Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, στην εκδήλωση του TVXS

Αποτέλεσμα της διπλής υποχώρησης της Δημοκρατίας και της Δημοσιογραφίας, η διάδοση των fake news

Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, στην εκδήλωση του TVXS

 

Στη διπλή υποχώρηση της Δημοκρατίας και της Δημοσιογραφίας, απέδωσε την επέκταση του φαινομένου των Fake News η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, κατά την παρέμβασή της στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε για τα δέκα χρόνια λειτουργίας της η ενημερωτική ιστοσελίδα TVXS. Με αφορμή την επέτειο αυτή, το TVXS διοργάνωσε το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018, για πρώτη φορά την απονομή των «Βραβείων Πινόκιο». Της απονομής προηγήθηκε συζήτηση με θέμα «Fake News και Δημοκρατία», όπου μετείχαν ο ιδρυτής του TVXS και ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, ο βουλευτής, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο βουλευτής Νίκος Φίλης, ο ντοκιμαντερίστας, δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του TVXS, Αθηνά Μπέλλου.

Η Περιφερειάρχης Αττικής, αφού τόνισε ότι «το φαινόμενο της παραπληροφόρησης δεν είναι καινούργιο», υπογράμμισε τον ρόλο των social media στη λειτουργία της ενημέρωσης. Η ίδια θύμισε τα λόγια του διευθυντή της Ελ Παΐς, Αντόνιο Κάνο, φέτος την άνοιξη σχετικά με την απειλή των fake news, «Αν δεν υπερασπιστούμε την αλήθεια, αν δεν επικρατήσει η αλήθεια, θα χάσουμε τη Δημοκρατία». Στην κατεύθυνση αυτή, παρατήρησε η Περιφερειάρχης, βρισκόμαστε μπροστά στον «κίνδυνο της αποχής και από την πολιτική διαδικασία, με την αριστοτελική έννοια, και από την ενημέρωση, και από τα social media, και, εν τέλει, στην αποχή από τη Δημοκρατία».

Έτσι, η Ρένα Δούρου επέμεινε στην ανάγκη αποκάλυψης, στηλίτευσης και εξοστρακισμού από τον δημόσιο λόγο των fake news. «Κάτι που συνεπάγεται τις περισσότερες φορές σύγκρουση με τους εμπνευστές τους, αυτούς που τα υλοποιούν και τους ιμάντες αναπαραγωγής τους. Δεν είναι εύκολη δουλειά, ειδικά από τη στιγμή που πολιτικές δυνάμεις επενδύουν ακριβώς σε αυτά για να αποκτήσουν κοινωνικά ερείσματα» παρατήρησε η Περιφερειάρχης.

 

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Αττικής

Πήγαινε στην κορυφή