Ένας νέος, δύο παλιοί Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ένας νέος, δύο παλιοί  Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Στο προηγούμενο φύλλο του «Παλμού» γράφαμε για την εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο νόμο «Κλεισθένη». Η τροπολογία είναι ήδη προς ψήφιση και αφορά τον αριθμό των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και την εκλογή προέδρου Κοινότητας.

Ως προς τον αριθμό των υποψηφίων συμβούλων, που ενδιαφέρει εμάς εδώ, αυτός θα αυξηθεί κατά 50% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου, από 40 που προέβλεπε ο νόμος. Αυτό σημαίνει ότι για δήμους όπως το Γαλάτσι, οι υποψήφιοι δήμαρχοι μπορεί να καταθέσουν το ψηφοδέλτιό τους, το οποίο θα περιέχει από 33 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους στο ελάχιστο, που είναι και η δύναμη του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου, έως 50 στο μέγιστο. Αυτό από τη μια θα διευκολύνει κάποιους υποψηφίους δημάρχους, στην πόρτα των οποίων υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων και από την άλλη θα φέρει σε δύσκολη θέση κάποιους άλλους, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν μέγιστο πρόβλημα να φτάσουν τον αριθμό 50 και θα περιοστούν στους 33 ή λίγο πιο πάνω.
Είναι φυσιολογικό και έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι το μικρότερο πρόβλημα στην αναζήτηση υποψηφίων δημοτικών συμβούλων το αντιμετωπίζει πάντα ο εν ενεργεία δήμαρχος. Έτσι λοιπόν σήμερα ο Γιώργος Μαρκόπουλος είναι αυτός που χάρηκε περισσότερο με την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων συμβούλων γιατί, όπως μου είπε, αυτή η αλλαγή του νόμου του λύνει σε μεγάλο βαθμό τα χέρια για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του.
Και επειδή ο καιρός περνά και ο πολιτικός χρόνος δεν είναι απεριόριστος, ο Γιώργος Μαρκόπουλος συνεχίζει τη στελέχωση του ψηφοδελτίου του με νέα αλλά και παλιά πρόσωπα. Όπως πληροφορήθηκα, θα είναι μαζί του ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ένας νέος και δύο παλιοί.
Ο νέος είναι ο κ. Τσουρούτας Γιώργος, φυσικός – μετεωρολόγος του ΕΚΠΑ, πρωταθλητής ξιφασκίας του Ολυμπιακού και προπονητής σήμερα των Ακαδημιών του Συλλόγου. Για να τον γνωρίσετε καλύτερα, διαβάστε το άρθρο του που δημοσιεύουμε στη σελ. 15, ή αναζητήστε περισσότερα στοιχεία στο διαδίκτυο.
Οι δύο παλιοί οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο του Γ. Μαρκόπουλου είναι ο Μανώλης Πρωτονοτάριος, ο οποίος στις προηγουμενες εκλογές ήταν υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου και είχε έρθει τρίτος με ποσοστό 13,09%, παίρνοντας 3.175 ψήφους. Μαζί με τον ίδιο είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος και ο Γιάννης Σκληράκης, ο οποίος θα είναι και αυτός υποψήφιος με τον σημερινό δήμαρχο. Και οι δύο είναι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι, στηρίζοντας τη διοίκηση – ο μεν Μ. Πρωτονοτάριος έχει αναλάβει υπεύθυνος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και ο Γ. Σκληράκης είναι πρόεδρος της Α’/θμιας Σχολικής Επιτροπής.
Από τα άλλα μέτωπα των υποψηφίων δημάρχων δεν υπάρχουν πολλά νέα. Η Έλενα Ζέρβα ανακοίνωσε τους πρώτους 15 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, τα ονόματα των οποίων θα βρείτε στη σελ. 4.
Στο Κίνημα Αλλαγής, όπως πληροφορήθηκα, συνεχίζονται οι συζητήσεις για συγκρότηση συνδυασμού και αναζήτηση υποψηφίου δημάρχου αλλά χωρίς προς το παρόν αποτέλεσμα. Το μέλλον θα δείξει τι θα γίνει, αν και τα πράγματα, όπως έμαθα αρμοδίως, δεν είναι αισιόδοξα.
Την επόμενη βδομάδα πιστεύω ότι θα έχω στη διάθεσή μου κι άλλα ονόματα υποψηφίων.


Είμαστε 10 μέρες
πριν τις γιορτές…

…και η πόλη μας έχει αποκτήσει πλέον την χριστουγεννιάτικη εικόνα της.
Ιδιαίτερο τόνο φέτος στον στολισμό έχουν δώσει τα λαμπιόνια που έχουν τοποθετηθεί χαμηλά στα δέντρα αλλά και στις σιδερένιες μπάρες της νησίδας της Λ. Βεΐκου.
Καλές Γιορτές και του χρόνου να γίνουμε Παρίσι – χωρίς τα κίτρινα γιλέκα εννοείται!

Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν το μπόι τους
μεγαλύτερο ακόμη και από την σκιά τους.

Έχουν την εντύπωση ή την ψευδαίσθηση, θα έλεγα καλύτερα, ότι μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις ή να επιβάλλουν αποφάσεις, βρισκόμενοι μάλιστα στο παρασκήνιο.
Για να μην ματαιοπονούν, τους πληροφορώ ότι είναι χαμένος κόπος. Ο λόγος τους ούτε εισακούγεται ούτε επηρεάζει στο ελάχιστο. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά γιατί οι ίδιοι δεν υπήρξαν ποτέ στη ζωή τους αυτόφωτοι για να έχουν αποκτήσει κάποια δύναμη επιρροής. Όλα τους τα χρόνια ήταν ετερόφωτοι και ζούσαν στη σκιά κάποιου άλλου.
Ας παραμείνουν, λοιπόν, εκεί που είναι.
Αν νομίζουν όμως ότι διαθέτουν ψήγματα επιρροής στην κοινωνία του Γαλατσίου, ας βγούνε από τις κουΐντες μπροστά στην σκηνή.
Αν συνεχίσουν όμως τη σημερινή τους τακτική, να ξέρουν ότι την επόμενη φορά θα μιλήσω με ονόματα για να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.


Τον τελευταίο καιρό…

…όλο και περισσότερες φορές βλέπω τον Δήμαρχο Γαλατσίου με κοστούμι και γραβάτα.
Την αμφίεση αυτή φορά συνήθως όταν έχει κάποιο ραντεβού με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, για να αποσπάσει κονδύλια για τον δήμο ή να προωθήσει κάποια σοβαρά θέματα που έχουν κολλήσει στη γραφειοκρατία.
Τον υπόλοιπο καιρό, ως γνωστόν, κυκλοφορεί με τζινάκι και παπάκι.
Αν είναι να φέρεις χρήματα για το Γαλάτσι ή να λύσεις προβλήματα της πόλης δήμαρχε, βάλε και σμόκιν με υμίψηλο!

Πήγαινε στην κορυφή