Εβδομαδιαία Τοπική Εφημερίδα

WWF Eφαρμογή για να μάθουμε να τρώμε το σωστό ψάρι, τη σωστή εποχή

Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ήταν μια θάλασσα χωρίς ψάρια και τι θα σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους; 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από τη θάλασσα και τα ψαρικά για να εξασφαλίσουν τροφή, αλλά και εισόδημα.

Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαρικών άγγιξε παγκοσμίως τα 20 κιλά ετησίως, διπλάσια ποσότητα σε σχέση με 50 χρόνια πριν. Στην Ελλάδα καταναλώνουμε 19,6 κιλά ψαρικών κάθε χρόνο, ενώ σε άλλες Μεσογειακές χώρες της ΕΕ η κατανάλωση είναι πολύ υψηλότερη, με τα πρωτεία να τα κατέχουν οι Πορτογάλοι (56,8 κιλά ετήσια μέση κατανάλωση ψαρικών) και οι Ισπανοί (42,4 κιλά). Ακούγεται απίστευτο, όμως σε μια περιοχή που κάποτε τα ψάρια αφθονούσαν, σήμερα για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ψάρια και θαλασσινά, οι Μεσογειακές χώρες της ΕΕ, μέσα σε αυτές και η χώρα μας, εισάγουν κάθε χρόνο 5 εκατομμύρια τόνους ψαρικών.
Παγκοσμίως το 33% των πληθυσμών ψαριών υπεραλιεύεται, ενώ στη Μεσόγειο το ποσοστό αυτό αγγίζει το 80%. Υπό αυτές τις συνθήκες, δυστυχώς, εμβληματικά είδη, όπως ο ερυθρός τόνος του Ειρηνικού ή ο Μεσογειακός ξιφίας βρίσκονται κυριολεκτικά στα όρια της εξαφάνισης.Την ίδια ώρα, στους 26 εκατομμύρια τόνους φτάνει κάθε χρόνο η παράνομη αλιεία, συνολικής αξίας 23 δισ. δολαρίων.
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 15.000 ψαράδες, με την αλιεία να αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής κοινωνίας, ειδικά σε απομακρυσμένες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές. Για την ευημερία του κλάδου και των παράκτιων κοινοτήτων απαιτείται δράση σε εθνικό, περιφερειακό αλλά και διεθνές επίπεδο. Απαιτούνται μέτρα και πολιτικές για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και το κυριότερο όλων, πρέπει να τεθούν ισχυρές βάσεις συνεργασίας. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης διαδραματίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς επιλέγοντας προσεκτικά τις προμήθειές τους και θέτοντας ως βασικό κριτήριο τη βιωσιμότητα, μπορούν να συμβάλλουν στην εξυγίανση της εφοδιαστικής αλυσίδας ψαρικών. Οι υγιείς θάλασσες ωστόσο περνούν και από το δικό μας πιάτο. Τι σημαίνει αυτό; Ως καταναλωτές μπορούμε να αποτελέσουμε την κινητήριο δύναμη για την αλλαγή.
Προκειμένου να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν τη σωστή επιλογή το WWF δημιούργησε τον Οδηγό Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών Fish Guide (https://fishguide.wwf.gr/). Το Fish Guide δίνει στους καταναλωτές όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιλέξουν τα ψαρικά τους υπεύθυνα στο σούπερ μάρκετ ή το ιχθυοπωλείο.
Ειδικότερα, για τα εγχώρια ψαρικά, οι συστάσεις του WWF βασίζονται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος και την εποχικότητα. Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα ψαρικά, το Fish Guide χρησιμοποιεί έναν χρωματικό κώδικα όπου εμφανίζονται με πράσινο χρώμα τα ψάρια που μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα, με μπλε χρώμα τα πιστοποιημένα προϊόντα και με κόκκινο χρώμα τα ψάρια που πρέπει να αποφύγουμε.
Το Fish Guide είναι διαθέσιμο on line, αλλά διατίθεται δωρεάν και ως εφαρμογή για συσκευές Android και iOS (με όνομα WWF Fish Guide), με το πλεονέκτημα ότι λειτουργεί χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο.
Παράλληλα, το Fish Guide περιλαμβάνει χρήσιμες ψαροσυμβουλές που θα πρέπει να έχουμε πάντοτε κατά νου, στο σούπερ μάρκετ ή το ιχθυοπωλείο: Αφήνουμε το γόνο να μεγαλώσει και δεν επιλέγουμε ψάρια κάτω από το επιτρεπόμενο μέγεθος ή κατά την εποχή αναπαραγωγής τους, όπως κολιό τον Αύγουστο.
Προστατεύουμε τα απειλούμενα είδη και δεν καταναλώνουμε ψάρια των οποίων τα αποθέματα απειλούνται, όπως για παράδειγμα ο ερυθρός τόνος, ο ξιφίας, ο γαλέος, ο ροφός και οι καρχαρίες. Δεν αγοράζουμε ψαρικά των οποίων η αλιεία και η πώληση απαγορεύεται. Στην Ελλάδα απαγορεύεται ρητά η αλιεία πίνας, πετροσωλήνα, λευκού καρχαρία και καρχαρία προσκυνητή. Όταν αγοράζουμε ψάρια από το ιχθυοπωλείο ή το σούπερ μάρκετ, αναζητούμε τη σήμανση MSC για την βιώσιμη αλιεία και ASC για την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια. Οι υγιείς θάλασσες είναι στο χέρι σου! Αλήθεια εσύ ξέρεις ποια είναι τα ψάρια που μπορούμε να καταναλώσουμε το Νοέμβριο; Κολιός, κουτσομούρα, μπαρμπούνι, σαφρίδι, σαργός και σπάρος είναι μόνο μερικά από αυτά…. Μη χάνεις χρόνο, ανακάλυψε το πρακτικό ημερολόγιο του Fish Guide και δες ποια είναι τα ψάρια που μπορείς να καταναλώσεις το Νοέμβριο αλλά και τους υπόλοιπους μήνες και μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να κάνεις τη σωστή επιλογή. Η λύση είναι στο χέρι σου!