Στο ίδιο έργο θεατές ,Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Η σημερινή προσπάθεια συγκρότησης δημοτικού συνδυασμού από τον ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό τη συμμετοχή του στις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου για τη διεκδίκηση της δημαρχίας στο Γαλάτσι, λίγο πολύ, μου θυμίζουν αυτά που είχαν γίνει και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το 2014.

Τότε έφτασαν ένα βήμα πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των Δημοτικών Εκλογών για να αποφασίσουν τελικά ποιός θα είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού τους. Τα αποτελέσματα γνωστά.
Το ίδιο σκηνικό φαίνεται πως επαναλαμβάνεται για μία ακόμα φορά. Πριν από κάποιους μήνες ανακοίνωσαν ότι δημιουργείται δημοτική παράταξη και δημοσιοποίησαν τους στόχους της με τις υπογραφές μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, 127 μελών της Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου. Μετά από λίγες μέρες εξέλεξαν με ψηφοφορία την επικεφαλής της παράταξης, κα Ράνια Καλαντζή, η οποία θα διεκδικούσε το αξίωμα του δημάρχου στην πόλη μας. Και τελούσαμε εν αναμονή της παρουσίασης του προγράμματός της για το Γαλάτσι και πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της πόλης τα οποία ποτέ δεν τελειώνουν.
Αντί αυτού, η Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις πολιτικές, δημοτικές δυνάμεις και προσωπικότητες που ανήκουν στο χώρο της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας να συζητήσουν για ενδεχόμενη συνεργασία.
Την προηγούμενη Δευτέρα, λοιπόν, 21 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο «Καμίνι» η συνάντηση αυτών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Απ’ ό,τι πληροφορήθηκα (εγώ δεν μπόρεσα να παρευρεθώ λόγω προσωπικού κωλύματος) από άποψη συμμετοχής δεν πήγε και τόσο καλά η συνάντηση. Από τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Γαλάτσι Από Κοινού» εισηγητές ήταν η επικεφαλής Ράνια Καλαντζή, ο συντονιστής της Οργάνωσης Δημήτρης Σκούντζος και ο αναπληρωτής Νίκος Χωριανόπουλος.
Από τα πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθηκαν οι Νίκος Μαγκανάρης, Χρήστος Κιούπης, δημοτικοί σύμβουλοι Γαλατσίου και οι δύο, Ηλίας Μιμηγιάννης, Άρης Τσουκνίδας, Ίκαρος Πετρόπουλος. Επίσης έδωσαν το παρών και πήραν το λόγο η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Αγγελική Σαπουνά και η εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Χριστίνα Ευθυμιάτου.
Από πλευράς ομιλητών του ΣΥΡΙΖΑ ειπώθηκε ότι αναζητούν τη συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις ή πρόσωπα για να διεκδικήσουν με ένα κοινό πρόγραμμα τη δημαρχία του Γαλατσίου.
Από τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ο Ηλίας Μιμηγιάννης ανέφερε ότι η συνεργασία μπορεί να γίνει μόνο με πολιτικές δυνάμεις και όχι με πρόσωπα.
Ο Νίκος Μαγκανάρης είπε ότι αρνήθηκε την πρόταση να είναι υποψήφιος δήμαρχος στο Γαλάτσι με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Αν ισχύει αυτό που επικαλείται ο Νίκος Μαγκανάρης (γιατί εγώ δεν έχω τέτοια πληροφόρηση) πιστεύω ότι θα έπρεπε να το θεωρήσει πολύ τιμητικό. Κι αν αρνείσαι να υπηρετήσεις την τιμητική θέση την οποία σου προσφέρει το κόμμα στο οποίο ανήκεις, τότε πας σπίτι σου και δεν φέρνεις βόλτα τις άλλες πολιτικές γειτονιές ψαρεύοντας…
Το λόγο πήρε, όπως είπα, και η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Αγγελική Σαπουνά, η οποία ανέφερε τα έργα που έχουν γίνει στο Γαλάτσι με τη συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας. Αυτό δεν άρεσε σε κάποιους και αντέδρασαν γιατί το εισέπραξαν ως έμμεση στήριξη προς τον Δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο. Θεωρώ τους αντιδρώντες μικρόνοους και κοντόφθαλμους γιατί όποια έργα έγιναν, δεν κρύβονται. Και δεύτερον, θα έπρεπε να πουν στην Αντιπεριφερειάρχη ότι περιμένουν επιπλέον στήριξη προς το Γαλάτσι. Να ζητήσουν να αυξηθούν τα κονδύλια προς το δήμο και η συνεργασία με την Περιφέρεια να ενταθεί έτσι ώστε να γίνουν κι άλλα έργα στο Γαλάτσι. Έτσι έπρεπε να σκέφτονται, αυτά έπρεπε να πουν. Αλλά αυτά τα λένε όσοι αγαπούν πραγματικά το Γαλάτσι, κι όχι αυτοί οι οποίοι, στην προπάθειά τους να κάνουν αντιπολίτευση χωρίς φραγμούς και όρια, λειτουργούν χωρίς να το αντιλαμβάνονται εις βάρος των συμφερόντων του δήμου.
Το συμπέρασμα της συνάντησης ήταν ότι την Τρίτη 22 Ιανουαρίου θα ξανασυναντηθούν για να ξανασυζητήσουν τα θέματα της συνεργασίας.
Έγραφα και στο προηγούμενο φύλλο, ότι είτε συμφωνεί κάποιος είτε διαφωνεί, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικαίωμα ο επικεφαλής της παράταξης να είναι πρόσωπο της επιλογής του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, είναι το πρώτο κόμμα στο Γαλάτσι με ποσοστό 36% χωρίς να έχει αποβάλλει όμως τα κουσούρια του ΣΥΡΙΖΑ του 4%. Είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και ως εκ τούτου και ο υποψήφιος δήμαρχος είναι λογικό να προέρχεται από τις τάξεις του.
Αυτές όμως οι συχνές συναντήσεις για αναζήτηση συνεργασιών, όπως γράφω και στις αρχή, έγιναν και στις δημοτικές εκλογές του 2014 χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να εχει ήδη ανακοινώσει τον υποψήφιο δήμαρχο που θα στηρίξει στο Γαλάτσι χωρίς να κλείνει την πόρτα σε κανένα πρόσωπο ή πολιτική οργάνωση που θα ήθελε να συνταχθεί μαζί του και να συνεισφέρει με τις ιδέες και τις προτάσεις του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή