Νέο ψήφισμα για το Παλαί

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Νέο ψήφισμα για το Παλαί

Με νέο Ψήφισμα, που ενέκρινε ομόφωνα στην πρόσφατη συνεδρίασή του την περασμένη Τρίτη 2
Ιουνίου, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης επαναβεβαίωσε την απόφασή του το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου να παραμείνει δημόσιος χώρος πολιτισμού και αθλητισμού και να αποδοθεί προς χρήση στους πολίτες της πόλης μας και των όμορων Δήμων με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλους. Ένα Ψήφισμα που «βασανίστηκε» αρκετά από το Σώμα ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα προκειμένου να ψηφιστεί ομόφωνα από τα μέλη του καθώς στόχος είναι «το Γαλάτσι να φανεί ενωμένο και με μια φωνή ως προς το φλέγον ζήτημα του Παλαί».


 Η συζήτηση – η οποία έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης συνεδρίασης της αρμόδιας Διαπαραταξιακής Επιτροπής – ήταν έντονη από την αρχή της με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την διοίκηση για αδιαφορία και έλλειψη πρωτοβουλιών ως προς το «κυνήγι» του Παλαί και τη διοίκηση να απαντά πως ουδέποτε ολιγώρησε για το θέμα, πως μένει σταθερή στη θέση της για μη ιδιωτικοποίησή του ή παραχώρησή του σε μεγάλα αθλητικά σωματεία και πως το πρόβλημα έχει προκληθεί ακριβώς επειδή οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, που ελέγχουν το Παλαί δεν έχουν τηρήσει τα όσα έχουν κατά καιρούς υποσχεθεί.
Το μείζον ζήτημα ως προς το θέμα του Παλαί έθιξε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Διαπαραταξιακής για το Παλαί κ. Γερμάνος Μελισσουργός, λέγοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι να εξευρεθούν πόροι. «Είμαστε εδώ σήμερα για να επικαιροποιήσουμε μια πάγια θέση μας ως προς το Παλαί και οφείλουμε να είμαστε πολύ καυστικοί ως προς τις θέσεις της κυβέρνησης για το χώρο αυτό. Το πρόβλημα δεν είμαστε εμείς αλλά οι καθ’ύλην αρμόδιοι οι οποίοι αθέτησαν τις υποσχέσεις που μας έδωσαν. Το Παλαί είναι ένα θέμα που μας ενώνει όλους, ένα θέμα που θα ξανασυζητήσουμε σε άλλη βάση όταν έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση στα χέρια μας και δεσμεύσεις από την πλευρά των αρμοδίων.»
Για τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι στιγμής το Κίνημα Φορέων και Πολιτών για τη διάσωση του Παλαί ενημέρωσε το Σώμα ο κ. Σπύρος Παναγιώτου της «Ενότητας για την Ανατροπή στο Γαλάτσι», με την ιδιότητά του ως μέλους του παραπάνω Κινήματος. Είπε πως αντιπροσωπεία του Κινήματος επισκέφθηκε την Περιφέρεια σε συνεργασία με το ΕΜΠ και τον καθηγητή κ. Μπελαβίλα, ο οποίος δεσμεύθηκε προφορικά να παρουσιάσει σύντομα μια ολοκληρωμένη πρόταση για το Παλαί. Στη συνέχεια το Κίνημα είχε δύο ακόμα συναντήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ, τον ιδιοκτήτη και τον διαχειριστή του ακινήτου αντίστοιχα, από τις οποίες συναντήσεις προέκυψαν τα εξής στοιχεία:
«Πρώτον ότι το ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Δεύτερον, κατά την εκτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ το έργο δεν είναι ακόμα ώριμο να τεθεί σε διαγωνισμό, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Τρίτον, πρόθεση είναι οι χρήσεις να παραμείνουν ως έχουν: αθλητισμού και πολιτισμού. Και προφορικά άφησαν να εννοηθεί ότι για τρία χρόνια θα μπορούσε να μπει ο Δήμος μέσα και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, να μελετήσουμε προτάσεις (κόστος λειτουργίας, ενεργειακή αναβάθμιση κλπ.), να τις αξιολογήσουμε και να δούμε ως Δήμος τί θέλουμε να κάνουμε» είπε ο κ. Παναγιώτου και συνέχισε: «Θεωρώ πως είμαστε στο σημείο βαθύτερων αποφάσεων για το τί θα κάνουμε στο χώρο του Παλαί. Και αυτό που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι η ανάγκη ο Δήμος να παίξει το ρόλο που αρμόζει και να πάρει, επιτέλους, πρωτοβουλίες.»
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Νίκος Μαγκανάρης είπε πως η παράταξή του έχει συμβάλλει στη σύνταξη του εν λόγω Ψηφίσματος, έχει συμφωνήσει και παραμένει σ’αυτό. Δηλαδή ο χώρος του Παλαί να παραμείνει χώρος δημόσιος αθλητισμού, πολιτισμού για τη νεολαία του Δήμου.
Για τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν όλες οι μέχρι τώρα διοικήσεις του Δήμου έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου κ. Γρηγόρης Χαραλαμπίδης: «Όταν ο κ. Παπαδιονυσίου έλεγε ότι εκεί θα αθλούνται 100.000 παιδιά, αυτό ήταν το τυρί – η φάκα ήταν μεγαλύτερη, να γίνει εκεί ένα Mall. Αργότερα επί Τούντα, οι παράγοντες μάς υποσχέθηκαν τετραγωνικά, αρκεί να το δώσουμε. Εκεί η φάκα έγινε ακόμα μεγαλύτερη! Και φτάνουμε στο σήμερα: εφόσον ομόφωνα όλες οι παρατάξεις έχουν αυτή τη βούληση και τώρα έχουμε και κυβέρνηση αριστεράς, τη θέση της οποίας για το Παλαί πριν την ξέρουμε, ποιός ο λόγος να ανησυχούμε; Ανησυχούμε γιατί τώρα το τυρί είναι ακόμα μεγαλύτερο: τώρα μας λένε πάρτε το για τρία χρόνια, φτιάξτε το για τρία χρόνια και μετά βλέπουμε… Ξέρουμε πόσο είναι το κόστος; Ποιός θα το συντηρήσει; Εμείς, λοιπόν, επιμένουμε σ’αυτό: το κράτος να αναλάβει και το κόστος συντήρησής του.»
Την ανάγκη οι όποιες δεσμεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ ή της ΕΤΑΔ να υπάρξουν γραπτώς εξέφρασε ο κ. Κώστας Ζώμπος από τη μείζονα αντιπολίτευση, ο οποίος άσκησε κριτική στη διοίκηση λέγοντας ότι την ενημέρωση που έκανε ο κ. Παναγιώτου στο Σώμα όφειλε να είχε κάνει η ίδια η διοίκηση, να είχε εκείνη αναλάβει τις πρωτοβουλίες. «Έχοντας γραπτώς τις δεσμεύσεις των αρμόδιων φορέων από τη μια πλευρά και μια ολοκληρωμένη κοστολογημένη πρόταση δική μας από την άλλη, τότε μόνο θα μπορέσουμε όλοι μαζί, Δήμος, Κίνημα, Φορείς, πολίτες, να κατασταλάξουμε στο τί θέλουμε για το Παλαί.»
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Δήμαρχος στο τέλος της συζήτησης ξεκαθάρισε στο Σώμα πως παραμένει σταθερός στην αρχική δέσμευσή του πως τίποτα δεν θα γίνει πίσω από κλειστές πόρτες και πως όλα θα γίνουν στο φως. Είπε πως ουδέποτε ενημερώθηκε για τις νεότερες συναντήσεις του Κινήματος με ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ, συνεπώς δεν γίνεται να τον εγκαλούν για κάτι το οποίο δεν γνώριζε.
Παραδέχτηκε πως «καλά είναι τα λόγια αλλά αυτές που μένουν είναι οι γραπτές δεσμεύσεις. Και το λέω αυτό, συνέχισε, διότι δεν μπορούμε να συντηρήσουμε το Παλαί. Δείτε το Αττικό Άλσος πώς ερημώνει! Δεν γίνεται πρώτα να το πάρουμε και μετά να αρχίσουμε να ψάχνουμε πού θα βρούμε τα λεφτά για να το συντηρήσουμε. Και βέβαια το θέλουμε! Και βέβαια το διεκδικούμε! Και γνωρίζουμε την ταλαιπωρία που βιώνουν τα παιδιά της πόλης μας που θέλουν να αθληθούν. Γι’αυτό είμαστε εδώ απόψε. Για να εκφράσουμε τη βούλησή μας προς αυτή την κατεύθυνση» είπε κλείνοντας ο κ. Γιώργος Μαρκόπουλος.
Σύντομη τοποθέτηση επί του θέματος έκανε και ο κ. Ίκαρος Πετρόπουλος, εκπρόσωπος του Κινήματος Φορέων και Πολιτών, ο οποίος, αφού είπε δυο λόγια για τον χαρακτήρα του Κινήματος, επανέλαβε την πάγια θέση του πως το Παλαί αποτελεί το εθνικό ζήτημα του Γαλατσίου και θα πρέπει να αναδειχθεί ως τέτοιο. «Θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος οφείλει να ηγηθεί της υπόθεσης του Παλαί. Σας θέλουμε μπροστά, κύριε Δήμαρχε και κύριοι της διοίκησης.»

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή