Τέλος τα κωλύματα εκλογιμότητας, του Βασίλη Γιαννακόπουλου

Στο φύλλο του «Παλμού» στις 18 Ιανουαρίου, με τον τίτλο «Μένει ή φεύγει;» έγραφα σχετικά:

«Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει η οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου, ως προς την υποψηφιότητα της κας Ράνιας Καλαντζή, η οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα διεκδικήσει τη θέση του δημάρχου Γαλατσίου. Το λέω αυτό γιατί, όπως πληροφορήθηκα, έχει προκύψει μάλλον κώλυμα λόγω της θέσης την οποία κατέχει στη Σιβιτανίδειο Σχολή.
»Λέω μάλλον γιατί το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και αναμένεται να δοθεί απάντηση από την Νομική Υπηρεσία του κόμματος.
»Το ίδιο πρόβλημα έχει προκύψει και με ένα άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Μπελαβίλα, ο οποίος είναι υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά. Έχουν ενημερωθεί όμως οι δύο υποψήφιοι, ότι αν τελικά υπάρξει πράγματι κώλυμα στην υποψηφιότητά τους, αυτό με κάποιο τρόπο θα …καλυφθεί.»
Βρέθηκε, λοιπόν, ο τρόπος να παρακαμφθούν τα όποια κωλύματα εκλογιμότητας έχουν οι υποψήφιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια και την ισότητα των φύλων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, βελτιωτικές ρυθμίσεις στον Νόμο «Κλεισθένη».
Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση μόνο για τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, η οποία θα αναιρεί τα εκλογικά κωλύματα όπως προβλέπονται στον «Κλεισθένη», επαναφέροντας τις ρυθμίσεις για τα κωλύματα όπως αναφέρονται στον «Καλλικράτη». Μόνο γι’αυτές τις εκλογές και μόνο ως προς τις προθεσμίες.
Αυτό σημαίνει ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η κα Ράνια Καλαντζή δεν θα έχει κανένα κώλυμα εκλογιμότητας και θα είναι τελικά, όπως πληροφορήθηκα, η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου στο Γαλάτσι.
Ως προς το θέμα των συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες που αναζητούσε το κυβερνών κόμμα στο Γαλάτσι, δεν φαίνεται να υπάρχει αποτέλεσμα και την κα Καλαντζή θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι.
Προς ενίσχυση μάλιστα της υποψηφιότητάς της, τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο «Καμίνι», με καλεσμένους τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Δημαρά και τη νέα μεταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ (δεν τη λες και αεροδρομίου) Γιάννη Ραγκούση.
Άλλες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών θα είναι η αύξηση της ποσόστωσης για τις γυναίκες από 30% σε 40% και θα αφορά τις Αυτοδιοικητικές αλλά και τις Εθνικές εκλογές. Προσωπικά αυτή η ποσόστωση μού είναι λίγο ακαταλαβίστικη από τη στιγμή που δια νόμου υπάρχει ισότητα των φύλων.
Τέλος, αυξάνεται και ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι κάθε υποψήφιος δήμαρχος, αν μιλάμε για το Γαλάτσι, θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει ψηφοδέλτιο το οποίο θα περιλαμβάνει από 33 υποψήφιους δημοτιούς συμβούλους το κατώτερο, μέχρι 50 το ανώτερο. Έτσι, για να βολευτούν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι – και αυτοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξεύρεση υποψήφιων συμβούλων και αυτοί που έχουν μεγάλη λίστα αναμονής.


Πιο κοντά το σενάριο για
Εθνικές εκλογές στις 19 Μαΐου
Είχα γράψει προ μηνών, ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, ότι εξετάζεται από την κυβέρνηση να πραγματοποιηθούν μαζί με τον α’ γύρο των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών, την Κυριακή 19 Μαΐου και την επόμενη 26 Μαΐου να διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές μαζί με το β’ γύρο των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών.

Το σενάριο αυτό έχει βάση αν λάβουμε υπόψη ότι ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών για να αντιμετωπίσει τον εκλογικό φόρτο έχει προχωρήσει στην αύξηση των εκλογικών τμημάτων από 23.000 σε 41.000, ώστε οι εγγεγραμμένοι ανά εκλογικό τμήμα να μην ξεπερνούν τους 250 από 450 περίπου που είναι σήμερα. Η αύξηση του αριθμού των εκλογικών τμημάτων, όπως είναι φυσικό, θα διευκολύνει την ταυτόχρονη διεξαγωγή των Εθνικών και Αυτοδιοικητικών εκλογών. Αναμένεται, δε, να αυξηθεί και η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες λόγω και των προσωπικών σχέσεων των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τους ψηφοφόρους της κάθε περιοχής.
Εκτός αυτού, το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά και στην προμήθεια περισσότερων καλπών και χαρτιού για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων. Σε όλα αυτά προσθέστε και τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και θα δείτε ότι το σενάριο για Εθνικές εκλογές στις 19 Μαΐου έρχεται όλο και πιο κοντά.


Από την Κυριακή
10 Φεβρουαρίου…

…η υποψήφια δήμαρχος Γαλατσίου κα Έλενα Ζέρβα – Γκιουρτζιάν ξεκινά τις περιοδείες της στις γειτονιές του Γαλατσίου και τις επαφές της με τους συλλόγους και τους φορείς της πόλης μας.
Όπως μου είπε, σε τηλεφωνική επικοινωνία μας, προχωρά μόνη της ανεξάρτητη και δεν ενδιαφέρεται για συνεργασίες. Μου ανέφερε, μάλιστα, ότι ήδη έχει συμπληρώσει τους πρώτους 25 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα παρουσιάσει το σύνολο του ψηφοδελτίου της στους Γαλατσιώτες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή