Γρίφος… Γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Ο μέγας γρίφος για τους Έλληνες, τα ΜΜΕ και οπωσδήποτε το πολιτικό μας σύστημα, είναι το πότε θα γίνουν οι κοινοβουλευτικές εκλογές. Η μείζονα Αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα της ελάσσονος Αντιπολίτευσης έχουν κινητοποιήσει τα επιτελεία τους με στόχο την πρόβλεψη του χρόνου των εκλογών. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν διάφορες, θα λέγαμε, σχολές σκέψης και κάνουν διαφορετικές εκτιμήσεις με κυρίαρχα τρία σενάρια: Εκλογές με την λήξη της τετραετίας, τον Μάη όλες μαζί και συντομότερα τον ερχόμενο Μάρτη.

Οι θιασώτες της πρώτης άποψης ισχυρίζονται ότι οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ είναι κολλημένοι στην καρέκλα και θα το καθυστερήσουν όσο παίρνει. Μπορεί να γίνουν και ένα μήνα μετά την λήξη της τετραετίας όπως λέει το Σύνταγμα. Αυτό, για μένα, είναι ένα ωραίο σενάριο, γιατί επιτέλους θα γίνουν οι εκλογές κατά την λήξη της Συνταγματικής προθεσμίας. Δεν θυμάμαι από το 1974 να έχει κλείσει τετραετία μια κυβέρνηση και αν κάνω λάθος ας με διορθώσουν οι φίλοι αναγνώστες. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η πρόωρη εκλογολογία, η οποία ήδη έχει αρχίσει, μόνο κακό προκαλεί στην Ελληνική οικονομία.
Αναρωτιέμαι αν οι Αμερικάνοι είναι βλάκες που κάνουν εκλογές σε συγκεκριμένη ημέρα (την πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοέμβρη) ανά τέσσερα χρόνια. Όπως έχω πληροφορηθεί από έναν καλό φίλο (καλή του ώρα) που μένει στην Αμερική, στο Κλήβελαντ, δεν γίνονται μόνο αυτές οι εκλογές αλλά και ανά διετία γίνονται εκλογές για τους 435 βουλευτές της χώρας και για το 1/3 των Γερουσιαστών με εξαετή θητεία. Τα υπόλοιπα 2/3, ανά 1/3 κάθε διε
τία ανανεώνονται. Βλέπουμε δηλαδή πόσο δημοκρατική είναι αυτή η μεγάλη χώρα που ούτε στους χειρότερους εφιάλτες των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ δεν θα συνέβαινε να έχουν τόσο σφιχτό εναγκαλισμό με την Αμερική σήμερα το σωτήριο έτος 2018. Μύτη δεν ανοίγει στην Ελλάδα ούτε από «αντιεξουσιαστές», ούτε από αναρχικούς και άλλους κατ’ επίφαση πολιτικοποιημένους που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ποινικού κώδικα… Το είδαμε στην πορεία του Πολυτεχνείου.
Μακρhγόρησα σε αυτό το σημείο γιατί θέλω να τονίσω την ανάγκη που έχει η χώρα για να σταθεροποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών. Και είναι ευκαιρία να γίνει αυτό με την επικείμενη αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει επιχείρημα να μην γίνονται εκλογές σε συγκεκριμένη ημερομηνία ανά τετραετία για να μην πω πενταετία. Όλα τα κόμματα όμως κάνουν την πάπια γιατί βάζουν το συμφέρον τους εμπρός από το συμφέρον της χώρας. Ας τολμήσει να κάνει μια τέτοια πρόταση ένα κόμμα και θα το ψηφίσω.
Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι αν επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ να εξαντλήσει το Συνταγματικό περιθώριο για να κάνει εκλογές τον Οκτώβρη, θα έχουν προηγηθεί τα αρνητικά, όπως λένε τα ιστορικά δεδομένα, αποτελέσματα των περιφερειακών κ.τ.λ. εκλογών και αυτά με την σειρά τους θα επηρεάσουν αρνητικά και το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών. Επιπλέον οποιεσδήποτε παροχές και να έχει κάνει η κυβέρνηση στην αρχή του χρόνου, συνταξιοδοτικό, κοινωνικά επιδόματα, δώρα κ.τ.λ. θα έχουν ξεθυμάνει και ποιος ξέρει τι άλλα προβλήματα μπορεί να προκύψουν με αρνητικό για την κυβέρνηση αντίκτυπο. Για παράδειγμα, πάρτε μια πυρκαγιά σαν το Μάτι το καλοκαίρι. Το σενάριο αυτό φαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη επιλογή των κομισάριων της Κουμουνδούρου.
Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνουν τον ερχόμενο Μάη τετραπλές εκλογές, δηλαδή κοινοβουλευτικές, περιφερειακές, δημοτικές και ευρωεκλογές. Οι θιασώτες αυτής της άποψης θεωρούν ότι θα γίνουν τετραπλές εκλογές ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα επηρεασμού του κοινοβουλευτικού εκλογικού αποτελέσματος από ενδεχόμενη καταψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές κ.τ.λ. εκλογές. Βάσει αυτού του σεναρίου δεν πρόκειται να γίνουν κοινοβουλευτικές εκλογές με την λήξη της θητείας. Το αργότερο, λένε οι θιασώτες αυτής της άποψης, οι εκλογές θα γίνουν όλες μαζί τον Μάη. Αυτό το σενάριο είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο. Οι περισσότεροι, λαβαίνουν υπ’ όψη τους τα γκάλοπ και θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκηρύξει εκλογές τον Μάη ώστε να του δοθεί η ευκαιρία ανάκαμψης από τις αρνητικές μετρήσεις, η οποία ανάκαμψη θα γίνει με τις ρουσφετολογικές προσλήψεις και τα κοινωνικά επιδόματα στους έχοντες τεμπέληδες. Υπάρχει εδώ όμως ο κίνδυνος, που σίγουρα τον έχουν εντοπίσει τα πολιτικά στελέχη, ότι το μήνυμα που θα θέλουν να περάσουν θα αποδυναμωθεί εκ των πραγμάτων γιατί ο κόσμος θα βομβαρδίζεται με μηνύματα για τέσσερις εκλογές και άπειρους υποψηφίους. Κατά συνέπεια νομίζω, λόγω των παραπάνω μειονεκτημάτων, αυτό το σενάριο θα απορριφθεί. Ακόμη θα έχουν ξεθυμάνει και οι παροχές που έχουν ήδη αρχίσει.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κάνουμε μια παρένθεση. Να να αναλογιστούμε τις πολιτικές καταβολές του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, οι οποίες δεν είναι άλλες από την Λενινιστική σκέψη και τακτική, την οποία κατέχει, οφείλω να του αναγνωρίσω, άριστα. Ο Λένιν λοιπόν υπέτασσε τα πάντα, ηθική, δημοκρατία, αρχές κ.τ.λ. στην επιτυχία του σκοπού του που ήταν η λεγόμενη δικτατορία του προλεταριάτου. Αυτό μεταφράζεται απλοϊκά στο γνωστό γνωμικό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η δυνατότητα του Τσίπρα να είναι μαέστρος όχι μόνο στην διαστρέβλωση των γεγονότων, αλλά και των ιδεών που περιβάλλουν αυτά. Για να καταλάβετε τι εννοώ, θα σας φέρω το χονδροειδέστατο επιχείρημά του, ότι έβγαλε την χώρα από την κρίση αποσιωπώντας όμως την υπερχρέωση της χώρας μετά το email Χαρδούβελη, αν θυμάστε. Ένα άλλο κυνικό είναι ότι δεν υπάρχουν κλούβες στο Μαξίμου, και ότι οι περαστικοί βλέπουν φαντάσματα!!!! Τέτοια παραδείγματα τονισμού του επιτεύγματος της κυβέρνησης με ταυτόχρονη αποσιώπηση των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων ή αρνητικών αποφάσεων που έχει πάρει η ίδια η κυβέρνηση και τα αποσιωπά, κάνοντας λογικά άλματα, θα δούμε ότι είναι δεκάδες αν κάτσουμε να τα απαριθμήσουμε.
Στηριζόμενοι λοιπόν σε αυτή την λογική και ακόμη στην λογική της πλάγιας σκέψης που διαθέτει ο Τσίπρας, πιστεύω ότι θα κάνει μια κίνηση αιφνιδιασμού των αντιπάλων του. Θα σκεφτεί να τους πιάσει στον ύπνο και θα κάνει εκλογές όταν ολοκληρώσει τις παροχές (συνταξιοδοτικό, κοινωνικά επιδόματα, επαναφορά μισθών, προσλήψεων κ.τ.λ.) και ταυτόχρονα δεν θα έχει εξατμιστεί η ικανοποίηση από τις παροχές. Αυτή η κατάλληλη στιγμή είναι ο ερχόμενος Μάρτιος με το δικαιολογητικό για την πρόωρη διάλυση της Βουλής το Μακεδονικό, το οποίο θα πάει μετά τις εκλογές. Επιμένω για τον ερχόμενο Μάρτη, επειδή ήδη οι παροχές έχουν αρχίσει και επειδή θα συνεχιστούν.
Ακόμη πιστεύω ότι προκρίνεται ο Μάρτης λόγω του ότι ο θετικός αντίκτυπος των παροχών δεν θα έχει ξεθυμάνει προς όφελος βέβαια της κυβέρνησης. Επιπλέον όλα τα γκαλοπ, θετικά ή αρνητικά για την κυβέρνηση, έχουν θεωρητική αξία και δεν έχουν από μόνα τους δυνατότητα να επαληθεύονται ή όχι αν δεν συνοδεύονται και με κατάλληλη πολιτική. Ακόμη πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή την εποχή ο Τσίπρας ανοίγει κι άλλα μέτωπα στο εξωτερικό, π.χ. με την Αλβανία, επίσκεψη πάλι στην Τουρκία με την ελπίδα ότι θα έχει σύντομα να επιδείξει κάποια αποτελέσματα χωρίς όμως να έχει ψηφιστεί η συμφωνία για το Μακεδονικό πριν τις εκλογές, που εκτίμησα ότι θα γίνουν τον ερχόμενο Μάρτη και συγκεκριμένα την Κυριακή 30 Μάρτη. Το λέω αυτό γιατί το Πάσχα θα είναι στις 21 Απρίλη και έτσι θα υπάρχει, λόγω Πάσχα, ακόμη ένας δεύτερος κύκλος παροχών. Ακόμη κάτι άλλο.
Η συνεχής επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Μητσοτάκη και με δεδομένο ότι αυτό το όνομα έχει αρνητικές μνήμες στον λαό μπορεί να φέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή