Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

Οι μωρές παρθένες Γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Πιθανόν οι ιστορικοί του μέλλοντος, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν την δεινή θέση που έχει έρθει η χώρα από την επιθετικότητα της Τουρκίας, θα μας πoυν ότι άρχισε με την κρίση στα Ίμια. Την κρίση του 1996, όταν ανέλαβε ο Σημίτης, λίγο πολύ τη γνωρίζουμε. Από τότε η υποχωρητικότητα της χώρας απέναντι στην Τουρκία της Τσιλέρ έχει χειροτερεύσει και αυτό οι Τούρκοι το γνωρίζουν πολύ καλά. Έχουν ξεκινήσει μια συστηματική τακτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων παρά τις καλές θα λέγαμε προθέσεις και υποχωρητικότητά μας. Οι Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν από διπλωματία, αλλά μόνο από δύναμη, δύναμη που δυστυχώς χάσαμε την τελευταία δεκαετία. Με το θέμα αυτό έχω πολλάκις ασχοληθεί και δεν θα σταματήσω να το κάνω. Σήμερα όμως μου έδωσε αφορμή μια μελέτη του ΕΛ.Ι.ΑΜ.Ε.Π (Ελληνικό Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) για την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τη μελέτη υπογράφουν ένας εκ των πλέον καταξιωμένων αμυντικών αναλυτών, ο κ. Μάνος Ηλιάδης και ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, Δρ Θάνος Ντόκος. Τα στοιχεία της μελέτης προκαλούν προβληματισμό, αφού καταδεικνύουν με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο πως «ο ελληνικός αμυντικός μηχανισμός βρίσκεται στη συγκριτικά χειρότερη κατάσταση που έχει βρεθεί μετά την μεταπολίτευση». Λένε ακόμη πως είναι επιτακτικότερο όσο ποτέ άλλοτε να υπάρξουν «αλλαγές σε έναν εκ των σημαντικότερων συντελεστών ισχύος στο πλαίσιο της ελληνικής αμυντικής πολιτικής: την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της στρατιωτικής θητείας».
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, υπάρχουν τρεις τρόποι για να καταστραφεί ένα στράτευμα, και δυστυχώς στην Ελλάδα τους βλέπουμε και τους τρεις σε πλήρη εφαρμογή «καθ’ υπαγόρευση των θεσμών, από όλες τις κυβερνήσεις μετά την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου». Οι τρόποι αυτοί είναι α) η μη ανανέωση του εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να καθίσταται σύντομα απηρχαιωμένο και να καθορίζει την μορφή των επιχειρήσεων που είναι δυνατόν να αναλάβει, β) ο δραστικός περιορισμός των λειτουργικών δαπανών που πλήττει άμεσα τη συντήρηση του υπάρχοντος υλικού και που σε συνδυασμό με την μεγάλη υποβάθμιση της εκπαίδευσης (μείωση ασκήσεων, βολών κ.λπ.) και την έλλειψη καυσίμων οδηγεί στην κάθετη μείωση του αξιόμαχου και το όλο σύστημα σε ακινησία και γ) η μείωση του προσωπικού και η καταδίκη στην εξαθλίωση αυτών που παραμένουν μέσω της σημαντικής και μη-αναστρέψιμης μείωσης των μισθών και συντάξεων.
Η παραπάνω άποψη για τη δεινή θέση των ενόπλων δυνάμεων είναι εκθετική συνάρτηση της πορείας των δαπανών για την Εθνική Άμυνα. Η αξία των εξοπλιστικών προγραμμάτων και για τους τρεις Κλάδους των Ε.Δ. «έπεσε» στα 962 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί ιστορικό ρεκόρ (προς τα κάτω) από την Μεταπολίτευση. Στο διάγραμμα που δημοσιεύουμε, θα δείτε την υποχώρηση των αμυντικών δαπανών στα χρόνια των μνημονίων, την ίδια στιγμή που η Τουρκία του Ερντογάν ακολουθεί τον αντίθετο δρόμο.
Το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν κάνει διαπιστώσεις, αλλά και προτάσεις στο πώς η χώρα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην Τουρκική επιθετικότητα. Η μελέτη κάνει τρεις προτάσεις που θα μπορούσαν κατά κάποιο τρόπο να ανταποκριθούν στις ανάγκες για αξιόμαχο αποτρεπτικό στράτευμα. Πρώτον η στράτευση να είναι υποχρεωτική και να ξεκινά στα 18 με 19 με ουσιαστική αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των στρατευσίμων. Επιπλέον να παρέχεται η δυνατότητα απόκτησης πρόσθετων δεξιοτήτων. Συμπληρώνω εγώ ότι μέσα στην νεολαία υπάρχει η αντίληψη του χαμένου χρόνου και ότι οι στρατευμένοι ουσιαστικά χάνουν τον χρόνο τους και γίνονται υπηρέτες των αξιωματικών. Για πολλά χρόνια ο στρατός έχει χάσει την αίγλη του μέσα στην νεολαία με αποτέλεσμα ηθικά και ιδεολογικά ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού να επαφίεται στις καλές προθέσεις της Αμερικής και στους ίδιους τους τούρκους. Να μην δίνονται αναβολές με το παραμικρό και κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Αν κάποιος δεν θέλει να υπηρετήσει, να πληρώνει για το διπλάσιο της θητείας του το ισόποσο του ετήσιου μισθού ενός ΕΠΟΠ, αλλά όμως με υποχρεωτική εξάμηνη εκπαίδευση. Ακόμη να αυξηθεί η θητεία κατά 3 τουλάχιστον μήνες και τέλος να εισαχθεί ο θεσμός της στράτευσης των γυναικών σε ισότιμη βάση με τους άρρενες στρατευμένους. Η μελέτη γράφει κι άλλα πολλά και μπορείτε να την ζητήσετε από το ΕΛΙΑΜΕΠ.
Το θέμα είναι ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω και ως αιτία θεωρούμε τα μνημόνια. Τα μνημόνια απαίτησαν να μειωθεί ο προϋπολογισμός των ΕΔ, αλλά δεν εξασφάλισαν την ηρεμία στην Τουρκία. Η Τουρκία γνωρίζει ότι είμαστε ξεβράκωτοι και αλωνίζει στο Αιγαίο. Για πρώτη φορά σήμερα δεν πέταξε στεφάνι στα Ίμια ο ΥΕΘΑ γιατί φοβήθηκε τις τουρκικές απειλές. Τι νόημα νομίζετε ότι έχει η σημερινή παράληψη της Ελλάδας και η στάση της Τουρκίας; Μήπως είναι το πρώτο πρακτικό βήμα παραχώρησης εθνικού χώρου μέσα από ένα πλέγμα στρατιωτικής διπλωματίας; Το κοντινό μέλλον θα δείξει. Κατά την γνώμη μου η δομή του Ελληνικού στρατού πρέπει να αλλάξει δραστικά και κάθε κυβέρνηση να σκίσει τα μνημόνια ή να τα καταργήσει με ένα νόμο και ένα άρθρο όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Γιατί το υπερπλεόνασμα να μην δοθεί στην αναβάθμιση των αμυντικών μας συστημάτων και δίδεται στους τεμπέληδες των χωριών της Ελλάδας; Γιατί να πληρώνω επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και να πίνουν με αυτά τα λεφτά μπύρες στην υγειά μου οι τεμπέληδες του χωριού μου; Να δώσω επίδομα και περισσότερο μάλιστα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και όλοι μας θα πρέπει να το κάνουμε. Γιατί να αναλώνονται τεράστια ποσά σε κομματικές προσλήψεις και όχι στην αύξηση του προϋπολογισμού για δημιουργία πολυαριθμότερου και ικανότερου ημιεπαγγελματικού στρατού; Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει μπροστά της δύο μεγάλες ευκαιρίες: Η μια είναι η πολύ καλή συνεργασία με το Ισραήλ, που επιβιώνει μέσα στην Αραβική σφηκοφωλιά, σε πολιτικό επίπεδο και θα πρέπει να επεκταθεί τεχνολογικό και στρατιωτικό. Θα πρέπει να αναπτύξουμε και να αποκτήσουμε με την συνεργασία του Ισραήλ προηγμένες τεχνολογίες ηλεκτρονικού πολέμου και μια μεγάλη δύναμη πυραυλικής κρούσης. Η δεύτερη ευκαιρία είναι ο απόδημος Ελληνισμός που δεν είναι μόνο η μετανάστες, αλλά οι επιστήμονες που εργάζονται σε διάφορα ερευνητικά και στρατηγικά ινστιτούτα σε όλον τον κόσμο. Θα αποφάσιζε η κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, να εντοπίσει και να έρθει σε επαφή με αυτά τα άτομα γιατί έχουν την γνώση και με λίγους πόρους να αναπτύξουν συστήματα άμυνας κάθε είδους και κυρίως πυραύλους; Υπάρχουν πλούσιοι Έλληνες στο εξωτερικό που είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν οικονομικά, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα στηθούν φαγπότια με τα λεφτά τους.
Για παράδειγμα ο εφευρέτης του πρώτου κινητού τηλεφώνου (1999) και μετά του smart phone blackberry, κ. Μιχάλης Λαζαρίδης, χρηματοδότησε με πάνω από 170 εκατομμύρια δολάρια το «Perimeter Institute» στον Καναδά με σκοπό τις προχωρημένες έρευνες στην θεωρητική φυσική. Θα αναρωτηθείτε γιατί να μην βάλει λεφτά και στην Ελλάδα; Μα με ποιους θα συνεννοηθεί, με τα φασιστοειδή που λυμαίνονται τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, τον νεποτισμό των καθηγητών ή την κοντόφθαλμη πρακτική του πολιτικού μας συστήματος; Φαντάζεστε ένα ανάλογο συνδεδεμένο ινστιτούτο εδώ στην Ελλάδα και την τεχνογνωσία και τεχνολογία που θα αποκτούσαμε; Η Ελλάδα ως χώρα παρακμάζει και αυτό ξεκινά από την παρακμή της Ελληνικής παιδείας. Αν οι Έλληνες πολιτικοί που παίρνουν αποφάσεις για τις τύχες μας, είχαν διαβάσει το χωρίο του Θουκυδίδη που αναφέρεται στην καταστροφή της Μήλου, θα γνώριζαν ότι η ΔΥΝΑΜΗ είναι η οντότητα που κάνει ένα λαό να επιβιώνει μέσα σε αντίξοα περιβάλλοντα. Αν αποφασίζαμε σήμερα να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα για αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, το νωρίτερο που θα είχε πρακτικά αποτελέσματα θα ήταν εντός τριετίας.
Κάποιοι θα πουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, αλλά οι μυαλωμένοι Έλληνες και ξένοι θα μας παρομοιάζουν με τις «Μωρές Παρθένες» αν δεν το κάνουμε και βρεθούμε ξεβράκωτη την κρίσιμη ώρα που σίγουρα θα έρθει. Γειά σας Ίμια…