5η Πράξη, Γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

Η έκκληση του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ για εθνική ενότητα αλλά και οι «παροχές» του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έπεσαν στο κενό, με τα «κίτρινα γιλέκα» να επιμένουν στην παραίτηση του Μακρόν από την προεδρία διοργανώνοντας την «Πέμπτη Πράξη», δηλαδή την πέμπτη διαδήλωσή τους.

Το ραντεβού για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις είναι αύριο, Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει πράξει αρκετά για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Οι συγκεντρώσεις θα επαναληφθούν σε όλη την επικράτεια με τη συμμετοχή εργατικών συνδικάτων και δημοτικών συμβούλων. Μάλιστα, σε νέο μήνυμά τους – στη σελίδα τους στο Facebook – απειλούν με «τελική επίθεση», στη σκιά των σοβαρών επεισοδίων του περασμένου Σαββάτου.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε την αιτία κι όχι μόνο την αφορμή όλων αυτών των κινητοποιήσεων: τα κίτρινα γιλέκα ξεκίνησαν ως ένα κίνημα διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στα καύσιμα, αλλά κατέληξαν να μετατραπούν σε μια γενικευμένη «κραυγή» ενάντια στην πολιτική του Γάλλου προέδρου, τον οποίο οι διαμαρτυρόμενοι αποκαλούν «πρόεδρο των πλουσίων», όπως περιγράφει το leparisien.fr.
Η τέταρτη κατά σειρά πανεθνική κινητοποίηση, η «τέταρτη πράξη» όπως την αποκαλούν οι διαδηλωτές, έδειξε ωστόσο τις βασικές διαθέσεις των δύο πλευρών: Συνέχιση των διαδηλώσεων από τα Κίτρινα Γιλέκα, καταστολή από την κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου, ταυτόχρονα με το καρότο των «παροχών». Η χωρίς προηγούμενο επιχείρηση των γαλλικών δυνάμεων επιβολής του νόμου, με την ενεργοποίηση 90 χιλιάδων μελών τους, δεν άφηνε άλλωστε περιθώρια για άλλου είδους εκτιμήσεις, σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης. Στόχος ήταν η καταστολή του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, κάτι που φάνηκε και από τις μαζικές προληπτικές προσαγωγές, στις οποίες προχώρησαν οι αρχές. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και το γεγονός ότι η αστυνομία επέδειξε «ωμή βία», όπως καταγγέλουν οι διαδηλωτές και μαρτυρούν οι περισσότεροι από 100 τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του Παρισιού.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι αυτά συνέβησαν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, και μάλιστα στην Γαλλία, και ότι έγιναν με τις εντολές του Μακρόν, ο οποίος εμφανίστηκε στην γαλλική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ευαγγελιζόμενος την αναμόρφωση της Ευρώπης και τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης. Αυτοδιαψεύστηκε τόσο γρήγορα που ακόμα κι ο «Σουλτάνος» Ερντογάν τον ειρωνεύτηκε. Ο δε Τραμπ βρήκε ευκαιρία να περιπαίξει τον Μακρόν για την πολιτική του και κυρίως για την εμμονή του στην Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Η γαλλική κυβέρνηση δεν ήθελε με τίποτα την επανάληψη των επεισοδίων της 1ηςΔεκεμβρίου, όταν οι αριστοκρατικές συνοικίες του Παρισιού πνίγηκαν στα δακρυγόνα και τις φωτιές. Ούτε τα Κίτρινα γιλέκα όμως ήθελαν τα επεισόδια, καθώς όπως αποδείχθηκε λειτούργησαν αποτρεπτικά ως προς την συμμετοχή του κόσμου. Ρόλο έπαιξαν όμως και οι παράλληλες πορείες για την κλιματική αλλαγή, οι οποίες επηρέασαν μεν ποσοτικά την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων, παραλλήλως όμως τις αναβάθμισαν ποιοτικά. Και αυτό γιατί αρκετοί από τους συμμετέχοντες στις πορείες για το κλίμα, εμφανίστηκαν σε αυτές με την γνωστή αμφίεση του κίτρινου γιλέκου.

ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ
Η «ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΑΞΗ»
Ο Μακρόν απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό τη Δευτέρα και επιχείρησε να διαλύσει την εντύπωση ότι είναι ένας απόμακρος πρόεδρος που αγνοεί τις ανάγκες των πολιτών και αδιαφορεί για τις καθημερινές δυσκολίες των φτωχών. Εξήγγειλε παροχές. Αύξηση κατώτατου μισθού, αφορολόγητο συντάξεων και υπερωριών και άλλα. Δεν δέχτηκε όμως να επαναφέρει τη φορολόγηση της πολύ μεγάλης περιουσίας…
Από την άλλη, τα Κίτρινα Γιλέκα καλούν σε συνέχιση του αγώνα. Η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο, αν επιβεβαιωθούν τελικά οι φόβοι της κυβέρνησης και οι κινητοποιήσεις επεκταθούν στους αγρότες και τις μεταφορές. Ανοιχτό για τον Μακρόν είναι και το ενδεχόμενο γενίκευσης των κινητοποιήσεων στα Λύκεια και τα Πανεπιστήμια μετά τις εικόνες της ντροπής με αστυνομικούς να κρατούν μαθητές ως «αιχμάλωτους πολέμου».
Τα αιτήματα των «Κίτρινων Γιλέκων» έλαβαν στην πορεία έναν διευρυμένο κοινωνικό χαρακτήρα, αφού μετά την στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης ζητούν, μεταξύ άλλων, αναδιανομή του πλούτου και αύξηση τους μισθούς και τις συντάξεις. Τις κινητοποιήσεις τους παρακολουθούν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στις Η.Π.Α. αφού οι κινητοποιήσεις τους μπορούν να αποτελέσουν «οδηγό» για άλλους λαούς. «Ο τρόπος δράσης τους λειτουργεί ως παράδειγμα προς μίμηση αφού και σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τα προβλήματα των πολιτών είναι τα ίδια», αναφέρει το πρακτορείο «Bloomberg».
Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα τα «κίτρινα γιλέκα» επεκτάθηκαν στο Βέλγιο και την Ολλανδία, καθώς πραγματοποιήθηκαν πορείες σε Βρυξέλλες, όπου συνελήφθησαν 400 άνθρωποι, σε Χάγη και Άμστερνταμ. Σε συναγερμό λοιπόν η Ευρώπη με τα ακούραστα «Κίτρινα Γιλέκα» να συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους στους δρόμους της Γαλλίας ανάβοντας το φιτίλι της εξέγερσης και σε άλλες χώρες.
Σοκ επίσης προκάλεσε στη γαλλική κοινή γνώμη το βίντεο που κυκλοφόρησε κι έγινε viral με τους μαθητές να σέρνονται απ΄την αστυνομία έξω από το σχολείο τους «σαν καταζητούμενοι». Με αυτό το βίντεο έχουμε πλέον εξαγριωθεί όλοι, καθηγητές, συνδικάτα καθηγητών, διευθυντές σχολείων και γονείς. Οι γονείς άρχισαν να κάνουν μηνύσεις στην κυβέρνηση σε όλη τη Γαλλία.
Αλλά και οι φοιτητές μπήκαν με ορμή στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, λόγω των υψηλών διδάκτρων που θα επιβληθούν από το Σεπτέμβριο του 2019 σε Πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές της Γαλλίας. Και στα πανεπιστήμια (στη Σορβόνη, στην Τουλούζη, στη Λιόν) έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα συνελεύσεις και καταλήψεις. Ειδικότερα, στη Σορβόνη εισέβαλαν αστυνομικές δυνάμεις απαγορεύοντας στους φοιτητές να κάνουν συνέλευση, την οποία πραγματοποίησαν τελικά σε εξωτερικό χώρο. Τη Δευτέρα και η Ναντέρ, ξεκίνησε κατάληψη, «συμβολικά», γιατί από εκεί άρχισε ο Μάιος του ‘68…
Σχολιάζοντας τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είναι ίσως καιρός να απαλλαχθούμε από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. «Πολύ θλιβερή ημέρα και νύχτα στο Παρίσι» επισήμανε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter. Αντιθέτως, οι πυροβολισμοί εναντίον φτωχών Μεξικανών που θέλουν να περάσουν τα σύνορα προς τη χώρα του και το ύψωμα συρματοπλεγμάτων δεν τον θλίβουν. Μάλλον κι αυτός, όπως κι ο Μακρόν δεν έχουν καταλάβει ότι όλος ο πλανήτης είναι πλέον ένα ενιαίο καζάνι που βράζει.
Α, ίσως κάτι που τους συγκινήσει. Τα χρηματιστηριακά «παράγωγα» έχουν φτάσει να αποτελούν ως «αξία» 30 φορές το σύνολο των ΑΕΠ όλου του πλανήτη και μία τεράστια παγκόσμια «φούσκα» είναι έτοιμη να σκάσει. Ούτε τα κλειστά σύνορα ούτε τα συρματοπλέγματα θα την εμποδίσουν να σαρώσει και τη δική τους χώρα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή