Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για χρήστες ουσιών

Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για χρήστες ουσιών
Συνάντηση μελών των «Ομάδων Δουλειάς στο Δρόμο» με την αντιπεριφερειάρχη Ερμίνα Κυπριανίδου

 

Η πορεία του προγράμματος «Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για χρήστες ουσιών», το οποίο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής (Κεντρικός Τομέας Αθηνών) σε σύμπραξη με τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και το Δήμο Αθηναίων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν μέλη των «Ομάδων Δουλειάς στο Δρόμο» με την αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης η κ. Κυπριανίδου ενημερώθηκε από τους ανθρώπους που βρίσκονται σχεδόν καθημερινά κοντά στους χρήστες για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος η οποία κρίνεται ιδιαίτερα ενθαρρυντική αλλά και για την απήχηση που έχει στις κοινότητες των χρηστών.

Με πρωτοβουλία μάλιστα της κ. Κυπριανίδου παραδόθηκαν στα μέλη των «Ομάδων Δουλειάς στο Δρόμο» περίπου 500 ζευγάρια γάντια και σκούφοι, για την προσωρινή ανακούφιση των ωφελουμένων του προγράμματος, δεδομένης της έλλειψης δομών για τη φιλοξενία τους τις δύσκολες μέρες του Χειμώνα. Τα παραπάνω είδη θα τους  διανεμηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, στον πεζόδρομο της Μασσαλίας, στις 7 το απόγευμα.

Πρόκειται για τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του προγράμματος που στόχο έχει να  προσφέρει μια ανοιχτή αγκαλιά και μια σταγόνα θαλπωρής στους ανθρώπους που ταλανίζονται από τον τοξικοεξάρτηση. Στους παρευρισκόμενους θα μοιραστούν επίσης κιτ με σύριγγες και ιατροφαρμακευτικό υλικό, ζεστό φαγητό και γλυκά ενώ η παρουσία διάφορων μουσικών σχημάτων θα δώσει μια νότα γιορτής.

Σημειώνεται ότι από τα τέλη Οκτωβρίου που έχει ξεκινήσει η δράση των εκπαιδευμένων «Ομάδων Δουλειάς στο Δρόμο» του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες εξορμήσεις με κινητή μονάδα αλλά και περιπατητικές  στις γειτονίες της πόλης (Πανεπιστήμιο, Πλατεία Θεάτρου, Βαρβάκειος Αγορά, Εξάρχεια, ΑΣΟΕΕ κ.α.) , όπου μεταξύ άλλων, διανεμήθηκαν κιτ με σύριγγες και ιατροφαρμακευτικό υλικό, μικρογεύματα και νερό ενώ παρασχέθηκε συμβουλευτική υποστήριξη σε χρήστες.

 

Παράλληλα έγιναν παραπομπές στα κοινωνικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τις κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων (Λαϊκό, Ευαγγελισμός, Τζάνειο) με στόχο την καλύτερη δικτύωση μεταξύ των φορέων σε θέματα παραπομπής περιστατικών.

Στο πλαίσιο υλοποίησης  του προγράμματος συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η προετοιμασία του νέου έντυπου υλικού για χρήστες, «Οδηγός Επιβίωσης για Χρήστες Ουσιών στην Αθήνα».

Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών υλοποιείται με πρωτοβουλία και ίδιους πόρους, ύψους 800.000 ευρώ, της Περιφέρειας Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα).

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης, τόσο στο επίπεδο των χρηστών όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, για την υλοποίηση του οποίου συμπράττουν για πρώτη φορά η Περιφέρεια Αττικής και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι δημόσιοι φορείς.

Κύριος στόχος του η προάσπιση της ατομικής και δημόσιας υγείας στη βάση της προσέγγισης «μείωση της βλάβης» (harmreduction) καθώς και της αύξησης της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που στοχεύουν στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των τοξικοεξαρτημένων ατόμων.

Αιχμή του δόρατος του προγράμματος είναι οι «Ομάδες Δουλειάς στο Δρόμο» (street workers), που μετά από πολύμηνη προετοιμασία ανέλαβαν δράση από τα τέλη Οκτωβρίου στις γειτονιές της Αθήνας όπου συγκεντρώνονται χρήστες ουσιών.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ   ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή