Aνορθολογισμός στον 21ο αιώνα, Γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

Η αρχαία Ινδία είχε, μεταξύ άλλων, εφεύρει την έρευνα στα βλαστικά κύτταρα και στα «παιδιά του σωλήνα», δηλαδή την εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ ο θεός Βισνού κυνηγούσε τους εχθρούς του με πραγματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους. Όσο για τις ανακαλύψεις του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν, δεν ήσαν κάτι το πρωτότυπο και αξιόλογο για την επιστήμη!

Αν οι δηλώσεις αυτές ανήκαν σε κάποιο Ινδό Σώρρα, απλά θα γελάγαμε. Ακούστηκαν όμως, όπως μας πληροφορεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από Ινδούς επιστήμονες σε ένα πολύ σοβαρό επιστημονικό συνέδριο το οποίο παρακολούθησαν νομπελίστες επιστήμονες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι! Ξεσηκώθηκε σάλος, φυσικά.
Πρόκειται για το πιο πρόσφατο κρούσμα διείσδυσης ινδουιστικών εθνικιστικών και θρησκευτικών θεωριών στη δημόσια πλέον σκηνή και ατζέντα της μεγαλύτερης σύγχρονης δημοκρατίας του κόσμου με την πανάρχαια παράδοση, για την οποία δικαιολογημένα είναι υπερήφανη. Όμως σε μερικούς η υπερηφάνεια αποκτά εξωπραγματικές διαστάσεις. Όπως υποστήριξε ο Ναγκεσγουάρ Ράο, καθηγητής ανόργανης χημείας (!) και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Άντρα της Νότιας Ινδίας, «είχαμε 100 Καουράβας (σ.σ. απογόνους του μυθικού βασιλιά Κουρού του έπους Μαχαμπαράτα) από μια μητέρα χάρη στην τεχνολογία των βλαστικών κυττάρων και του δοκιμαστικού σωλήνα». Εν ολίγοις, ένας επιστήμονας και μάλιστα σε υψηλή θέση βασίστηκε σε ένα αρχαίο λογοτεχνικό κείμενο για να υποστηρίξει ότι η αρχαία Ινδία είχε ανακαλύψει την εξωσωματική γονιμοποίηση πριν χιλιάδες χρόνια.
Ο ίδιος, αντλώντας πάλι έμπνευση από τη Μαχαμπαράτα, είπε ότι «ο Κύριος Βισνού χρησιμοποιούσε κατευθυνόμενους πυραύλους γνωστούς ως “Βισνού Τσάκρα”, με τους οποίους κυνηγούσε στόχους εν κινήσει».
Ένας άλλος επιστήμονας από πανεπιστήμιο στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, στα πλαίσια της εθνικιστικής επιστημοσύνης, ισχυρίστηκε με άνεση ότι οι ανακαλύψεις του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν δεν ήσαν πραγματικά πρωτοποριακές. Οι Ινδοί είχαν προηγηθεί…
Οι οργανωτές του συνεδρίου, οι οποίοι δεν ήξεραν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν, προσπάθησαν κάπως να υποβαθμίσουν τον αντίκτυπο, χαρακτηρίζοντας «ατυχές» το γεγονός ότι η εκδήλωση «εκτροχιάστηκε» από τέτοιες αναφορές. «Δεν συμμεριζόμαστε αυτές τις απόψεις και κρατάμε αποστάσεις από αυτά τα σχόλια. Είναι κάτι ατυχές. Υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τέτοιου είδους δηλώσεις από υπεύθυνους ανθρώπους», δήλωσε ο Πρεμέντου Μαθούρ, γενικός γραμματέας της Ένωσης του Ινδικού Επιστημονικού Συνεδρίου.
Όμως το πρόβλημα έχει βάθος. Πέρυσι ακόμη και ο υπουργός Σάτια Παλ Σινγκ, ο οποίος είναι αρμόδιος για την ανώτερη εκπαίδευση και μέλος του κυβερνώντος εθνικιστικού – ινδουιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα, δήλωσε ότι η εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου είναι εσφαλμένη και υποσχέθηκε ότι το διδακτικό πρόγραμμα στις σχολές θα αλλάξει γι’ αυτό το λόγο!
Το 2018 ο υπουργός επιστήμης Χαρς Βαρντάν δήλωσε ότι οι αρχαίοι Έλληνες πήραν από τους αρχαίους Ινδούς τις πρώτες μαθηματικές γνώσεις τους, ενώ παραποίησε δηλώσεις του αείμνηστου Βρετανού κοσμολόγου Στίβεν Χόκινγκ ότι -δήθεν – στις ιερές Βέδες αναφέρονται ανακαλύψεις σημαντικότερες από τις θεωρίες σχετικότητας του Αϊνστάιν. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και επικεφαλής του Μπαρατίγια Τζανάτα Ναρέντρα Μόντι το 2015 είχε υποστηρίξει ότι τα αρχαία ινδικά κείμενα αποτελούν απόδειξη πως στην αρχαία Ινδία γίνονταν επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής.
Οι οργανωτές του Ινδικού Επιστημονικού Συνεδρίου εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για όσα απολύτως ανορθόδοξα ακούστηκαν από το βήμα της εκδήλωσης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αλλά η ουσία παραμένει. Στον 21ο αιώνα υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί και επιστήμονες με ανώτερες διοικητικές θέσεις οι οποίοι αμφισβητούν επιστημονικά δεδομένα που έχουν αποδειχθεί και επαληθευτεί πάρα πολλές φορές, που έχουν γίνει αποδεκτά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, με μόνο κριτήριο την (δικιά τους) «ανάγνωση» ιερών κειμένων της θρησκείας τους !
Αν νομίζετε ότι έχουμε φύγει εδώ και αιώνες από το Μεσαίωνα, μάλλον δεν παρακολουθείτε δηλώσεις θρησκευτικών ηγετών, όλων των θρησκειών. Κυκλοφορεί στο You Tube απίστευτη «διάλεξη» μουσουλμάνου ιμάμη ο οποίος «αποδεικνύει» ότι η Γη δεν είναι σφαιρική αλλά επίπεδη! Εννοείται ότι μοναδική «απόδειξη» είναι η συλλογιστική του, η σειρά των επιχειρημάτων του, η δικιά του σκέψη δηλαδή κι όχι τίποτα μετρήσεις, πειράματα ή τίποτα μαθηματικοί υπολογισμοί. Αφού στη δικιά του σκέψη δεν χωράει ότι η Γη είναι σφαιρική, ε, δεν είναι ! Ο Γαλιλαίος ή ο Κοπέρνικος είναι απατεώνες μάλλον, ο ιμάμης ξέρει καλύτερα! Παρεπιπτόντως, την ίδια αντιμετώπιση είχαν από την Καθολική Εκκλησία επιστήμονες όπως οι προαναφερθέντες, αλλά τουλάχιστον τότε ήταν Μεσαίωνας. Κι όμως, για πολλούς είναι ακόμα Μεσαίωνας και νομίζουν ότι μπορούν να επιβάλλουν στους «πιστούς» τους όποια ανορθόδοξη κι αντιεπιστημονική άποψη κρίνουν.
Όπως ο Πατριάρχης Μόσχας. Όπως τόνισε την προηγούμενη Δευτέρα στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του (οι Ρώσοι ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο), που μεταδόθηκε από το κρατικό δίκτυο Rossiya-1, «η εξάρτηση της ανθρωπότητας από τα smartphones θα έχει ως αποτέλεσμα την έλευση του Αντιχρίστου». Αν και ο 72χρονος επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επεσήμανε ότι «δεν είναι πλήρως αντίθετος» στη χρήση των «έξυπνων κινητών», υπογράμμισε ότι θα πρέπει οι άνθρωποι να προσέξουν «να μη γίνουν σκλάβοι» τους. «Ο έλεγχος από ένα σημείο είναι προάγγελος της έλευσης του Αντιχρίστου», υποστήριξε.
Και συνέχισε: «ο Αντίχριστος είναι ένα πρόσωπο που θα είναι επικεφαλής του Παγκόσμιου Ιστού, ελέγχοντας ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Ως εκ τούτου, η δομή αυτή αντιπροσωπεύει έναν κίνδυνο».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος πατριάρχης κάνει ανάλογα σχόλια για την πηγή των κακών στον πλανήτη. Πριν από δύο χρόνια είχε αποδώσει εν μέρει την άνοδο του «Ισλαμικού Κράτους» στην αυξανόμενη αποδοχή από τις κοινωνίες της ομοφυλοφιλίας, υποστηρίζοντας ότι πολλοί μουσουλμάνοι εγκαταλείπουν δυτικές χώρες για να ενταχθούν στην τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία και το Ιράκ γιατί δεν θέλουν να είναι μέλη κοινωνιών που διοργανώνουν παρελάσεις Gay Pride.
Υπάρχει γενικότερα ένα πρόβλημα με τους θρησκευτικούς ηγέτες, αιώνες τώρα, προεξάρχοντος του Πάπα της Ρώμης. Όταν οι επιστημονικές ανακαλύψεις και η εξέλιξή τους δεν συμβαδίζει με τα πιστεύω τους ή, έστω, δεν μπορεί να ερμηνευτεί από αυτούς χωρίς να κλονίσει βεβαιότητες που είχαν, τότε απλά δεν την αποδέχονται. Εάν η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει τα θέσφατά τους, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα! Το κάνει βέβαια και η στρουθοκάμηλος αλλά γι’ αυτό και παραμένει στρουθοκάμηλος χωρίς να εξελίσσεται σε κάποιο ανώτερο είδος …

Πήγαινε στην κορυφή