Ο Β. Κονιτόπουλος & η τέχνη της ναξιώτικης μουσικής στο «Καμίνι»

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ο Β. Κονιτόπουλος & η τέχνη της  ναξιώτικης μουσικής στο «Καμίνι»

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, στο πολιτιστικό κέντρο «Καμίνι» πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Η τέχνη της μουσικής στη Νάξο, 19ος και 20ος αιώνας» του Βαγγέλη Κονιτόπουλου.

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, πρόσφερε τιμητική πλακέτα στον συγγραφέα του βιβλίου, Βαγγέλη Κονιτόπουλο και στον Ναξιώτη μουσικό Μανώλη Μπαρμπεράκη, για την πολύτιμη και πολυετή συμβολή τους στη νησιώτικη μουσική. Επιπλέον, δόθηκαν από τον δημοτικό σύμβουλο και Ναξιώτη στην καταγωγή, Νίκο Μαγκανάρη, αναμνηστικά δώρα σε μουσικούς και συντελεστές του βιβλίου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης, πατέρας Ιωακείμ Αϊβαλιώτης, Προϊστάμενος της Αγίας Γλυκερίας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκπροσωπώντας τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί καθηγητές, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων, μουσικοί, αλλά και εκπρόσωποι του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου.
Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης, χορευτές από τον Κυνίδαρο, μέλη της χορευτικής ομάδας «Χορό-Αχλιστός», έσυραν τον χορό με τη μουσική συνοδεία παρευρισκομένων οργανοπαιχτών, ενώ στη συνέχεια προσφέρθηκαν στο κοινό παραδοσιακά ναξιώτικα κεράσματα.
Το βιβλίο προλόγισε ο αντιδήμαρχος Παιδείας – Διά Βίου Μάθησης & Πολιτισμού – Αθλητισμού & Νέας Γενιάς του Δήμου Γαλατσίου κι εκπαιδευτικός, Μάνος Ελευθερίου, ο οποίος πρόβαλε τον αρχαιολογικό πλούτο της Νάξου, χρησιμοποιώντας κείμενα, παρτιτούρες και πρόσωπα του βιβλίου, καθώς και σπάνιες γκραβούρες, εικόνες και χάρτες από το συλλεκτικό αρχείο του ζωγράφου Αποστόλη Σαχά, στον οποίο ανήκει και η καλλιτεχνική επιμέλεια του βιβλίου.
Στη συνέχεια η Ανθή Απ. Σαχά, εκπαιδευτικός και υποψήφια Διδάκτωρ Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έκανε την επιμέλεια των κειμένων του βιβλίου, τόνισε τη σημαντική προσφορά και τη συνεπή παραδοσιακή πορεία του συγγραφέα, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «…Η Αιγαιοπελαγίτικη λαϊκή μουσική παράδοση, και ιδιαίτερα αυτή της Νάξου, όχι μόνο είναι πλουσιότατη, αλλά έχει σημαδεύσει ανεξίτηλα ολάκερη την ελληνική μουσική. Η Νάξος, αποτελεί κεντρικό πυρήνα και ανθηρό μουσικό κύτταρο ανάμεσα στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων…. Το βέβαιο είναι πως η νησιωτική μουσική και το τραγούδι θα ζει όσο ζει και η λαϊκή ψυχή των απλών ανθρώπων».
Ο Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, άρχων υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, μίλησε με παραδείγματα για τη βυζαντινή τέχνη και την άμεση σχέση της με τη νησιώτικη μουσική και το τραγούδι.
Ο τιμώμενος συγγραφέας Βαγγέλης Κονιτόπουλος κατέθεσε με τον δικό του εκφραστικό τρόπο, άγνωστες έως τώρα πτυχές του αξιόλογου παραδοσιακού μουσικού κόσμου της Νάξου, βιωματικές εμπειρίες, μνήμες, μελετήματα και ντοκουμέντα της μουσικής διαδρομής των Κονιτοπουλαίων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή