Τα γλυκά των Χριστουγέννων & η θρεπτική αξία τους

Πλησιάζουν οι γιορτές και σίγουρα δεν μπορούμε να στερηθούμε τα αγαπημένα μας χριστουγεννιάτικα γλυκά. Υπάρχουν τρόποι, όμως, να προσέξουμε τις επιλογές μας και να καταναλώσουμε πιο σωστά.

Οι γλυκοί πειρασμοί στις γιορτές των Χριστουγέννων είναι πολλοί στους οποίους εάν αφεθούμε χωρίς περιορισμούς θα μας οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση κιλών και λίπους. Φυσικά δεν πρέπει να στερηθούμε τις αγαπημένες μας λιχουδιές, αλλά να προσέξουμε τις επιλογές μας.
Σας παραθέτουμε μερικές πληροφορίες για Χριστουγεννιάτικα γλυκά:
• ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΥΠΟΥ ΚΕΪΚ:
Σύσταση ανά 100gr
Ενέργεια: 350Kcal
Ολικά λιπαρά: 18gr.
Κορεσμένα λιπαρά: 9gr, Μονοακόρεστα λιπαρά: 6gr, Πολυακόρεστα λιπαρά: 4gr, Χοληστερόλη:78 Νάτριο: 308mg
• ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΥΠΟΥ ΤΣΟΥΡΕΚΙ:
Σύσταση ανά 100gr Ενέργεια: 255 Kcal, Ολικά λιπαρά: 12gr, Κορεσμένα λιπαρά: 4gr, Μονοακόρεστα λιπαρά: 5gr, Πολυακόρεστα λιπαρά: 3gr, Χοληστερόλη: 65, Νάτριο: 105mg
Υπάρχουν δύο ειδών βασιλόπιτες, τύπου κέικ και τύπου τσουρέκι. Η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες χάρη στη μαστίχα και στο πορτοκάλι που έχει ως συστατικά. Έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Επίσης η ποσότητα βουτύρου που περιέχει είναι μικρότερη σε κορεσμένα λίπη σε σχέση με την βασιλόπιτα τύπου κέικ. Η βασιλόπιτα τύπου κέικ αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα που είναι ένοχη για καρδιαγγειακές παθήσεις. Πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου λόγω του γάλακτος και των αμυγδάλων, συστατικό απαραίτητο για τα οστά και τα δόντια.
• ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ:
Σύσταση ανά 100gr Θερμίδες: 365kcal, Πρωτεΐνες: 3,6gr, Ολικό λίπος: 19,1gr, Κορεσμένο λίπος: 2,5gr, Μονοακόρεστα λιπαρά:11,5gr, Πολυακόρεστα λιπαρά: 4gr Χοληστερόλη: 0
Τα μελομακάρονα λόγω του ελαιολάδου και των καρυδιών αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών όπως βιταμίνη Ε, η οποία ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση. Το μέλι είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε σίδηρο αλλά και σε φυλλικό οξύ. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και ενισχύει την νευρική λειτουργία του οργανισμού. Στα μελομακάρονα προσθέτουμε γαρύφαλλο το αποτελεί σημαντική πηγή φωσφόρου, μαγνησίου και καλίου. Βοηθάει σε περιπτώσεις μυϊκών σπασμών.
• ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ:
Σύσταση ανά 100gr
Θερμίδες: 463kcal
Πρωτεΐνες: 7.8gr
Ολικό λίπος: 26.9gr
Κορεσμένο λίπος: 12.6gr, Μονοακόρεστα λιπαρά:9,5gr, Πολυακόρεστα λιπαρά: 2,9gr, Χοληστερόλη: 80
Οι κουραμπιέδες περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης η οποία αποτελεί απειλή για τα δόντια αλλά και για την αύξηση του βάρους. Περιέχουν βούτυρο το οποίο αυξάνει την χοληστερόλη του αίματος. Η αύξηση της χοληστερόλης έχει συνδεθεί με πολλά νοσήματα.
Τέλος αποτελούνται από πρωτεΐνες βιολογικής ποιότητας οι οποίες αποτελούν δομικό συστατικό του μυϊκού συστήματος.
• ΚΑΝΤΑΪΦΙ:
Σύσταση ανά 100gr Ενέργεια: 395kcal Πρωτεΐνη: 4,6gr Ολικά λιπαρά: 23,6 gr Κορεσμένα λιπαρά: 7,6gr Χοληστερόλη: 27 gr
Στα σιροπιαστά γλυκά χρησιμοποιείται βούτυρο που είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, τριγλυκερίδια αλλά και κορεσμένα λίπη. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ελαιόλαδο ή φυτική μαργαρίνη. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Η ζάχαρη η οποία χρησιμοποιείτε για το σιρόπι αυξάνει την κατακράτηση υγρών αλλά και τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Οι ξηροί καρποί αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου αλλά και βιταμινών όπως Α και Ε.
Επίσης είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά ω3 και ω6 καθώς και σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Τέλος η κανέλα που προστίθεται στο γλυκό για να μας δώσει άρωμα και γεύση έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την χοληστερόλη και βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου.
(Πηγή: Tastyday.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή