νικόλα.
Είναι γνωστό το στιχούργημα «Σελλά, Μηλιά και Γόλιανη, πρωτεύουσα τα Φιδάκια», που έδειχνε τη συνέχεια και ομοιογένεια αυτών των κοντινών μεταξύ τους χωριών.
• Αγία Βλάχερνα
Χτισμένο στα 550 μέτρα το μικρό αυτό γραφικό χωριό απέχει 33 χλμ. από το Καρπενήσι.
Παλαιότερα, το χωριό ονομαζόταν Ερκίστα. Η σημερινή ονομασία οφείλεται στους κατοίκους της που έζησαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπήρχε ο περιώνυμος ναός.
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι χαρακτηριστικό στοιχείο του χωριού αυτού καθώς έτσι είναι χτισμένα τα παλιά αρχοντικά του. Ακόμα, μπορείτε να επισκεφθείτε τα απομεινάρια των δυο κάστρων που υπήρχαν στην περιοχή και το ξωκλήσι της Παναγίας της Βλαχέρνας σε υψόμετρο 1973μ. η οποία γιορτάζεται από τους κατοίκους του χωριού στις 2 Ιουλίου.
• Καρπενήσι
Χτισμένο σε υψόμετρο 960 μέτρων το Καρπενήσι αποτελεί την πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας και δεσπόζει στους πρόποδες της νοτιοδυτικής πλευράς του Βελουχιού, του αρχαίου Τυμφρηστού.
Πρόκειται για μια μικρή και ορεινή πόλη με πλούσια βλάστηση, επιβλητικά βουνά με έλατα και άφθονα τρεχούμενα νερά. Ταυτόχρονα, όμως περιβάλλεται και από πολλά αξιοθέατα και ιστορικά μέρη, όπως το μουσείο του Καρπενησίου, το αθλητικό κέντρο κ.α. Αξίζει να τα εξερευνήσετε σε μια βόλτα σας στην πόλη.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
• Σκι
Στο χιονοδρομικό κέντρο του Καρπενησίου υπάχουν 12 πίστες κυμαινόμενης υψομετρικής διαφοράς και 7 αναβατήρες εκ των οποίων οι 3 είναι συρόμενοι, οι 3 διθέσιοι εναέριοι και 1 τριθέσιος εναέριος οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 5.150 ατόμων / ώρα.
• Canoe-kayak στη λίμνη
Δοκιμάστε canoe-kayak στη λίμνη των Κρεμαστών, ενώ ταυτόχρονα το καλοκαίρι μπορείτε να ρίξετε και μια βουτιά στα πανέμορφα νερά της λίμνης.
Τα Φιδάκια είναι ένα χωριουδάκι ιδανικό για όποιον θέλει να χαλαρώσει, να ηρεμήσει και να χαρεί μεζέδες και τσίπουρα στη γραφική πλατεία του. Η μοναδική ομορφιά του χωριού, ο καθαρός αέρας και η φιλοξενία των κατοίκων του είναι μόνο λίγα από τα χαρακτηριστικά του τόπου αυτού που θα σας εντυπωσιάσουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή